Discover the finest spaces
Delen

Antoinette Wijffels: ‘Dit is een lichtend voorbeeld’

 

De wind huilt om het huis en de eerste sneeuwvlokken plakken aan de ramen. We zitten in het hart van de donkere winter. Voor mij een geweldige tijd, een fantastisch speelterrein om mijn passie voor licht ten volle te leven. Nu eens niet in de duisternis van een theater of congreslocatie, maar gewoon in mijn eigen huis, in mijn eigen straat en in mijn eigen stad. Laat ik u meevoeren in de Delftse belevenis die lichtjesavond heet, maar laat ik beginnen bij het begin.

Het vergt durf
Naast mijn passie voor licht, beeld en vorm, geloof ik en gelooft mijn team bij Improve heilig in de kracht van samenwerking en co-creatie. Door elkaars creativiteit, kennis en kracht te erkennen en te delen, ontstaan de mooiste dingen. Als je samen durft dromen, gaan nieuwe werelden open. Het vergt wel de durf om het net even anders te doen, en om op andere manieren samen te werken, maar het loont de moeite en geeft enorm veel voldoening.

 

 

Terug naar lichtjesavond, inmiddels een traditie in Delft. Een avond lang is de binnenstad een waar sprookjesdomein waar verstilling en commercie een wonderlijke dans met elkaar maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspirerende verstillende wandeling
Vele duizenden bezoekers bevolken de oude stad. Ik woon zelf aan de Voorstraat, dat net even buiten het actieve hoofdgebied ligt. Samen met mijn buren droomde ik enkele jaren geleden over een kleurrijke straat die, als een schilderij waar je doorheen kunt lopen, het decor vormt voor een inspirerende verstillende wandeling, weg van de hectiek en commercie in het andere deel van de oude stad.

We vonden elkaar in die droom en vonden in de voorraden van Improve de benodigde lampen en kleurfilters. Er lag verder geen plan aan ten grondslag. In een vrolijk organisch chaotisch proces koos iedere bewoner zijn eigen kleurfilter en zette zelf de lamp voor het huis met als resultaat dat 10 historische panden samen een lichtjesavond lang in stilte stonden te schitteren.

 

 

Als ik dit schrijf staat lichtjesavond 2014 voor de deur. Het aantal deelnemende huizen is inmiddels gestegen tot meer dan 100. In bijna alle straten van het noordelijk deel van de binnenstad doen bewoners mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kosten zijn minimaal, het resultaat is maximaal
De voorraden van Improve worden daarvoor met liefde geplunderd. Er ligt nog steeds geen plan aan te grondslag, anders dan de gedeelde fascinatie voor een kleurrijk monument van stilte, een inspiratievol pad vol verwondering in deze donkere tijden. Iedereen mag nog steeds zijn eigen filter kiezen met een kleurrijk resultaat. De kosten zijn minimaal, het resultaat maximaal. Maar het allermooist is misschien nog wel de samenwerking. Niet alleen geven we met elkaar de stad een cadeautje, maar alle buren ontmoeten elkaar bij de gezamenlijke borrel na afloop, gewoon bij mij thuis. Iedereen neemt iets mee en tot mijn verbazing houd ik altijd wijn over.

We zien elkaar door het jaar misschien niet vaak, maar door lichtjesavond en ons gezamenlijke creatie, voelen we ons wel verbonden.

 

 

Laten we allemaal durven dromen en kennis en middelen durven delen, elkaar wat gunnen en elkaar eren, samen werken en samen creëren. Dan verliest niemand terrein, maar winnen we een wereld!

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.