Discover the finest spaces
Delen

Hoe De Kromhouthal zich klaarmaakt voor een veelbelovend evenementenseizoen

Nu ons land voorzichtig steeds wat meer van het slot gaat, maken locaties zich klaar om weer te openen en te doen waar ze goed in zijn: groepen mensen ontvangen. Maar dat is niet meer zo eenvoudig en vanzelfsprekend als dat vroeger was. Hygiënemaatregelen, 1,5-meter-opstellingen, luchtfilters en studio’s voor hybride events zijn de komende tijd niet weg te denken. We brengen een bezoek aan De Kromhouthal, waar directeur Vincent de Ridder ons vertelt hoe deze locatie zich voorbereidt op een veelbelovend nieuw evenementenseizoen.

Beluister het hele interview met Vincent als podcast!

Tip: Volg GreaterVenues Podcast in Apple PodcastsGoogle Podcasts, Spotify of Soundcloud en luister waar je ook bent altijd het laatste nieuws over de tofste venues!

“Het laatste grote evenement dat hier in 2020 plaatsvond was voor de UEFA. Die waren hier na de trekking van de Nations League voor een diner, echt een fantastisch evenement met 500 bezoekers waaronder de voorzitters van de voetbalbonden, voetballers en oud-voetballers. Het was toen al heel spannend of dat door zou kunnen gaan, maar dat kon gelukkig nog net wel. Ik ben blij dat we daar op kunnen terugkijken.” Vanuit een grote studio-setting in De Kromhouthal kijkt Vincent de Ridder terug op het afgelopen jaar. Ten tijden van het event waar hij het zojuist over had, was het ondenkbaar dat de locatie zo’n grote studio zou bouwen, midden in de grote hal. En dan ook nog meerdere studio’s in de subruimten. Nu heeft Vincent het er zelfs over om de studio nog een stuk langer te laten staan. In ieder geval tot het najaar. “De komende maanden zullen nog helemaal in het teken staan van online events, maar we hopen zodra er versoepelingen komen op een tussenfase met hybride events, want daar zijn we goed op ingericht. En dit najaar gaan we weer terug naar normaal.”

En normaal, dat betekent ook écht volop levendig en bruisend als vanouds in De Kromhouthal. “We merken dat er heel veel vertrouwen is dat het straks weer kan, en zónder beperkende maatregelen. De agenda voor de tweede helft van het jaar begint echt vol te stromen nu. Ook personeelsfeesten staan al in de planning vanaf november en december.”

Is alles straks echt weer als vanouds, of denk je dat de evenementenwereld blijvend is veranderd?

“We gaan dit najaar weer terug naar de events zoals we die kenden voor corona. Maar de wereld is wel veranderd en bedrijven zullen bewustere keuzes gaan maken – met name als het gaat om internationale beurzen en congressen. Aan de andere kant staan mensen te springen om weer bij elkaar te komen en samen mooie evenementen mee te maken. En intussen hebben veel bedrijven hun mensen juist thuis werken, dat zal nog wel een lange tijd zo blijven. Het is heel moeilijk om binding te houden met mensen die thuis werken. Daardoor wordt de behoefte om bij elkaar te komen straks alleen maar nóg groter. Ik denk dat heel veel bedrijven, ook die dat normaal niet doen, nu samen met de medewerkers het jaar af willen sluiten, of een kick-off evenement organiseren aan begin van het jaar.”

Van locaties zal worden verwacht dat zij voldoen aan bepaalde veiligheids- en hygiënemaatregelen. Wat doet De Kromhouthal daaraan?

“Wat natuurlijk fijn is, straks in overgangsfase van online naar live, is de grootte van deze locatie. Met zoveel kubieke meters is er voldoende ruimte om op veilige manier veel mensen te ontvangen. Dat is een groot voordeel van een locatie als De Kromhouthal. Maar we hebben ook goed gekeken naar al onze faciliteiten en gewerkt aan een schoon binnenklimaat. Wij hebben geïnvesteerd in luchtzuiveringstechnologie en een geavanceerd luchtreinigingssysteem geïnstalleerd van Clean Air Europe. Dat werkt op basis van UV-C en oxidanten. In onze luchtbehandelingsinstallatie zijn cellen ingebouwd die ervoor zorgen dat virussen, bacteriën en schimmels worden geëlimineerd. Het betekent concreet dat die deeltjes voor 99% uit de lucht worden gefilterd – en niet alleen Covid-19 maar ook andere virussen, schimmels en bacteriën.”

