De juiste sfeer maken is de kunst van verbeelden
Sfeer wordt gecreëerd door met kennis van zaken en een grote dosis creativiteit te schilderen met licht en beeld.
In die kennis en creativiteit schuilt het vakmanschap. “Het klinkt misschien wat vreemd, maar mijn collega’s en ik zijn sfeerschilders met licht en beeld. Net als een schilder heb ik veel instrumenten tot mijn beschikking en net als een schilder heb ik verstand van verfsoorten – in mijn geval de verschillende lichtbronnen – en van kleur en beeld. Maar licht is een bizar fenomeen: het is niet te zien! Dat klinkt absurd, maar toch is het zo. Licht en projecties worden pas zichtbaar door interactie met materie. Pas als het ergens opvalt, is het te ervaren. Als vakvrouw op het gebied van licht, beeld en sfeer heb ik dus ook kennis nodig van decor, materialen, kostuums en hoe men die ervaart als er licht of beeld op gezet wordt en hoe ze elkaar door hun reflecties beïnvloeden,” aldus Antoinette Wijffels, directeur Improve.
Niet afleiden
“De meeste mensen denken bij licht in de eerste plaats aan het armatuur dat zij ergens zien staan of hangen. Bij evenementen zijn die in principe allemaal zwart. Heel saai, maar met reden, omdat ze zo onzichtbaar worden en niet afleiden van dat waar het werkelijk om gaat, namelijk het licht in zijn interactie met omgeving, decor, sprekers en artiesten. Trouwens, niet iedereen is zich bewust van het feit dat beeld uit een bewegende projector ook een lichtbron is die meedoet in het spel. We noemen dat digitaal licht.”
Bundels met inhoud
“Er is een keuze uit verschillende lichtbronnen en projectoren, verschillende armaturen, kleurfilters, effecten en beeldmateriaal. De keuze voor iedere bundel die ik wil maken begint met de bron. Iedere lamp geeft een andere kleur wit licht en een andere samenstelling. Dat noemen wij ook wel kleurtemperatuur en spectrum. De verschillende soorten lampen geven verschillende sferen. Halogeen licht is bijvoorbeeld een gelig licht dat ook veel warmte uitstraalt en het goed doet bij rood en geelachtig vormgegeven omgevingen. Gasontladingslicht is blauwig wit en oogt koud; het versterkt de blauw pigmenten. Bij LED ontstaat licht op weer een heel andere manier en geeft daardoor op hetzelfde decor een heel andere indruk. De lichtbronnen worden in verschillende armaturen met diverse soorten lenzen verwerkt, zodat ik lichtbundels kan manipuleren en richten. Tel daarbij alle mogelijkheden van projectie op en het aantal instrumenten dat ons ter beschikking staat. Met filters kleuren we de bundels en met beeldmateriaal geven we de projectiebundels letterlijk inhoud. Ook hier is de keuze enorm. Tenslotte combineren we de bundels en beelden, spelen we met de grootte, de richting en de intensiteit. Met deze gereedschapskist gaan wij aan het werk om een beeld- en lichtplan te maken, dat uit te voeren en de mooiste sferen te creëren.”
“In een sfeer van wederzijds vertrouwen ontstaan de beste en meest innovatieve projecten, gun elkaar dat vertrouwen.”
Drie gouden tips:
Durf te dromen. Er is binnen de randvoorwaarden vaak meer mogelijk dan men voor mogelijk houdt. Denk niet meteen: ‘dat zal wel niet kunnen of dat is te duur’.
Durf te vertrouwen. In een sfeer van wederzijds vertrouwen ontstaan de beste en meest innovatieve projecten, gun elkaar dat vertrouwen.
Ga vroeg in het proces om tafel zitten met het technisch team. Juist door die interactie ontstaat een helder beeld van de essentie dat leidt tot een krachtig concept en goede creatieve ideeën.
Do’s
– Durf ‘out of the box’ te denken.
– Schets duidelijke kaders: wees duidelijk over de wensen en wat u overeenkomt.
Don’ts
– Gebruik budget in eerste instantie niet als leidraad, er is veel mogelijk met bijna elk budget.
– Laat de realisatie niet volledig los, blijf betrokken voor een succesvolle output.