Studio's Aalsmeer

Hotspot voor live entertainment en events

This post is also available in: English (Engels)

Het is al tientallen jaren het hart van Nederlands entertainmentindustrie: Studio’s Aalsmeer. De locatie veranderde onder Joop van den Ende van een bloemenveiling in een televisiestudio, en groeide in de jaren daarna uit tot een van de meest veelzijdige locaties op het gebied van live communicatie, entertainment én evenementen.

‘Live vanuit Studio’s Aalsmeer’. Iedereen kent wel deze gevleugelde woorden uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Vanuit de studio’s in Aalsmeer kwamen in de jaren ’80 en ’90 grote televisieshows de huiskamers binnen. Sinds producent Endemol in 2010 het complex verliet, is het studiocomplex flink veranderd – maar de nadruk op live communicatie is nog altijd aanwezig. De locatie beschikt over moderne faciliteiten voor live streaming en heeft binnen haar deuren een groot netwerk van bedrijven in de media, entertainment en evenementenbranche. Nog steeds worden hier hitshows opgenomen zoals ‘Masterchef’ en ‘Het Beste Idee van Nederland’ en met de dinnershow Brooklyn Nights van producent Frank Wentink trekt de locatie duizenden bezoekers per seizoen. Studio’s Aalsmeer is vandaag de dag misschien wel nog meer dan ooit dé hotspot voor entertainment en evenementen.

Mainstreet

Studio’s Aalsmeer bestaat uit drie gedeelten: de evenementenlocaties, de televisiestudio’s en de karakteristieke kantoorfaciliteiten in het monumentale pand van de oude bloemenveiling. Bij de hoofdingang kom je direct binnen in de foyer bij de evenementenlocaties. Dit gedeelte van het gebouw is speciaal ontworpen als ‘entertainment stad’, met diverse uitgaansgelegenheden onder één dak. Tegenwoordig ligt de focus van de locatie op spectaculaire zakelijke evenementen en daarbij komt die structuur heel goed van pas.

Studio’s Aalsmeer beschikt over zes volledig aangeklede evenementenlocaties, die met elkaar worden verbonden door de Mainstreet, een verlengstuk van de foyer. Verschillende attributen en decoraties geven de straat een eigen en ongedwongen sfeer. Door de straat verspreid staan diverse kiosken en stands, die mooi kunnen worden ingezet als uitgiftepunt om snel grote groepen op te vangen en te verspreiden. Of denk aan een inrichting als marktstraat, waarbij verschillende kraampjes door de hele locatie verspreid liggen.

Showbizz

De eerste evenementenlocatie die we bekijken is de Big Apple. Deze ruimte is volledig ingericht en gethematiseerd in New York-stijl, met een duidelijke knipoog naar de showbizz. Opvallende elementen zijn een levensgrote locomotief, het vrijheidsbeeld, een vipdeck in de vorm van Brooklyn Bridge, de verlichte showtrap die op het centrale podium uitkomt en op de achterwand de verlichte skyline van Manhattan. Met maar liefst drie hippe bars en verhoogde terrassen is deze locatie direct in te zetten voor spectaculaire events, zeker wanneer het thema aansluit op Amerika, glitter & glamour of de showbizz. Helemaal onvergetelijk wordt het wanneer je deze ruimte met grasmatten en picknicktafels ombouwt tot je eigen Central Park!

Een paar meter verderop aan de Mainstreet ligt de sfeervolle Pianobar. Een intieme ovaalvormige ruimte in warme zwart en rode tinten. Rood pluchen stoelen en zwarte leren banken staan door de ruimte verspreid. Aan de wanden hangen de portretfoto’s van grote pianisten. In het midden van de Pianobar staat een glanzende zwarte vleugel op een verhoging, daarboven aan het plafond een spectaculaire grote ovale kroonluchter van glas. Dit is een schitterende plek voor een borrel met live piano spel, maar ook een verrassende locatie voor een ontvangst waarbij een spreker midden in de ruimte staat.

