Discover the finest spaces
Delen

Concept store en evenementenlocatie Hutspot verovert Nederland

Ze toveren uit het niets tevoorschijn en zijn alweer weg voordat je reservering rond is: pop-up restaurants en andere tijdelijke locaties. Het is dé trend in de restaurantwereld en de evenementenbranche. Ook uit het Locatieonderzoek 2016-2017 blijkt dat er voor het komende jaar hoge verwachtingen zijn voor deze tijdelijke locaties. GreaterVenues gaat daarom op onderzoek uit en vraagt in deze (tijdelijke) rubriek bekende spelers uit de pop-up wereld hun visie te delen.

In deze editie is het woord aan Pieter Jongens, één van de oprichters van Hutspot, en dan hebben we het niet over de klassieke Hollandse maaltijd, maar natuurlijk over het Amsterdamse bedrijf dat al vier jaar stevig aan de weg timmert in de Randstad en binnenkort ook in Eindhoven een vestiging opent. Ze combineren op hun locaties concept stores met shop-in-shops, die in de avonduren in hun geheel ook nog eens te boeken zijn als evenementenlocaties.

Dat begon in de crisisperiode in 2012. Drie vrienden openen in de Utrechtsestraat in Amsterdam hun eerste vestiging: een kleine pop-up store genaamd Hutspot, die drie maanden lang plaats bood aan nieuwe merken. Pieter Jongens licht toe: “Het pand stond al vijf jaar leeg. Ik kwam er vaak langs en speelde al een tijdje met het idee om een plek te creëren waar nieuwe kunstenaars, ondernemers en mensen met een goed idee een podium kunnen hebben. Je kunt bij de Bijenkorf niet zomaar even binnenlopen met een product onder je arm en een goed idee in je hoofd. Dat is precies wat bij ons wel kan.”

Concept

Hoe werkt dat dan precies? Pieter legt uit: “Ons concept werkt zo: we rekenen een service fee per vierkante meter en vragen een commissie voor de sales. We kopen niks in, dus we gaan meer een soort samenwerking aan.” Dat betekent niet dat iedereen zomaar terecht kan. Hutspot heeft sterke ideeën over wat past bij de formule, legt Pieter uit. “Het moet goed voelen. We krijgen misschien tien tot twintig aanmeldingen op een dag. Voor ons is het belangrijk dat het echt een goed product is, of dat er een leuk verhaal achter zit. Maar ook de persoon is belangrijk voor ons. Als iemand te gehaaid is, of het klikt gewoon niet, zien wij een samenwerking niet zitten.” Andere pre’s zijn duurzaamheid, originaliteit en als Hutspot de primeur van een product krijgt.

Hutspot heeft nu de luxe om streng te zijn in de selectie van aanmeldingen. Dat was in het begin wel anders. “En dan sla je ook nog wel eens de plank mis. In de Utrechtsestraat hebben we hele foute fluorescerende hertengeweitjes gehad. Dat is iets wat we waarschijnlijk nu niet meer zouden doen. Vreemd genoeg verkochten ze wel erg goed.” Het kan ook voorkomen dat een merk Hutspot gewoon ontgroeit. “Ace and Tate is nu een bekend brillenmerk dat voor het eerst te koop was in onze concept store. Nu hebben ze eigen winkels en een shop-in-shop in de Bijenkorf. Als een merk zo groot wordt dan sluit dat niet langer bij onze filosofie van het bieden van een podium aan beginnende merken.” Maar het is niet uitsluitend beginnende merken. Hutspot zoekt altijd een balans tussen iets meer gevestigde merken die sowieso goed verkopen, en de echt nieuwe producten. Een afweging tussen risico en veiligheid om de omzet stabiel te houden.

Locaties

De afgelopen vier jaar is Hutspot flink gegroeid, vertelt Pieter. Het begon als pop-up, dat wil zeggen, Hutspot wist dat het maar drie maanden in de eerste locatie kon zitten. Inmiddels is Hutspot geen pop-up store meer te noemen: de locaties zijn niet van tijdelijke aard. Vandaar de term concept store. “Na de Utrechtsestraat hebben we in de Van Woustraat in Amsterdam een vestiging geopend. Daar zit nu een store op de begane grond, een lunchroom op de eerste verdieping waar je ook kunt flexwerken, en een shop-in-shop barbier. Daarna hebben we in de Rozengracht iets opgezet. Vervolgens vonden we het tijd om buiten Amsterdam te starten. Utrecht leek ons de perfecte locatie; het is een soort miniatuur-Amsterdam. Veel studenten en jonge mensen en daarom een hippe stad, dus een goede markt voor ons concept. Onze meest recente vestiging is in Rotterdam, en dit jaar nog openen we ook in Eindhoven een nieuwe locatie. Alles loopt als een trein.” En daar houdt het niet op. De expansiedrift van Hutspot is enorm. Er zijn zelfs al geïnteresseerden uit grote internationale steden zoals Londen, dus als Nederland straks veroverd is slaat Hutspot misschien wel internationaal de vleugels uit.

Rotterdam

Ook de locatie in Rotterdam is onmiskenbaar Hutspot. Het heeft dezelfde formule en dezelfde uitstraling, maar wel met een lokaal karakter. “Rotterdam heeft een ander karakter dan Amsterdam. Onze hoofdstad is inmiddels aardig verzadigd. Je hebt per vierkante meter heel veel hippe dingen. Als een loods leeg komt te staan worden er in no time commerciële activiteiten bedreven. In Rotterdam is nog veel groei mogelijk. Als er iets nieuws gebeurt komen mensen uit de hele stad kijken. En er zijn enorm veel makers. Daarom was het voor ons een logische volgende stap.”

De locatie in Rotterdam is wat groter dan voorgaande edities. Het is allemaal gelijkvloers. Het voelt daarom groter: 600 vierkante meter open ruimte. Pieter: “We hebben drie panden opengebroken en er één grote ruimte van gemaakt. We draaien inmiddels tweeënhalve maand en het is nu al boven verwachting.” Hutspot vindt het belangrijk om voor elke vestiging ook een lokaal karakter te creëren. Het streven is dat minimaal 30% van lokale producenten komt. Dat maakt het ook Hutspot. Daarom is gelijk een Rotterdams team opgezet, dat beter zicht heeft op wat leeft in de stad. “En zoals je nu hier in de Van Woustraat onmiskenbaar in een Amsterdamse vestiging zit, met bijvoorbeeld kunst met als onderwerp de wallen en stadsplattegronden van het centrum, is dat in Rotterdam hetzelfde. Veel lokale kunstenaars die in de stad bekend zijn en ook gelijk als zodanig herkenbaar zijn. Of bordjes bij de producten met het verhaal van de lokale Rotterdammer en zijn product.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.