Sanoma en RAI Amsterdam onderzoeken eventbeleving
Hoe kom je erachter wat de bezoeker ziet en raakt tijdens een event? RAI Amsterdam en Sanoma testen deze week een nieuwe en innovatieve methode om de eventbeleving te meten. Tijdens de vt wonen&designbeurs (van 3 t/m 8 oktober) maken zij gebruik van onder meer eye tracking en galvanic skin response om de ervaringen van hun bezoekers te bestuderen. Dit innovatieve onderzoek is een eerste aanzet om op een andere manier inzicht te krijgen in de ROI van een beurs.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? Tijdens de vt wonen&designbeurs krijgt een geselecteerd aantal bezoekers een speciale bril op en een klein kastje om de pols. Met de bril wordt bijgehouden waar zij tijdens hun bezoek aan de beurs naar kijken, terwijl het kastje aan de hand van huidgeleiding ziet in hoeverre zij geraakt worden, of opgewonden raken door wat ze zien. Op deze manier kunnen de onderzoekers pieken in de beleving van het event koppelen aan wat bezoekers op dat moment zien. Behalve de lichamelijke ervaring van de bezoekers, wordt op de beurs ook gemeten hoeveel personen er naar de stands komen. Hoe populair de stands zijn, wordt bijgehouden door middel van wifi.
Rendement verhogen
De test met eye tracking en galvanic skin response is onderdeel van een groter onderzoek naar de impact van evenementen, dat Sanoma in 2016 al is gestart. Onderzoeksbureau Validators voert het onderzoek uit in opdracht van Sanoma en RAI Amsterdam. Het onderzoek sluit naadloos aan op de ambities van de RAI. De RAI wil in de toekomst slimmer gebruik maken van data, indoor-navigatie en andere connectiviteitsoplossingen om het rendement voor de bezoeker, exposant en/ of organisator van een evenement verder te verhogen. De resultaten van dit bijzondere onderzoek worden aan het eind van het jaar bekend gemaakt.