Discover the finest spaces
Delen

Hoe Concertgebouw De Vereeniging flexibiliteit naar een hoger niveau tilt

Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen staat bekend om de prachtige zalen in Jugendstil stijl, de vele concerten die er worden gegeven en bovendien is het gebouw elke zomer het epicentrum van de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wat deze evenementenlocatie echt uniek maakt, is de flexibiliteit van het team. Zo wordt een sport gemaakt van het zo snel mogelijk ombouwen van een ruimte zodat de verschillende onderdelen van een event naadloos in elkaar overlopen. En van omdenken en creatieve oplossingen verzinnen, krijgen ze juist energie. Merel van Oirschot en Wouter Stemerdink vertellen hoe deze flexibiliteit inmiddels vervlochten is met hun werk. 

“Als wij een aanvraag krijgen voor bijvoorbeeld een groot congres, gaan onze raderen draaien. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de ruimte die we hebben optimaal benutten? Zo hebben we in 2017 een enorm fietscongres van een week gehad in zowel De Vereeniging als de Stadsschouwburg aan de andere kant van het Keizer Karelplein. De Stadsschouwburg hoort namelijk ook bij ons en ook daar hebben we zalen voor evenementen. Om nog meer beursvloer te creëren hadden we drie grote tenten om het gebouw gezet waar zo’n tachtig stands in stonden. Binnen was het ook niet meer terug te herkennen en was alles helemaal aangepast aan het event. De Koning kwam het zelfs openen. Geweldig was dat”, vertelt Merel enthousiast. “We hebben toen geen moment gedacht: dit congres is te groot voor ons. In plaats daarvan zijn we meteen een plan gaan bedenken over hoe het wél zou kunnen.”

Concertgebouw De Vereeniging

De coronacrisis, die natuurlijk gepaard gaat met voortdurend wisselende maatregelen, wakkert de flexibiliteit van het team van Concertgebouw De Vereeniging weer op een hele andere manier aan. Wouter: “Onze zalen worden nu een groot deel van de dag gebruikt als collegezaal voor studenten van de Radboud Universiteit. Zij hebben namelijk zelf te weinig ruimte aangezien alle studenten op anderhalve meter afstand moeten zitten. Door onze brede gangen, grote zalen en verschillende ingangen kunnen we hen prima veilig ontvangen. Ontzettend leuk om zoveel jonge mensen in ons gebouw te zien en we zijn heel blij dat we de universiteit op deze manier kunnen helpen.”

“Naast de colleges hebben we natuurlijk ook ruimte voor vergaderingen, presentaties, workshops of diners op veilige afstand”, gaat Wouter verder. “Een half jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een aantal professionele camera’s op een statief. Dat was een goede timing, want deze camera’s zetten we nu regelmatig in voor online of hybride events en webinars die bij ons worden opgenomen. Hierdoor kunnen mensen live vanuit huis (mee)kijken en heb je bovendien een geweldige en kwalitatief goede registratie van je event. We werken samen met een aantal partners die precies weten hoe je een hybride event professioneel kunt organiseren en boeiend kunt houden. Hierdoor is vrijwel elk soort event bij ons mogelijk.”

Merel: “Hybride events, livestreams en webinars waren natuurlijk ook voor ons vrij nieuw. Maar we zijn ons hier vol enthousiasme in gaan verdiepen en denken graag mee over hoe we je event kunnen omzetten naar online. Een groot deel van onze zalen, zoals het podium van de Theaterzaal, Concertzaal en Kleine Zaal kunnen we inrichten als professionele studio. Maar dit kan bijvoorbeeld ook in het Theatercafé en de Keizer Karelfoyer, waar je een geweldig uitzicht hebt op het Keizer Karelplein. Onze technici zorgen ervoor dat je in jouw persoonlijke studio alle soorten events kunt opnemen en streamen die je maar wil.” Ook in de vergaderzalen zijn verschillende online mogelijkheden geïntegreerd. “Alle vergaderruimten hebben ledschermen waarop je een videoconferentie kunt starten. Zo kun je heel gemakkelijk echt samenkomen met een deel van je collega’s terwijl de rest online meepraat. Dit werkt heel goed en biedt een echte uitkomst voor veel bedrijven.”

Energie

Merel: “Inmiddels hebben we veel ervaring met het organiseren van verschillende soorten events tijdens of vlak na elkaar. Van ervoor zorgen dat dit allemaal op rolletjes loopt, hebben we onze kracht gemaakt. Dat betekent soms een groot diner verzorgen in de Concertzaal, dit daarna supersnel afruimen en weghalen omdat er een voorstelling gaat beginnen en ondertussen nog een volgende groep gasten ontvangen. Dan hebben we echt een stopwatch meelopen in de zaal en helpt soms zelfs onze directeur mee. Als dit vervolgens allemaal lukt, geeft dat heel veel energie.” Wouter: “We durven zoveel tegelijk te doen omdat we precies weten wat we aan elkaar hebben.”

Concertgebouw De Vereeniging heeft een eigen keuken die graag werkt met producten van Nederlandse bodem. De keukenbrigade staat altijd open voor nieuwe ideeën of gerechten die passen bij jouw event. Ook draaien ze bijvoorbeeld de hand niet om voor een diner voor alle 450 vrijwilligers van de Nijmeegse Vierdaagse. “Wat eten betreft is bij ons dus ook weer van alles mogelijk. Combineer je vergadering bijvoorbeeld met een lekker etentje na afloop. Dat kan bijvoorbeeld heel spectaculair op het podium van onze beroemde Concertzaal,” vertelt Merel, “Of in ons restaurant.”

Uniek en multifunctioneel

Het betrokken en enthousiaste team van Concertgebouw De Vereeniging zorgt ervoor dat het begrip flexibiliteit naar een hoger niveau wordt getild. Vooral nu wordt er met je meegedacht en gekeken hoe je toch het event kan neerzetten dat je voor ogen hebt. Professionele techniek voor livestreams en hybride events, zeven ruime zalen plus verschillende vergaderruimten en een flexibele eigen keuken maken deze evenementenlocatie uniek en multifunctioneel. Dat in combinatie met het bijzondere monumentale gebouw vol marmer en glas-in-lood zorgt ervoor dat je gasten nog lang over je event zullen napraten.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.