Pathé Tuschinski

Wow-beleving in bioscoop met ‘vijfsterren’ grandeur

Een sfeervolle locatie die een intieme ambiance combineert met de meest moderne technieken: dat kenmerkt Pathé Tuschinski, één van de oudste bioscopen van Amsterdam. Een bezoek aan Tuschinski is méér dan alleen een film kijken: het is een ervaring op zich. Bezoekers wordt de beste service, de nieuwste technieken en de “mooiste bioscoop van Amsterdam” geboden, met één doel: elke bezoeker -gemiddeld 750.000 per jaar- moet het pand met een “wow”-gevoel verlaten.

Een bezoek aan Tuschinski is met haar rijke filmgeschiedenis een ware beleving. Sinds de oprichting in 1921 is Pathé Tuschinski in gebruik als bijzondere bioscoop, waar vandaag de dag naast het vertonen van de nieuwste films, ook premières, borrels, feesten en overige evenementen plaatsvinden. Naast de -met name- arthouse gerelateerde films vertoont Tuschinski specials als Ballet- Opera- en Theatervoorstellingen om daarmee een doelgroep naar het theater te trekken die niet zo snel naar de bioscoop gaan. Het fameuze theater heeft in de afgelopen 90 jaar speciale gasten mogen ontvangen tijdens (wereld) filmpremieres, optredens en business-to-business events. Ook heeft het theater veel leden van de koninklijke familie mogen ontvangen. 

Pathé Tuschinski

Het beste beeld en geluid, luxe en exclusiviteit. Ingericht als bioscoop, biedt Tuschinski state-of-the art projectie en geluid in een luxe omgeving met een grandeur die te vergelijken is met een vijfsterrenhotel. Met zes bioscoopzalen, variërend van 105 tot maar liefst 736 stoelen, is de locatie geschikt is voor uiteenlopende evenementen, van inspirerende congressen tot opzwepende modeshows. De sfeervolle foyer en exclusieve VIP-ruimte zijn ook apart te boeken en daarmee bijzonder geschikt voor het houden van recepties, die uitgebreid kunnen worden met een lunch en/of diner. Het imposante en karakteristieke gebouw is centraal gelegen in het centrum van Amsterdam en is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer.

Illusoire wereld

De grote zaal betredend valt direct op dat er iets ‘mist’. Toen het theater in opdracht van Abraham Icek Tuschinski werd gebouwd, was er één belangrijke eis: het balkon. Tuschinski wilde twee balkons die elk zeven meter de zaal instaken en die zonder palen moesten worden ondersteund. Of zoals Abraham Tuschinski toen zei: “Kein paal ien main zaal!” Tuschinski onderscheidt zich door de architectuur en schilderingen: een mengeling van Art Deco, Jugendstil en Amsterdamse School.  De rijk gedecoreerde gevel in de opvallende, geheel eigen bouwstijl –het Art Deco van Theater Tuschinski- is geheel bekleed met geglazuurde tegels en keramische sculpturen, her en der verfraaid met smeedijzeren decoraties en lampen van de hand van Barend Jordens. De oosters aandoende architectuur was bedoeld om publiek naar binnen te leiden in een illusoire wereld. Het weelderige interieur diende als passende omgeving om filmbeelden en variéténummers onder begeleiding van filmorgel en theaterorkest te tonen.