De Kromhouthal maakt zich klaar voor fysieke events, zoals de locatie dat in de afgelopen jaren voor vele grote evenementen deed. 

Van die luchtzuiveringstechnologie is voor de onoplettende kijker niet veel te zien, behalve een paar opvallende cellen die uit de ventilatiebuizen steken. Wat wél opvalt is de studio waarin we nu zitten. Een frisse, lichte studio, gebouwd in samenwerking met AV-partner Smile Licht en Geluid. Frank Koopmans van Smile: in feite is dit een volledig nieuwe studio ten opzichte van wat hier eerder stond?

“Dat klopt! Waarom? Nou ja, ‘door schade en schande leert men’. Bij de eerste studio die wij inrichtten in het voorjaar van 2020 waren we niet gehinderd door enige kennis van online events. In de vorige studio was ons idee om zoveel als mogelijk te laten zien van het decor van De Kromhouthal. De hoogte, de lichtinval, het doorkijkje over het IJ – dat is prachtig en werkt ook uitstekend bij fysieke evenementen. Het is zó’n mooi gezicht als je tijdens een evenement achter die ramen een boot ziet langsvaren. Maar in een livestream krijg je daar nagenoeg niks van mee. Daarom zijn we ons voor de nieuwe studio gaan richten de andere kenmerken die deze locatie zo mooi maken. De hoogte, de verlichting en de akoestiek. De reacties zijn heel positief.”

Jullie hebben in het afgelopen jaar ongelooflijk veel online events geproduceerd, op verschillende locaties. Zijn alle locaties even geschikt als studio?

“Ik denk dat heel veel locaties zich wel lenen als online studio. Maar voor de tijd waar we nu in terecht gaan komen, waarin we een mix gaan zien van online en fysieke bijeenkomsten, zijn met name locaties als De Kromhouthal super geschikt. Je kunt hier een mooie studio hebben en tegelijkertijd ook grote groepen mensen op ruime afstand ontvangen. Daarnaast is hier veel ruimte voor subsessies, of om daar mobiele studio’s voor in te richten. Voor organisatoren die grote hybride evenementen organiseren en meerdere studio’s en subruimten nodig hebben denk ik dat De Kromhouthal een goede oplossing kan zijn. Het evenement dat we hier laatst hadden van Bol.com is daar een goed voorbeeld van. Daarvoor hebben we acht studio’s gefaciliteerd, waarvan zes in De Kromhouthal – zelfs in de Loading Dock en op het kantoor van Vincent was een online yogaworkshop! Elke hoek van de locatie werd benut, met een heel blije opdrachtgever als resultaat.”

De Kromhouthal is ingericht met meerdere studio’s voor online events. Boven en linksonder: de grote studio, rechtsonder: studio in een van de subruimten.

Vincent, wat denk jij, zijn studio’s nog nodig als fysieke bijeenkomsten straks weer mogelijk zijn?

“Ja, dat verwachten wij wel. Deze setting is ook geschikt voor hybride events, daar hebben we natuurlijk over nagedacht. Het livestreamen van events gaat niet meer weg; dat gebeurde al vóór corona, maar dat onderdeel krijgt in de toekomst een veel prominentere rol. Daar ligt ook een kans voor onze branche, om zo het bereik van evenementen te vergroten. Dus ja, studio’s blijven zeker nodig.”

Naar welk fysieke evenement kijk je meest uit?

“Dat is heel moeilijk kiezen. Gelukkig hebben we een heel volle agenda voor 2e helft van 2021. Er komen veel mooie beurzen, congressen en productlanceringen; ADE is dit jaar weer in fysieke vorm, dus dat is natuurlijk heel leuk. Maar als ik er echt één moet noemen? This Art Fair. Dat is een hele mooie kunstbeurs die voor het eerst in De Kromhouthal gaat plaatsvinden, eind augustus. De start van een heel mooi najaar en een heel goed evenementenseizoen!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.