Discover the finest spaces
Delen

Zomerserie Duurzaamheid | De Loods Rijswijk wil regenwater opvangen voor sanitair en irrigatie

Aandacht voor duurzaamheid is inmiddels onlosmakelijk verbonden met onze branche. Uit het Locatieonderzoek van High Profile Locaties van 2023 blijkt dat voor maar liefst 29 procent van de organisatoren van meetings en events duurzaamheid een doorslaggevende rol speelt bij de keuze van een locatie. En 20 procent is bereid meer te betalen als de locatie duurzaam is. Om je te helpen bij de zoektocht naar een duurzame venue, zetten we in deze zomerserie verschillende evenementenlocaties in de spotlights die op een unieke manier bezig zijn met duurzaamheid. In deze aflevering De Loods Rijswijk. Roger Pels vertelt o.a. over hoe ze ook bijvoorbeeld de buren blij maken met hun opgewekte energie.

Wat maakt jullie uniek op het gebied van duurzaamheid?
“Wij zijn de meest duurzame locatie in de Metropoolregio Rotterdam – Haaglanden. We beschikken over energielabel A++ voor onze locatie die stamt uit 1964. Met 284 zonnepanelen zijn we energieneutraal. Door onze opgewekte energie leveren we onder andere aan de diverse laadfaciliteiten die De Loods rijk is. Om ook de buitenruimte schoon te houden, hebben we zelfs een slimme vuilnisbak geadopteerd, zodat zwerfvuil tot het verleden behoort. Ook de voedselbank voor bijen, het bijenhotel, insectenhotel en broedvoorzieningen voor vogels en vleermuizen ontbreken bij ons niet. Sinds de start in 2018 hebben we tientallen bomen en struiken geplant.”

De Loods Rijswijk

Wat levert deze duurzaamheidsstrategie jullie op? En wat merken gasten ervan?

“Door vol in te zetten op de energietransitie nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een mooie bijkomstigheid is een lagere energierekening, maar ook blije buren en gasten die bij ons kunnen laden. Blije eventbezoekers en huurders die in een mooie, groene duurzame omgeving werken.”

Welke duurzame stappen willen jullie nog zetten? 

“De komende periode gaan we een stapje verder en gaan we ook regenwater opvangen voor de irrigatie van onze groene buitenruimte, maar ook voor het doorspoelen van het sanitair in onze venue. Verder staan nog enkele honderden zonnepanelen en additionele laadvoorzieningen gepland. En zijn we bezig met de afronding van onze Greenkey certificering.”

Waar vinden jullie dat organisatoren van events rekening mee moeten houden wat duurzaamheid betreft? 

“We zijn de best bereikbare venue van de regio en we proberen daarom organisatoren nog meer te stimuleren gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bij elkaar in de auto stappen is natuurlijk ook nuttig en daarnaast gezellig!”

Wat kan echt niet meer binnen de eventbranche vanuit een duurzaamheidsperspectief?

“Veel te veel eten of drinken bestellen en laten staan qua verspilling of de aantallen niet goed doorgeven. Zonde!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.