Discover the finest spaces
Delen

Rijksoverheid: evenementen blijven mogelijk met coronatoegangsbewijzen

Vanaf zaterdag 13 november gaan er een aantal extra maatregelen voor meetings en events in. Naast de bestaande regel van het gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB) met identiteitscheck, worden vaste zitplaatsen verplicht – behalve bij doorstroomevenementen, zoals een beurs. Daarnaast wordt er gewerkt met een vaste eindtijd en geldt er een maximale capaciteit van 1.250 personen per ruimte. 

Om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen stelt de Rijksoverheid nieuwe maatregelen in. Deze gelden van 13 november tot en met 3 december. Er zit een verschil in de regels voor evenementen en horeca. Dit zijn de praktische zaken voor evenementen en horeca op een rij:

Voor alle evenementen – zowel binnen als buiten – geldt:

  • Dat evenementen zijn toegestaan tussen 06.00 en 18.00 uur, uitgezonderd kunst- en cultuurvoorstellingen in theater, bioscopen en concertzalen.
  • De horeca op een evenement mag tot 20.00 uur open blijven.
  • Een vaste zitplaats is verplicht, behalve bij doorstroomevenementen, zoals een beurs.
  • Er geldt een maximale capaciteit van 1.250 personen per ruimte, behalve bij doorstroomlocaties.
  • Een registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs geldt er geen mondkapjesplicht of anderhalve meter maatregel.

Voor alle horeca – zowel binnen als buiten – geldt:

  • Dat horeca tussen 06.00 en 20.00 uur geopend mogen zijn. Na dit tijdstip is afhalen en laten bezorgen toegestaan.
  • Een coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats zijn verplicht. Ook als een eet- en drinkgelegenheid onderdeel is van een hotel.
  • Een registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs geldt er geen mondkapjesplicht of anderhalve meter maatregel.

Coronatoegangsbewijs

Bij het organiseren van een evenement ben je verplicht om iedereen ouder dan 13 jaar te controleren op een geldig coronatoegangsbewijs. Bezoekers ouder dan 14 jaar vraag je ook om een identiteitsbewijs. Bij meerdaagse (zakelijke) evenementen met overnachting – zoals een congres of conferentie – wordt het CTB elke 24 uur gecontroleerd.

Vanaf 4 december: keuze tussen 2G- of 3G-variant

Het coronatoegangsbewijs waar we nu mee werken, wordt gezien als 3G-variant. Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel waarbij de 2G-toegangspas wordt ingevoerd. De voorbereiding hiervan duurt ongeveer drie weken, dus rond 3 december zal duidelijk worden of de 2G-variant een mogelijkheid wordt om mee te werken.

Wat houdt de 2G-variant in?

Het CTB is in dat geval enkel geldig met een volledige vaccinatie of een herstelbewijs. Een negatieve coronatest behoort dus niet meer tot de mogelijkheden. Ondernemers krijgen de keuze of ze met 2G of 3G willen werken. Kort gezegd betekent dit:

  • Met 3G-variant gelden de huidige regels, dus meetings en events met een vaste zitplaats, zonder anderhalve meter en zonder mondkapjesplicht.
  • Met 2G-variant gelden er geen beperkingen meer en kunnen (zakelijke) evenementen dus volledig staand georganiseerd worden. Denk daarbij aan een kerstfeest.

[Duiding redactie]: Er geldt voor horeca en evenementen een andere eindtijd. Voor evenementen waarbij deze twee door elkaar lopen, kunnen de regels gecombineerd worden. In praktijk betekent dit dat een zakelijk evenement zoals een congres, een programma heeft dat tot 18.00 uur duurt. Voor het eet- en borrelgedeelte gelden de horecaregels en mogen bezoekers dus tot 20.00 uur blijven dineren en borrelen.

Er is wat onduidelijkheid ontstaan bij (vergader)locaties over welke eindtijd zij moeten hanteren. Op de website van de Rijksoverheid staat dat “locaties voor cursussen en trainingen” tussen 18.00 en 06.00 uur gesloten moeten zijn. Eet- en drinkgelegenheden moeten tussen tussen 20.00 uur en 06.00 uur gesloten zijn.

In principe geldt voor alle vergaderlocaties dat het gebruik van het CTB verplicht is, omdat er altijd horeca aanwezig is. Mensen moeten namelijk eten en drinken. Qua eindtijd adviseert Dineke van Eventplatform om zelf naar de locatie te kijken. Sommige locaties zijn overduidelijk een evenementenlocatie. Zij hanteren dus de eindtijd van 18.00 uur. Voor een locatie waar de basis horeca is, geldt de eindtijd van 20.00 uur. Als er dus een aantal mensen in een extra zaaltje (naast het restaurant) zitten te vergaderen, mogen zij daar best blijven. Voor bruiloften en huwelijksfeesten gelden de horecaregels.

Ook advocaat Jan de Wrede legt hier het volgende over uit:

“Bij locaties die een afzonderlijke eet- en drinkgelegenheid hebben, dient het evenementendeel om 18.00 uur te sluiten, maar mag het ‘horecagedeelte’ tot 20.00 uur open zijn. Locaties die geen afzonderlijke eet- en drinkgelegenheid hebben, sluiten om 18.00 uur. Ook als er catering wordt geregeld in een ruimte, nu een dergelijke ruimte mijns inziens niet gelezen dient te worden als een eet- en drinkgelegenheid zoals de wet die bedoelt. Immers, anders zou je de duur van een evenement gemakkelijk kunnen rekken tot 20.00 uur.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.