Discover the finest spaces
Delen

Antoinette Wijffels: ‘De kracht van vintage’

Ik kom steeds vaker klanten tegen die graag willen vernieuwen of moderniseren, maar die door de crisis beperkt geld beschikbaar hebben waardoor de gedroomde oplossing ver weg lijkt. Ik denk dan aan een bekend economisch principe: in tijden van crisis worden oude waarden herontdekt, maar in nieuwe vormen voor leven, werken en dromen. Er schuilt een enorme kracht in vintage, maar je moet het wel zien.

Nieuw leven en nieuwe betekenis
Bovenstaand principe past helemaal in de huidige tijdgeest vol aandacht voor duurzaamheid. Dat blijkt ook uit de vele succesvolle producten en winkeltjes die ik tegen kom waarin oud materiaal een nieuw leven en nieuwe betekenis krijgt. Producten die variëren van vintage kleding of meubels, tot revival van auto’s en designartikelen van afvalmateriaal. Ook zijn er steeds meer Repair Cafés, waar consumenten weigerachtige apparaten kunnen laten repareren onder het genot van een drankje.

Toch raar dat we dat met onze evenementenmaterialen niet snel doen: we denken eerder aan vervangen dan aan opknappen of upgraden.

 

Een dosis creativiteit
Neem het lichtsysteem van een oude Fresnel spot.  Dat kan worden vervangen door een LED engine. Je hergebruikt dan de behuizing en de lenzen, maar vervangt de bron. Het resultaat: een duurzame oplossing met minder afval en minder kosten zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en creatieve mogelijkheden.  Dit is echter maar één voorbeeld, de mogelijkheden zijn veel groter en zeer divers. Met een dosis creativiteit, de nodige technische kennis en een hoop lef, kun je nuttige rendabele producten maken van oude materialen, ook bij installaties op locaties.

Soms ligt het geheim van een gedroomde, betaalbare oplossing letterlijk in de kelder.

 

 

Met die droom als leidraad struin ik dan samen met mijn klanten door de aanwezige voorraden, archieven en afdankertjes. Dan blijkt dat oude apparatuur, met kleine aanpassingen of toevoegingen, een volwaardig duurzaam alternatief kan zijn voor een grote investering in nieuw materiaal, of, aangevuld met een paar componenten, uitstekend in staat is innovatieve grootse visuele belevenissen te creëren tegen beperkte kosten. Niets leuker dan met die creatieve blik te kijken naar het hele instrumentarium dat ter beschikking staat, van stokoud tot gloednieuw. Ik laat samen met mijn klant de fantasie de vrije loop en we worden kunstenaars met het beschikbare materiaal. Verrassende, ongekende oplossingen zijn het resultaat.

CUE en ISE
De komende tijd staan er verschillende beurzen op het programma zoals de CUE (13-15 januari, AHOY) en ISE (4-6 februari, RAI). Daar staat natuurlijk volop nieuwe duurzame apparatuur, maar ik daag u uit om ook eens met die ‘andere’ duurzame blik te kijken, naar de mogelijkheden bestaande middelen te verduurzamen of slimme combinaties te maken.

Op deze wijze verduurzamen vergt wel de durf om het net even anders te doen, en om op andere manieren samen te werken, maar het loont de moeite en geeft enorm veel voldoening. Mooie creatieve resultaten, duurzame oplossingen én duurzame relaties.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.