Discover the finest spaces
Delen

Stap binnen in de mysterieuze wereld van Atelier Mellius

Tien jaar lang werkte kunstenaar Mellius aan zijn mythische wereld. In een loods behangen met doeken en schilderijen in Amsterdam Noord komt het boek wat hij schreef tot leven. Hij creëerde een absurdistische wereld waar creativiteit en mysterie de standaard is. Een ervaring voor iedereen die zich graag laat verrassen en buiten de gebaande paden durft te treden. Want goed nieuws: tien keer per jaar kan Atelier Mellius gehuurd worden voor evenementen. Voor events die het aandurven de gewone wereld achter zich te laten en voor mensen die zich willen onderdompelen in een locatie vol kunst en geheimzinnige verhalen. 

De grote en vooral luide bel schalt hard door de loods zodra wij hem indrukken. Vrij snel daarna gaat de deur open en worden we enthousiast begroet door Frank Hekelaar en Naomi Schermer. We stappen een bijna mythische wereld in die tien jaar lang de werkplaats was van een kunstenaar. Mellius schilderde, knutselde en creëerde hier aan een wereld als verlengstuk van het manuscript van het boek wat hij heeft geschreven.

Frank en Naomi nemen ons mee. We starten in de eerste hal, waar kunstinstallaties de muren aankleden. Hier en daar staan nog wat verfpotten en er staan onherkenbare woorden op de muur geschreven. De grote industriële bar midden in de ruimte is een mooie plek voor het ontvangst met een drankje. Atelier Mellius is namelijk een nieuwe evenementenlocatie. “Toen het aanbod langskwam om deze locatie erbij te nemen heb ik even getwijfeld,” vertelt Frank. “Later heb ik het toch gedaan. Dit is zo’n bijzondere plek die goed bij onze andere locaties past.” Tien keer per jaar opent Atelier Mellius haar deuren voor events tot 500 personen zoals een bedrijfsfeest, modeshow of diner.

Atelier Mellius

Na een introductie van het plot van Mellius’ boek lopen we zijn wereld in. Frank gaat een deur door en voor hem opent zich een enorme ruimte die wij niet aan zagen komen. Hoog boven ons torent een industrieel dak uit, met kabels om ladingen te verplaatsen. De ramen zijn zwart geschilderd. Een grote kooi wordt zojuist omhoog gehesen. Zonder enig teken van hoogtevrees of een andere soort oerangst danst een klein persoon op grote hoogte van de vloer. Ze steekt haar benen tussen de stalen tralies uit en hangt vervaarlijk over de rand. Rechts wordt ons oog direct getrokken door een gigantische kruis. Links flakkeren een miljoen kleine kaarsjes op een altaar waar een grote foto van de hoofdpersoon van Mellius’ boek ons indringend aankijkt. Als je dichterbij komt, vallen allerlei raadselachtige objecten je op. Droogbloemen, tissues, paarse heide en een telefoon.

Ons steeds weer verwonderd wandelen we langs het levenspad wat Mellius heeft gecreëerd. We lopen eigenlijk van het einde naar het begin, want opeens valt de enorme tent midden in de ruimte ons op. Een lange dunne gestalte komt op ons af. Zwarte kleding maar een vriendelijk gezicht. Dit moet Mellius Klijnstra zelf zijn. Hij wijst naar de metershoge koepelvormige tent. “Dit is de womb,” vertelt hij. Aan elkaar genaaide, bloedrode lappen vormen de basis van zijn tent. Een geweldige ruimte voor een bescheiden feest. De akoestiek is dankzij alle stof geweldig.

Sneak Preview

Toen we de geheimzinnige uitnodiging voor een sneak preview van Atelier Mellius binnenkregen, konden we enkel half vermoeden wat voor soort locatie dit zou zijn. De beelden doen grimmig en enigmatisch aan. Waar zouden we belanden? Dat we zo’n bizarre wereld zouden betreden, konden we niet verwachten. Dat je Atelier Mellius ook nog eens kan huren voor zakelijke events is volgens ons echt een droom. Het is een locatie waar tien jaar werd gewerkt aan een mystische wereld. Een wereld die jij kan betreden en waar je je met jouw event kan verliezen. Pas buiten besef je dat dit een ervaring is die je absoluut niet wil missen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.