Natuurlijke interactie

Door de foyer lopen we verder naar The Club, de derde volledig gethematiseerde locatie in Studio’s Aalsmeer, met de uitstraling van een intieme cabaretclub zoals je deze alleen in New York zou verwachten. De ruimte is ingedeeld in meerdere niveaus, met onderaan in het midden een halfrond podium. Daaromheen staan in verschillende lagen stoelen aan tweepersoonstafeltjes met schemerlampen. Het is een fantastisch gezicht als het licht gedimd wordt en de ruimte alleen nog verlicht wordt door tientallen schemerlampjes. De ruimte heeft een ontspannen, intieme sfeer, die zorgt voor een natuurlijke interactie en gezelligheid. De ruimte is gemaakt voor stand-up comedy, rauwe blues, sizzling jazz, maar ook een schitterend decor voor presentaties.

Theater

Vervolgens lopen we door naar het Theater. Een grote zaal met maar liefst 800 stoelen en een groot podium, voorzien van de modernste theatertechnieken en verlichting. Op het podium staan de grootste theater ledschermen van Nederland: plafondhoge panelen vormen samen 220 vierkante meter scherm, die flexibel op het podium kunnen worden neergezet voor de ultieme av-experience. Het ledscherm kan dienen als een imposant decor ter ondersteunen aan plenaire presentaties, product introducties, jaarvergaderingen en kick-off meetings. Studio’s Aalsmeer heeft diverse plug & play concepten ontwikkeld voor het ledscherm waardoor opdrachtgevers in een handomdraai een spectaculair programma kunnen neerzetten. Daarnaast staat ook de volledige set van de dinnershow Brooklyn Nights hier klaar, die volledig inzetbaar is tijdens events. Het podium is bovendien geschikt voor zware lasten, zoals auto’s en decorstukken.

Downtown

Het voormalige theaterrestaurant Downtown is omgebouwd tot een flexibele ruimte voor events en feesten. Downtown is neutraler ingericht dan de andere ruimtes, maar past met zijn warme kleuren, natuurlijke materiaalgebruik en chique uitstraling goed bij de rest van de locatie. Centraal in de ruimte staat het podium, geschikt voor een band of een spreker. De bar, het podium en de houten dansvloer maken deze ruimte erg geschikt voor bijeenkomsten met een feestelijk tintje.

De Studio’s

Als we richting de televisiestudio’s lopen, komen we in een heel andere omgeving terecht. De thematisering laten we achter ons bij de studiodeuren van Studio 5. Aan deze kant van het gebouw vinden we zes grote multifunctionele opnamestudio’s, in verschillende afmetingen, van 180 tot 2000 vierkante meter. De grootste studio, Studio 1, is de voormalige hal van de bloemenveiling. De studio’s zijn sinds de jaren ’90 in gebruik voor opnames van vele bekende televisieformats, maar door de oppervlakte, de hoogte, de technische mogelijkheden en goede toegankelijkheid zijn ze multi-inzetbaar. Denk vooral ook aan gebruik van de studiovloeren voor beurzen, congressen, concerten en presentaties.

Tot slot kijken we binnen in ‘De Joop’: het monumentale kantoor van Joop van den Ende dat in de zomer van 2016 volledig is gerenoveerd. Het statige kantoor is nu een inspirerende boardroom, geschikt voor vergaderingen. De impressietekeningen, moodboards en maquettes geven een uniek kijkje in de geschiedenis van deze bijzondere locatie.

Live

Studio’s Aalsmeer beschikt over tientallen locaties voor evenementen, van spectaculaire gethematiseerde plug & play locaties, tot nog volledig in te richten televisiestudio’s. Met 65.000 vierkante meter aan evenementenlocaties, vergaderzalen, kantoorruimtes en televisiestudio’s is dit een locatie die zijn gelijke niet kent in omvang en mogelijkheden op het gebied van entertainment, live communicatie en events. Dankzij vele mogelijkheden om tijdens events live entertainment en live streaming te faciliteren, is het begrip ‘live uit Studio’s Aalsmeer’ actueler dan ooit tevoren!

This post is also available in: English (Engels)