Discover the finest spaces
Delen

Antoinette Wijffels: ‘Omdenken in 3D’

Dankzij de technologische ontwikkelingen kan steeds meer en gemakkelijker in dynamisch 3D gedacht worden. De ‘praatjes met plaatjes’ ondergaan een enorme transformatie door de vergaande integratie van beeld en licht. De komst van mediaservers en bewegende projectoren, en de kracht van internet, streaming video, smart phones en interactieve social media zoals Facebook en Twitter hebben het schilderspalet van de belevingskunstenaars enorm uitgebreid.

De creatieve mogelijkheden zijn reusachtig. Belevingen worden intenser, boodschappen helderder en de impact groter. Ondanks dat de mogelijkheden al geruime tijd bestaan, zijn er echter nog maar weinig locaties die investeren in kennis en/of apparatuur. Gaat dat veranderen?

De wereld van digitaal licht – die onbenoembare mix van licht-, video- en evenemententechniek – is voor velen tot op heden vooral het domein van technici. Een wereld die geassocieerd wordt met de termen ‘complex’ en ‘kostbaar’ wat bij menigeen leidt tot koud watervrees. Er zijn daarom weinig locaties die investeren in apparatuur en kennis op dit vlak. Het auditorium van de TU Delft is een van de voorbeelden waar men wel de stap gezet heeft, en met succes. Wel wordt er in projecten en evenementen het nodige aan apparatuur en kennis door externe partijen naar locaties meegenomen en ingezet.

Toegegeven, het oogt van een afstandje als ongrijpbare multimediale tovenarij, maar een nadere beschouwing leert dat dit meevalt. Laten we er eens induiken

 

Stap 1: houd de oorsprong in gedachten
De eerste stap in het omdenken is dat men beseft dat de oorsprong ligt bij kunstenaars en kunstenaarschap. De toenmalige middelen kenden hun beperkingen: beelden op vast formaat in 2D, inhoud die vooraf vastgelegd moest worden, enzovoort. Zoals iedere kunstenaar zijn ook de ‘licht- en beeldkunstenaars’ op zoek gegaan naar de instrumenten die het mogelijk maken nieuwe paden te bewandelen. Bij het ontbreken daaraan begonnen ze hun eigen apparatuur en programmatuur te ontwikkelen. In het begin tamelijk onnavolgbaar, maar de leveranciers hebben de ontwikkelingen snel opgepakt en zij zorgen ervoor dat het instrumentarium beter, robuuster en makkelijker te bedienen wordt; ook de prijzen worden steeds aantrekkelijker.

Belangrijk is het besef dat de technologie niet voorop loopt, maar dienstbaar is: het is niet meer dan een instrument

 

Stap 2: dromen
Het begint vooral met dromen, met sterke visuele concepten, en niet met middelen. Dat is de tweede stap in het omdenken. Ook met twee standaard projectoren, een eenvoudige mediaserver en beperkt budget, is al een enorme creatieve sprong voorwaarts te maken. Essentieel daarbij is de visuele inhoud, de ‘content’, al het andere staat in dienst van die inhoud. Dat weten wij heel goed, want dagelijks spelen wij bij Improve met digitaal licht en maken wij nieuwe licht-, beeld- en belevingscomposities. Wij investeren met veel passie in apparatuur, kennis, werkmethoden en een pre-visualisatiestudio, alles om de show op aarde te zetten en op voorhand al te kunnen visualiseren. Wij delen onze passie trouwens graag met anderen en om die reden organiseren wij geregeld de Delft Digital Light University, waarin men zelf aan de slag gaat en de creatieve kracht kan ervaren.

Stap 3: loslaten
Een belangrijke derde stap in het omdenken is loslaten: het verlaten van gebaande paden, van denken in presentaties met lichtbeelden, van denken in 4:3 en 16:9. De hele 3D omgeving en de (virtuele/internet) wereld daarbuiten is ‘the stage’, waarin mens, beeld, licht en vorm een fantasierijke dans uitvoeren en essenties verbeelden. Nieuwe lagen worden toegevoegd: live videostreams, facebook pagina’s, YouTube filmpjes, smart phones en tablets maken deel uit van het eigentijdse creatieve palet. De integratie daarvan in evenementen wordt mogelijk gemaakt door mediaservers en aanverwante technologie.

Linksom of rechtsom: het gaat veranderen
Er is sprake van grote maatschappelijke en sociale ontwikkelingen, van veranderende structuren en zich steeds wijzigende informatiestromen. De mens zoekt daarbinnen naar nieuwe instrumenten en nieuwe wegen en dat is de motor van de technologische ontwikkeling. We houden al die ontwikkelingen niet tegen en waarom zouden we ook? Het is een spannende dynamische tijd met fraaie horizonten, maar er ligt een uitdaging en noodzaak bij organisatoren en locaties om er in mee te gaan en er een modus voor te vinden. De vraag is dan ook niet of het gaat veranderen, want wees gerust: linksom of rechtsom, het gaat veranderen!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.