Discover the finest spaces
Delen

Kijkje achter de schermen bij het grootste evenement van Nederland: de Nijmeegse Vierdaagse

Files bij de bar, topdrukte op de pleinen en feestvierders van jong tot oud. Het is niemand ontgaan dat de Nijmeegse Vierdaagse na twee jaar afwezigheid weer is begonnen. Ondanks de afgelasting van een wandeldag, heerst er een gezellige en vrolijke sfeer in Nijmegen. Het grootste evenement van Nederland is een prachtige showcase van hoe zo’n 1,6 miljoen mensen gezamenlijk de zomer vieren. Een prachtige kans voor bedrijven om hun beste beentje voor te zetten. Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging vormen zeven dagen lang een thuishonk voor het Rode Kruis en alle vrijwilligers van de stichting De 4Daagse. Greater Venues besloot een kijkje te nemen en neemt jou mee!

Overal wapperen groen-oranje vlaggen, lopen mensen over de straten en klinkt op elke hoek een bandje. De Nijmeegse Vierdaagse is begonnen. Wij rijden de stad in en parkeren onze auto. Met wat spullen wandelen we naar Hotel Blue, waar wij vandaag en morgen verblijven. Ze ligt midden in de stad en heeft een prachtig uitzicht op een straat waar komende dagen honderden wandelaars langskomen. Ruim duizend nachten heeft de stad moeten wachten om eindelijk weer schouder aan schouder te staan.

Gewapend met een fles water – het immers vrij warm deze dagen – lopen we naar Concertgebouw De Vereeniging. De culturele evenementenlocatie is deze week alles wat ze niet zijn. Als vroegere startlocatie staat ze zeven dagen in het teken van de Vierdaagse. Kinderen rennen rond en worden geschminkt, biertjes worden getapt in de grote tent die op het terrein van de locatie staat en gezellige muziek klinkt. Wij worden ontvangen door Merel van Oirschot en Wouter Stemerdink, die ons enthousiast rondleiden. “We organiseren tijdens deze editie voor het eerst ook een wandelcongres voor één van de sponsoren van de Vierdaagse voor zo’n 200 personen,” vertelt Merel. “De hele week zijn wij het thuis voor de vrijwillige van Stichting Vierdaagse. Elke dag wordt er voor een groep van 450 mensen gekookt en dineren we samen hier in De Vereeniging.”

Het gevoel van de Vierdaagse

Elk hoekje van de locatie wordt optimaal benut. Als we rondlopen, wordt er hard gewerkt aan het aanleggen van de kabels voor de uitzending van het KRO-NCRV programma ‘Het gevoel van de Vierdaagse’. Het programma van 45 minuten wordt elke dag van de Vierdaagse uitgezonden op NPO1, dus er werkt een groot team om elke dag de productie neer te zetten. De artiestenfoyer in De Vereeniging is opgedeeld in kleinere subruimten, zodat er meerdere ruimten ontstaan voor montagesets. “Wij gebruiken de zaal normaal voor de artiesten of subzaal,” vertelt Merel. “Zelfs de kleedkamers worden ingezet als montageruimten!”

Als we op het balkon van De Vereeniging staan en uitkijken over het feestgedruis, vertelt Merel waar de tribunes komen. “Vannacht om vier uur starten ze met de opbouw,” vult Wouter aan. De locatie verzorgt de catering en inrichting van twee tribunes die aan de wandelroute liggen. De VIP-tribune, waar het bestuur van de Stichting Vierdaagse en de burgemeester hun speciale gasten ontvangen. en een business tribune. Deze is voor een groep bedrijven die hun relaties uitnodigen voor de intocht van dit evenement.

Concertgebouw De Vereeniging werd gebouwd in 1915 en dat voel je als je er rondloopt. Indrukwekkende muurschilderingen met bladgoud en hoge pilaren schetsen een statige en imposante sfeer. Het betrokken en enthousiaste team van de locatie zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Ook tijdens de Vierdaagse. Kinderen van medewerkers helpen met het maken van goodiebags en alle handen worden uit de mouwen gestoken om dit evenement samen tot een succes te maken.

Feestgedruis en de Waal in Vlammen

De Vierdaagse, of The Walk of the World, is van oorsprong een militaire wandeltocht die in 1909 startte en als doel had om conditie op te bouwen. De week lopen duizenden feestvierders door de stad, want niet iedereen wandelt mee. Nijmegen verandert voor zeven dagen in een groot festivalterrein met meer dan 40 podia waar ruim duizend artiesten optreden. Van Ronnie Flex tot John West en een hardstyle area, waar wij na ons diner bij restaurant Credible naartoe gaan.

Het groene park waar de hardstyle stages staan is afgeladen met feestgangers. De muziek dreunt in onze borstkas terwijl we een blauw vip-bandje om krijgen. Ook de tienjarige kleinzoon van een van onze medereizigers krijgt een bandje uitgereikt en samen lopen we de backstage in. Even mogen we het de stellage op waar we vanuit het oogpunt van de DJ het publiek over kijken. Honderden mensen staan te feesten en vanaf hier hebben we een geweldig uitzicht.

Na een bezoek aan de harde muziek vervolgen we onze weg naar een rustiger deel van de feesten. Over de Waalkade, waar mensen drinken en eten bij de ondergaande zon, lopen we richting de regietent van vuurwerkshow ‘de Waal in Vlammen’. Rijen dik stromen mensen deze kant op om een mooi uitzicht te hebbenop de voorstelling. Vanuit de regietent wordt met een druk op de knop de show gestart en barst er een schouwspel los met veel goudelementen en regenboogkleuren.

Nijmeegse Vierdaagse

Op het grootste evenement van Nederland en een van de grootste van Europa, komen elke dag ruim 200.000 bewoners en bezoekers af. Het terrein beslaat zo’n 22.000 m2 en bestaat uit stad, park, kade en strand. Tientallen muziekpodia, activiteiten voor jong en oud en natuurlijk de wandelvierdaagse zelf maken dit een event eentje waar je echt een keer bij wil zijn. De sfeer is buitengewoon goed en de organisatie werkt een jaar keihard om deze week in juli tot een onvergetelijke editie te maken. Het af lasten van een dag vanwege de hitte krijgt hen, de wandelaars en de feestgangers niet klein. Je vindt hier vele zakelijke mogelijkheden waarbij je kan netwerken, een mooie dag kan neerzetten voor jouw gasten op een van de tribunes of gewoon gezellig kan feesten met jouw collega’s!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.