Forteiland IJmuiden

Filmische eventlocatie op een eiland in de monding van het Noordzeekanaal

Bij Forteiland IJmuiden zijn bezoekers niet alleen uit de gebruikelijke werkplek, maar ook weg van het vaste land. Alleen de korte vaartocht naar deze eilandlocatie is al een avontuur.

In de monding van het Noordzeekanaal ligt Forteiland IJmuiden, een 19e eeuws fort dat ooit een belangrijk onderdeel was van de Stelling van Amsterdam. Een eeuw geleden liepen en sliepen 350 manschappen in de geschutkoepels en gangenstelsels; vandaag de dag is het fort met name in gebruik als sfeervolle locatie voor zakelijke evenementen en meetings.

Zeebries

Het Forteiland ligt op een unieke plaats in de monding van het Noordzeekanaal, met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant sluizen van IJmuiden. Bezoekers verzamelen zich op de kop van de haven, vanwaar een pont ze in een paar minuten naar het eiland vaart. Terwijl de boot steeds dichterbij de bestemming komt, worden de contouren van het fort scherper: een vierkant eiland begroeid met duingras, waarop een paar verdwaalde kleine gebouwtjes staan. Een geschutskoepel, twee aanlegsteigers en de entree van het ondergrondse fort. Op de achtergrond vullen de Hoogovens de lucht met langzaam uitwaaierende witte rookpluimen.

“Terwijl de boot steeds dichterbij de bestemming komt, worden de contouren van het fort scherper: een vierkant eiland begroeid met duingras, waarop een paar verdwaalde kleine gebouwtjes staan.”

De eerste stap aan wal is een bijzondere ervaring: tussen de duinen doemt de toegang van het gebouw op – een imposante betonnen constructie. Op het eeuwenoude fort toe lopend, adem je de zilte zeebries. Via de entree kom je in een grote ontvangstruimte terecht met een verrassend hoog plafond, sfeervol verlicht met kaarsen. Hoewel je een oud fort bent binnengestapt, voelt de ruimte warm en aangenaam.

Schietgaten

De belangrijkste evenementenruimte is de Koepelzaal, een indrukwekkende historische zaal bovenin het fort. De Koepelzaal is voorzien van moderne faciliteiten zoals een geluidsinstallatie, beamer, scherm en bar, en verkeert nog grotendeels in originele staat. Op de wanden zijn nog altijd de tekeningen te zien die Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog achterlieten. De zaal is hoog en ruim, maar krijgt door het gewelfde plafond een sfeervolle, bijna knusse uitstraling. Aan de Koepelzaal grenst de Pantsergalerij, waar ooit de kanonnen stonden opgesteld. De muren van de galerij zijn gemaakt van metersdikke massief stalen platen. Door vijf schietgaten komt het daglicht naar binnen.

Forteiland IJmuiden beschikt verder over ruim veertig kleinere kamers met een historische sfeer. Zes Manschappenruimtes met beamer, scherm en flipover voor vergaderingen tot 20 personen; twaalf extra historische ruimtes die geschikt zijn om als vergaderruimte in te richten; twee sfeervolle ontvangstruimtes, één met een houtkachel die plaats biedt aan tot 40 personen en een grotere die plaats heeft tot 150 personen.

“De zaal is hoog en ruim, maar krijgt door het gewelfde plafond een sfeervolle, bijna knusse uitstraling.”

Ook bovengronds is genoeg te zien en te beleven: het eiland beschikt over een groot buitenterrein met een terras, duinen, een helikopterlandingsplaats en natuurlijk rondom een spectaculair uitzicht over de Noordzee en het vaste land. Het forteiland is met al die ruimte een ideale bestemming voor bedrijfsevenementen met een actief tintje. Exploitant PBN biedt avontuurlijke activiteiten, zoals een ontdekkingstocht door het gangenstelsel met teamactiviteiten tussendoor. Hoog bovenin de geschutskoepel is een evenwichtsbalk gemonteerd, en ook buiten is het terrein geschikt voor avontuurlijke activiteiten als abseilen.

Filmisch

Forteiland IJmuiden is een eiland, een fort, een ondergrondse en historische locatie inéén. Een plek waar je uren door de gangen kunt dwalen. Achter iedere deur en om iedere hoek schuilt een verrassende plek. Een oud slaapvertrek voor de manschappen, een geschutkoepel, of een bunker met een wijds uitzicht over de Noordzee. Iedere vierkante meter op het eiland is doordrenkt met geschiedenis, een historische setting van filmische proporties. Of je er nou aanlegt voor een vergadering of voor een personeelsfeest, Forteiland IJmuiden is een unieke locatie die een ongekende sfeer met zich meebrengt.