Discover the finest spaces
Delen

Restaurant Hotel Merlet presenteert spectaculaire restyling

Al ruim twintig jaar huist in Restaurant Hotel Merlet in het Noord-Hollandse Schoorl een restaurant met Michelinster. Sinds het restaurant onder leiding staat van de jonge chef-kok Jonathan Zandbergen, nemen de culinaire ambities alleen nog maar verder toe. Hoog tijd dus om het wat verouderde jasje van het restaurant af te stoffen en te vervangen voor een gloednieuw en spraakmakend interieur! GreaterVenues kreeg een culinaire rondleiding door het vernieuwde restaurant en de al net zo indrukwekkende ruimten voor meetings en events.

In een sterrenrestaurant komen bezoekers met een bepaalde verwachting. Wit tafellinnen, bijvoorbeeld, dat is wel een beetje de standaard. Maar standaard, dat is niet wat eigenaren Carla en Martin van Bourgonje voor ogen hadden voor hun restaurant. De warmte en intimiteit moesten behouden blijven, maar het geheel mocht wat spannender en verrassender. En dat is wel gelukt, lacht kunstenaar en interieurontwerper John Breed bij de presentatie van het nieuwe Restaurant Hotel Merlet.

Sensitieve, zintuigen prikkelende ruimte

Het resultaat mag absoluut verrassend en spannend genoemd worden. Het oude restaurant met haar klassieke interieur vol donkere, warme tinten, is niet meer terug te herkennen. In de plaats daarvan kwam een open, lichte ruimte, met de blik gericht op de ramen met daarachter het geweldige uitzicht op de natuur en ook binnen veel groene en natuurlijke tinten. Je zit op zachte fluwelen stoelen aan lichte houten tafels; de ruwe natuurstenen vloer is mooi gecombineerd met de gouden messing kasten en sculpturen. Het onyx marmer met de groene fluwelen bank in het midden zorgt weer voor een luxueus gevoel. John Breed: “Net zoals de gerechten die je hier eet uit verschillende lagen bestaan – je proeft krokant, maar ook zachte structuur, zoet en zout; alles komt samen in je mond – zie je dat ook in het interieur. Het is een sensitieve ruimte die alle zintuigen prikkelt.”

‘Voor de beleving bij Restaurant Merlet wilde ik een sfeer creëren waarin de gast kan onthaasten om in alle rust te genieten van het heerlijke eten, van de mooie wijnen en van gezellige tafelgenoten tijdens lange zwoele zomeravonden.’

Interactie tussen gast en keuken

De meest opvallende blikvanger is de verbinding tussen het restaurant en de keuken. Hier werd bewust niét gekozen voor een open keuken, zoals je dat vandaag de dag zoveel ziet. “Ik vind dat een open keuken ten koste gaat van de intimiteit in het restaurant”, legt Breed uit. “De gasten willen de gesprekken in de keuken niet op de voet kunnen volgen. Maar tegelijkertijd wilde ik wel een interactie tussen de gasten en de keuken tot stand brengen.” De oplossing kwam in de vorm van een meters breed zandkunstwerk, door kunstenaar Klaus Bosch. Bij de start van het diner wordt het enorme zandraam omgedraaid, waarna het zand in 3 uur tijd langzaam naar beneden dwarrelt en bijzondere structuren vormt. Tegelijkertijd geeft het voortdurend een andere blik op de keuken. Aan het begin van het diner zie je alleen de handen van de koks, en naarmate meer tijd verstrijkt wordt er meer zichtbaar en kun je uiteindelijk de hele keuken overzien.

Een andere manier waardoor gasten toch een kijkje in de keuken krijgen, is de speciale Chef’s Table. Aan een smalle marmeren tafel, midden in de keuken, worden groepen tot 6 personen gedurende het diner uitgenodigd om één van de gangen te komen eten. Het is een geweldige afwisseling tijdens het diner, en erg leuk om te zien hoe de keukenbrigade aan het werk is om al die prachtige gerechten op tafel te toveren.

Gouden Zaal

Niet alleen het restaurant, maar ook de naastgelegen ruimten werden aangepakt. Het meest spectaculaire daarvan is de Gouden Zaal, die van top tot teen in het goud is gehuld. Twee weken lang is hier bijna 24 uur per dag gewerkt om met de hand gouden blaadjes te plaatsen, op de wanden, plafonds, kozijnen; zelfs de radiatoren en lichtknopjes zijn beplakt met goud. “Het mooie van goud is dat het zo mooi opgloeit. Vooral in de avond blijft het licht hier heel mooi rondzingen en heen en weer kaatsen van de wand naar het plafond en terug. En doordat verder alles goud is, geven de gasten de ruimte kleur.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.