Discover the finest spaces
Delen

Grote daktuin voor onder andere meetings en events op voormalig pand van V&D in Tilburg

Op het voormalig pand van de V&D in Tilburg komt een daktuin met horeca en de mogelijkheid voor meetings en events. De gemeente investeert 380.000 euro in het project van Mirjam Slob, die in 2020 met het idee kwam. De oppervlakte van in totaal 3.000 vierkante meter moet in 2023 gevuld zijn met een moestuin, horeca en mogelijk een kas.

Het kwartje viel in Scandinavië, in de zomer van 2019,” vertelt Mirjam. “Daar kwam ik in aanraking met ØsterGRO, een daktuin in Kopenhagen. Ik ben opgegroeid op een biologisch melkveebedrijf. Daar komt mijn groene, sociale en ondernemende hart vandaan. Toen ik naar Tilburg kwam om te studeren, ontdekte ik dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om met natuur en voedsel op te groeien. We zijn onze verbinding met natuur en voedsel in de stad een beetje kwijtgeraakt denk ik.” Mirjam benadrukt de forse uitdagingen die daar inmiddels mee samenhangen. “De energietransitie, de voedseltransitie, de transitie in het gebruik van grondstoffen. Deze opgaven hebben als gemeenschappelijk delers: het veranderend klimaat, behoud van biodiversiteit en ten slotte ook de zorg om ons eigen welzijn.”

Tilburg

Mirjam gelooft dat er in de stad meer bewustwording gecreëerd kan worden door natuur en voedsel op een aansprekende manier weer naar Tilburg te halen. Een daktuin past goed in dit plaatje. “Daarnaast heeft het nog meer voordelen, zoals bestrijding van hittestress, opvang van water, afvangen van fijnstof, meer ruimte creëren in de stad, een prettig uitzicht voor omwonenden enzovoorts.”

Tilburg lijkt de juiste stad te zijn voor zo’n project, die voor nu de werktitel Rooftop Rumour heeft. In 2018 was ze volgens MeteoGroup Nederland de warmste stad van Europa. Door studie en werk kende Mirjam de stad goed. “Hier voel ik me thuis,” vertelt ze. “Tilburg is een stad waar dergelijke initiatieven worden omarmd en mede mogelijk worden gemaakt. Ik heb vanaf de start ontzettend veel hulp en steun ontvangen vanuit de gemeente, allerlei partijen, bedrijven en bewoners.”

Meetings en events op de Tilburgse daktuin

“De locatie die we hebben gevonden voor het project is misschien wel de best mogelijke. Het dak van de voormalige V&D in het kernwinkelgebied van Tilburg geeft uitzicht over de Heuvelse Kerk, de Interpolistoren, het Duvelhok aan de oostzijde en uitzicht op de ondergaande zon aan de westzijde.”

Naast de beoogde horeca, schommels met uitzicht over de stad en het verbouwen van groente en fruit, is er ruimte voor zakelijke events. “Er komt inderdaad een aparte kas met terras waar we groepen kunnen ontvangen voor een biologisch, seizoensgebonden en lokaal hapje en drankje, of menu,” vertelt Mirjam enthousiast. “Dit kan zowel zakelijke als privé, doordeweeks of in het weekend. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit te combineren met een inhoudelijk programma. Denk aan een rondleiding of workshop in de tuin, een duurzaamheidslezing of een stukje cultuur.”

Op de daktuin hoef je geen zorgen te maken over de catering. Mirjam wil zeker producten uit de tuin gebruiken in de horeca en ook te koop aanbieden in de marktwinkel. “De eerste jaren gebruiken we om de tuin, op biologische werkwijze, in topconditie te krijgen. Het aantal vierkante meters is niet voldoende om helemaal zelfvoorzienend te zijn, dus de rest willen we zoveel mogelijk inkopen bij lokale en duurzame leveranciers.

Als vooruitstrevende denkers, doeners en dromers, durft Mirjam met haar team voorop te gaan. “Waar anderen nog niet geweest zijn. We creëren – samen met iedereen die mee wil doen – een vooruitstrevende voedingsbodem voor een groenere en socialere toekomst.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.