Discover the finest spaces
Delen

CIRCL: circulaire hotspot op Zuidas Amsterdam

Een duurzaam houten paviljoen, midden tussen de hoogbouw van de Amsterdamse Zuidas: CIRCL opende vandaag haar deuren als de nieuwe hotspot voor meetings en events in het zakelijk hart van Amsterdam. Een circulair totaalconcept, bestaande uit horeca, event en work spaces en kunst.

Circl is een initiatief van ABN AMRO en werd gebouwd naast het hoofkantoor van de bank op de Zuidas. In het gebouw, ooit ontworpen voor 3200 medewerkers, maar nu in gebruik bij het dubbele aantal, was een tekort aan goede ruimtes voor meetings en events ontstaan. Zo begon CIRCL in eerste instantie als vergader- en congreslocatie in de buurt van het kantoor. Naarmate de plannen vorderden, werden de ambities ook groter. Het doel werd om met de bouw ervaring op te doen met circulair bouwen, zodat deze ervaring weer kan worden gedeeld met klanten en andere relaties van de bank. Gelukkig is CIRCL niet alleen voorbehouden aan ABN AMRO medewerkers: juist om die circulaire filosofie breed te delen is het paviljoen ook beschikbaar voor meetings en events van bedrijven buiten de bank.

CIRCL

Wat moet je je voorstellen bij een circulaire locatie? Veel groen, natuurlijk. Hout, natuurlijke materialen. De kern van een circulaire locatie is dat er zo weinig mogelijk wordt verspild en vervuild en reststoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Dit zie je terug in de bouw van het pand. Aan de ene kant grens de locatie met een vrijwel geheel beplantte gevel aan een nieuw aangelegde tuin  – uiteraard circulair, bestaande uit herbeplante bomen en resthout. Ook de andere kant van het gebouw, aan het Gustav Mahlerplein, springt met de grote glazen wanden en het grotendeels uit licht hout bestaande interieur behoorlijk in het oog; zeker tussen de kantoorkolossen op de Zuidas.

Binnen bestaat CIRCL voornamelijk uit hout en glas. Hierdoor is de ruimte rijk aan licht, maar het materiaalgebruik heeft ook een praktisch doel. Alle materialen zijn op zo’n manier gemonteerd dat er geen onomkeerbare verbindingen zijn, en het gebouw als een soort blokkendoos uit elkaar te halen is. Het plafond werd geïsoleerd met vezels uit 16.000 ingezamelde jeans; en de wanden in het souterrain waar de eventspaces liggen met een speciale stuc van oude bedrijfskleding en PET-flessen. De stroom wordt in het pand opgewekt door zonnepanelen op het dak.

CIRCL Zuidas
Het gebouw van CIRCL is op zo’n manier gemonteerd dat er geen onomkeerbare verbindingen zijn, en het gebouw als een soort blokkendoos uit elkaar te halen is. Fotocredit: Elmer van der Marel

Catering

Voor de catering en de keuken van het circulaire restaurant en de meeting- en eventspaces werd een partner gevonden in Vermaat, die zich voor dit project ook volledig onderdompelde in het principe van circulariteit. “Toen wij hoorden over het idee van CIRCL hadden wij wel van circulariteit gehoord, maar we wisten er nog niet veel van”, vertelt Hendrik Franken van Vermaat, die naar zijn zeggen meteen enthousiast werd over het idee. “Dit is de strekking van waar wij naartoe willen: een verantwoord partner zijn in het horecalandschap. CIRCL is niet alleen een hele gave locatie, maar het stretcht letterlijk ons merk. Wat wij hier leren over circulaire horeca nemen we weer mee naar onze andere locaties. Met CIRCL kunnen we laten zien dat er wel degelijk muziek zit in circulaire horeca.”

CIRCL Restaurant

Voor die muziek is chef-kok Rudolf Brand verantwoordelijk, die eerder onder andere in de keuken stond van het flexitarische pop-up restaurant Roomservice at Olof’s. In zijn gerechten zullen we met name seizoensproducten aantreffen, en daarnaast maakt hij veel gebruik van conserveertechnieken als wecken en fermenteren om zo op de juiste manier om te gaan met energie. Hierdoor wordt de overvloed aan groenten in bepaalde seizoenen verwerkt en wordt verspilling tegen gegaan. Verder zal hij koken met minimale energie.

CIRCL kent twee horecagelegenheden: op de begane grond vinden we het CIRCL Restaurant, waar je à la carte kunt dineren of plaats kunt nemen aan een table d’hotes voor shared dining. Boven, grenzend aan een grote daktuin, ligt CIRCL Rooftopbar. Hier is een lounge sfeer, met grote comfortabele banken waarop je zittend of liggend kunt genieten van de gerechten. Én van de speciale theesoorten en koffies, die hier op ambachtelijke wijze worden bereid.

Evenementenlocatie

Business events vinden in CIRCL plaats op de daktuin bij de rooftopbar, tegenover het restaurant op de begane grond, die met schermen gecompartimenteerd kan worden, en beneden, waar een speciale verdieping is voor meetings en events. De ruimte beneden ligt onder straatniveau, maar is door het hoge plafond – dat deels open is naar de begane grond – en door de dakramen in de straat voor de ingang van het paviljoen toch licht en ruimtelijk.

Op deze verdieping is het hout minder overheersend, er ligt juist een betonnen vloer – inderdaad, het enige gedeelte van het paviljoen dat niet demontabel is. Centraal vinden we hier een grote ruimte, met daaromheen tien kleinere ruimtes voor meetings, samen geschikt voor meetings en events van 12 tot 200 personen. Noemenswaardig in het interieur zijn de vaste tribunes, bekleed met materiaal van oude bedrijfskleding, en de kozijnen en deuren die uit een oud Philipskantoor afkomstig zijn. Verder is de uitstraling minimalistisch en industrieel, aangekleed met kunst uit de collectie van ABN AMRO in wisselende exposities.

Kunst speelt in Circl een verbindende en inspirerende rol. In en rondom de kantoren in het souterrain wordt werk uit de ABN AMRO-collectie tentoongesteld. De keuze van de werken is losjes gegroepeerd rondom het thema ‘circulariteit’ en wordt gecombineerd met meubilair en waardepapieren uit de historische collectie van de bank, die in deze context een nieuwe betekenis krijgen. Fotocredit: Elmer van der Marel

Circulaire events

Hoe zit het dan met events in een pand waarin volledige circulariteit wordt nagestreefd? “Die moeten het doen met wat er is”, vertelt Merijn van den Bergh, directeur van CIRCL. “Het doel is om mensen met elkaar in verbinding te brengen, en om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dat betekent ook dat we geen rookmachines willen en geen grote energieverspillende lampen.” Voor events op de daktuin wordt een klein oogje dichtgeknepen, met een speciaal daarvoor aangelegde ‘event aansluiting’. “In het geval dat je daar gebruik van maakt zul je dat zeker zien tijdens het event, en vertellen we het er ook bij. We laten zien hoeveel energie je gebruikt. Dat is namelijk ook interessant voor de evenementenbranche: om je eens bewust te zijn van hoeveel energie je verbruikt op een event. Wij maken dat zichtbaar.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.