Concertgebouw De Vereeniging

Stijlvol en veelzijdig Concertgebouw in het hart van Nijmegen

Nederland heeft een paar Concertzalen die er écht toe doen, en Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen is daar een belangrijke van. Het geheel in Jugendstil gebouwde concertgebouw heeft internationale allure en uitstraling en een rijke historie van maar liefst honderd jaar. De bijzondere ligging midden in Nijmegen, de zalen in diverse stijlen en uitgerust met moderne technische faciliteiten maken het bovendien een toplocatie voor bedrijfsevenementen. In 2019 werd De Vereeniging vernieuwd, dus het is hoog tijd voor een blik binnen in deze bijzondere venue!

Concertgebouw De Vereeniging is een monument aan het Keizer Karelplein in Nijmegen, een groot plein op slechts 400 meter van het station. De concertzaal opende haar deuren in 1915 en wordt internationaal nog altijd geroemd om de akoestiek bij klassieke concerten. In de eeuw die volgde groeide De Vereeniging uit tot een onmisbaar podium voor de stad en alle evenementen en iedere zomer is hier het zenuwcentrum van de Vierdaagse. Daarnaast is het een belangrijke congreslocatie voor organisaties en bedrijven in de regio en daarbuiten. Jaarlijks vinden er naast de ruim 250 concerten ook vele tientallen zakelijke evenementen en congressen plaats.

Concertgebouw De Vereeniging

Een van de vele zaken die Concertgebouw De Vereeniging bijzonder maken, is de prettige en toegankelijke sfeer. Het gebouw is van buitenaf klassiek en stijlvol, maar het interieur is warm en comfortabel. Zodra je bij de entree het restaurant binnenstapt, voel je dat je hier op je gemak bent. Het restaurant is een gezellige ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. Het heeft een open verbinding naar de foyer, wat een mooie schakel creëert tussen stad en concertgebouw.

Na in het gezellige restaurant te zijn opgewarmd met een heerlijke kop koffie, lopen we door naar de Grote Zaal: de beroemde concertzaal van De Vereeniging. Deze zaal grenst aan een grote, elegante foyer, die met openslaande deuren te koppelen is aan het restaurant. Bij recepties of borrels na afloop van een event worden de deuren vaak geopend, zodat gebruik kan worden gemaakt van de bar in het restaurant. De Concertzaal zelf is imposant, met maar liefst 1450 stoelen onder het hoge, klassieke plafond en de fraaie glas-in-lood ramen. Bijzonder is dat op het vlakke deel van de zaal de stoelen verwijderd kunnen worden om zo, in deze indrukwekkende setting, een grote multifunctionele ruimte te creëren. Zo kun je hier in de ‘normale’ opstelling terecht met 1450 gasten, maar bouw je de ruimte in een handomdraai om in een spectaculaire (gala)dinerlocatie of een feestzaal voor groepen tot 2000 personen!

Van groots tot intiem

Naast de entree in het restaurant zijn er nog twee manieren om Concertgebouw De Vereeniging binnen te komen. De hoofdentree leidt direct naar de foyer van de Grote Zaal, wat dit de meest praktische toegang maakt bij grote evenementen en congressen. De derde entree komt uit in het trappentoren, zodat je ook bezoekers voor evenementen die op de eerste etage plaatsvinden direct naar de juiste plek kunt wijzen – ideaal als er op het zelfde moment meerdere events of concerten plaatsvinden.

Bovenaan de trap – of lift – heeft Concertgebouw De Vereeniging nog meer bijzondere zalen. Te beginnen met de Kleine Zaal: één van de mooiste intieme concertzalen van Nederland. Rijkelijk gedecoreerd met grote wandschilderingen, sierstucwerk en bladgouden ornamenten, is dit een ruimte die imponeert. Deze zaal is geschikt voor groepen tot 225 personen in theateropstelling, maar is ook een mooie plek voor een diner of feest. In combinatie met de naastgelegen Sociëteitskamer, een statige ontvangstruimte met een groot balkon boven de hoofdingang, kun je hier feesten met 500 personen.

Naast de Kleine Zaal ligt ook de Keizer Karel Foyer. Deze foyer is later gebouwd op het balkon tussen de twee torens, en vanaf deze hoogte biedt het een prachtig panorama over de stad. De foyer heeft rondom hoge ramen, waardoor ook de oude buitenwand van het gebouw nog zichtbaar is. Dat maakt het een geweldige ontvangst- of pauzeruimte voor events op de bovenste etage, en het is zelfs geschikt als break-outruimte.

Vernieuwde Artiestenfoyer

De laatste grote ruimte in Concertgebouw De Vereeniging is de Artiestenfoyer. Deze foyer, waar artiesten voor en na een concert kunnen wachten en uitrusten, is in de zomer van 2019 volledig nieuw gebouwd en kan nu ook worden ingezet bij zakelijke evenementen. De Artiestenfoyer is modern en licht, met een fris kleurenpalet en rondom hoge ramen, en is op te delen in drie verschillende ruimten.

Naast deze grote zalen zijn er nog enkele kleinere subruimten en foyers, wat de locatie erg geschikt maar voor congressen. Mocht je nog grootser denken, dan behoort zelfs het buitenterrein van de locatie tot de mogelijkheden! Bovendien is Concertgebouw De Vereeniging organisatorisch één met De Stadsschouwburg van Nijmegen, dat schuin tegenover het gebouw ligt aan het Keizer Karelplein en waar je met events terecht kunt in de grote Theaterzaal en het Theatercafé – weer met een heel eigen stijl en een eigen gevoel.

Duidelijk mag zijn dat Concertgebouw De Vereeniging veel te bieden heeft. Met vijf grote zalen en enkele kleinere subruimten is de locatie erg flexibel in het gebruik, en door de diversiteit aan stijlen kan je ook qua sfeer meerdere kanten op. Van vergadering tot congres en van diner tot volledig gethematiseerd feest!