Discover the finest spaces
Delen

Een blik bij de vernieuwde Pathé de Munt en Tuschinski als evenementenlocatie

Twee van de meest bekende bioscopen in het centrum van Amsterdam zijn het afgelopen jaar vernieuwd. De renovatie is afgerond en Pathé de Munt en Pathé Tuschinski zijn heropend. Maar wat voor mogelijkheden bieden deze locaties eigenlijk voor evenementen? Pathé nodigde ons van GreaterVenues uit voor een rondleiding en enthousiasmeerde ons over de opties.

Pathé Tuschinski bestaat al bijna 100 jaar. Dit sfeervolle pand barst van de geschiedenis en zit vol met verhalen die doen denken aan een spannend jongensboek. Zo vind je op de muren in de beroemde grote filmzaal (Zaal 1) schilderingen van verschillende vrouwen. Er gaan verschillende verhalen de ronde over deze mysterieuze muzen. Zouden het bekenden van meneer Tuschinski zijn geweest? Het lijkt bijna zonde om in deze ruimte de lichten te dimmen voor een film. Gelukkig biedt Pathé de mogelijkheid om een vloer op de bioscoopstoelen te plaatsen. Ook voor diners kun je dus tegenwoordig aanschuiven in deze zaal.

Rijke geschiedenis

Naast de imposante Zaal 1, bekend van de grootse filmpremières, investeert Pathé Tuschinski met name in de kleinere zalen, waarbij de focus ligt op comfort. Deze locatie onderscheidt zich van de gemiddelde bioscoop met kleinschaligheid en luxe. Zaal 2 en 3 zijn na de renovatie bijna gehalveerd in aantal zitplaatsen. Dit doordat de stoelen zijn verruild voor comfortabele banken, waar er minder van in dezelfde ruimte passen. Als je daar zit, neergestreken op de fluwelen tweezits, omringd door muren vol schilderingen, voel je de geschiedenis. De schilderingen op de muren in de kleinere zalen zijn na de meest recente verbouwing eindelijk in ere hersteld – bijna alsof er sinds 1921 niks is veranderd. De twee zalen zijn af te huren voor meer dan alleen het kijken van films. Denk bijvoorbeeld aan een lezing of presentatie in een intieme setting.

Lopend door de gangen van Pathé Tuschinski voelt het als een wandeling door de tijd. Terwijl ik mijn koffie drink in de VIP-lounge hoor ik het verhaal hoe deze bijzondere ruimte tot stand is gekomen. De première van De Soldaat Van Oranje vond plaats in Pathé Tuschinski en tot ieders vreugde liet koningin Juliana weten aanwezig te zijn. Dit vroeg om een speciale ruimte; eentje waar zij in koninklijke allure haar welkomst-cocktail kon nuttigen. Die ruimte werd in slechts een paar maanden voor haar komst gebouwd en is dezelfde ruimte als waar ik op deze koude maandagochtend op de bank ben geploft. Een plek geschikt voor een koningin – maar als de meubels weg worden gehaald ook een plek waar 250 man los kan gaan tijdens een dansfeest.

Moderne bioscoop

Na deze geschiedenisles is het tijd om onze tour te vervolgen naar de buren: Pathé de Munt. Deze tweede bioscoop ligt pal naast Tuschinski, beide in hartje Amsterdam. Pathé de Munt is moderner en ademt een andere sfeer. Net als Tuschinski is het hier volledig gerenoveerd en niet langer ‘onder constructie’, zoals dat enkele weken geleden was toen ik de bioscoop bezocht. Bij binnenkomst word je begroet door touchscreens, futuristische Coca-Cola machines (‘creëer je eigen smaak’), en gourmet popcorn opties. Je kunt bijvoorbeeld toekijken hoe jouw ultieme popcorn voor je neus wordt bereid. Ga je voor de smaken marshmallow en kokos? Als we verder lopen zijn er zijn loungesets toegevoegd door het volledige pand en op de derde verdieping is ruimte gemaakt voor congressen. Geïmponeerd door de vele verbeteringen aan de locatie vervolgen we de tour naar de 4DX zaal. We krijgen een korte introductie met dit fenomeen, wat ik nog niet eerder heb ervaren. Mijn stoel beweegt mee met de auto die gereden wordt, het waait, ik voel het water van de zee en ik ruik de geur van het dennenbos dat in de film voorbij komt. Deze zaal en 4DX bieden veel mogelijkheden; denk bijvoorbeeld aan de introductie van een nieuw parfum die door de bioscoopzaal wordt verspreid terwijl er sfeerbeelden worden vertoond.

Na onze tour strijken we neer op de eerste verdieping voor een borrel. Daar waar ik vroeger mijn popcorn kocht staat nu een bar en loungesets. Deze ruimte werd gecreëerd door het eten naar de begaande grond te verplaatsen. Pathé is aan het vernieuwen en biedt ruimte midden in het centrum van Amsterdam die je direct kunt inzetten voor evenementen. Het enige waar jij nog over hoeft na te denken: Ga je voor een bak popcorn of laat je Pathé een cateraar voor je boeken?

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.