Circl

Duurzame inspiratie in hét Living Lab voor circulaire innovatie

Te midden van de hoge torens op de Zuidas in Amsterdam bevindt zich een groene oase en een van de meest bijzondere locaties voor meetings en events: Circl. Deze evenementenlocatie opende haar deuren als proeftuin voor duurzame innovatie en circulaire economie. Met haar verrassende restaurant, de vele bedrijfsevents en een steeds uitgebreidere eigen programmering zette Circl het begrip ‘circulair’ in ons land definitief op de kaart. Het maakt Circl tot de ultieme locatie voor iedereen die zich met duurzaamheid bezighoudt!

Circl is ontworpen als een ‘living lab’ waar volop geëxperimenteerd wordt met oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Zelfs de bouw van Circl kan je zien als een experiment, voor circulair bouwen. Bij de constructie is – op de fundering na – alleen gebruik gemaakt van hergebruikte en herbruikbare materialen, om de ecologische footprint van het gebouw zo dicht mogelijk bij nul te houden. Zo zijn de kozijnen in de vergaderruimten afkomstig uit oude kantoorpanden en is de vloer samengesteld uit resthout. Maar er is bij de bouw ook alvast rekening gehouden met het scenario waarin het gebouw ooit misschien moeten worden gesloopt. Alle grondstoffen – van het hout voor de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen – kunnen in de toekomst opnieuw worden gebruikt.

Circulair vergaderen

Dat ‘hergebruikt’ niet betekent dat het minder mooi is, bewijst Circl ook maar meteen. De locatie heeft verschillende eyecatchers, waarvan de ruimte op de begane grond misschien wel de meest opvallende is. Deze verdieping is één grote, open ruimte, waarvan de vloer volledig is opgetrokken uit hardhout (afkomstig uit een oud klooster en de oude bar van voetbalclub Top Oss). De plafonds zijn op industriële wijze open gelaten, waardoor het leidingwerk en isolatiemateriaal gewoon zichtbaar zijn. Het geeft de ruimte een soort houten-industriële look, die de ruimte een geweldige warme en natuurlijke uitstraling geeft. Op de begane grond liggen zowel het restaurant als de eventspace, waar Circl lezingen, debatten, workshops en feesten organiseert.

Een verdieping lager, in ‘The Basement’, vinden we een hele verdieping met vergaderruimten. Dit gedeelte heeft weer een heel andere uitstraling, met een betonnen vloer en wanden en houten kozijnen afkomstig uit oude kantoorpanden. Dat deze verdieping The Basement heet, wil overigens absoluut niet zeggen dat het een donkere kelder is. Door de vele dakramen in het hoge plafond baadt ook deze verdieping in het daglicht. Aan een grote centrale ruimte liggen tien zalen, van wisselend formaat. Voor de inrichting van de vergaderruimten is dankbaar gebruik gemaakt uit de opslag van ABN-AMRO, die niet alleen haar oude meubilair ter beschikking heeft gesteld, maar hier ook de perfecte plek vond om haar bijzondere kunstcollectie tentoon te stellen. Deze verrassende mix van hergebruikt meubilair, kunst en duurzaam design werkt hier perfect.

Rooftopbar op de Zuidas

Twee verdiepingen hoger, op de eerste etage, zien we een heel andere ‘groene’ kant van Circl. Een sfeervolle, lichte overdekte rooftopbar met aangrenzend een prachtige groene daktuin. De rooftopbar is uitgevoerd in dezelfde warme houttinten als de begane grond, maar heeft in het midden van de ruimte een grote witte bar. In de rooftopbar experimenteren de barmannen met zelfgemaakte infusions die de basis vormen voor spannende cocktails. En loop je met zo’n heerlijk verfrissend drankje door de deur naar buiten, dan sta je plotseling midden in de skyline van de Zuidas op een groot begroeid terras – hoeveel mooier kun je het hebben! Een deel van het dak kan worden gereserveerd voor borrels, feestjes of een gezellige barbecue om je event mee af te sluiten.

Over eten gesproken: ook dat is bij Circl natuurlijk onderdeel van de circulaire economie. Het restaurant en de catering werken op circulaire wijze, wat onder meer betekent dat het aanbod altijd seizoensgebonden is en dat groenten en lokale producten in de hoofdrol staan. Boek je een vergaderruimte met lunch, dan kun je in de pauze genieten van een heerlijk shared buffet met schalen vol salades, groenten en verantwoord brood en beleg. Door te delen hoeft er minder te worden weggegooid en wordt voedselverspilling tegengegaan. In het restaurant wordt elke week een menu samengesteld met de ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn. Chef-kok Rudolf Brand weet zo elke keer weer een verrassend en smaakvol menu te maken waar ook nog eens een prachtig verhaal achter zit. Het leverde hem in 2018 de titel ‘Meest duurzame chef van Nederland’ op.

Living Lab voor circulaire innovaties

Circl inspireert niet alleen haar bezoekers om anders naar zaken als verspilling en duurzaamheid te kijken, het werkt als een olievlek van innovatie die zich langzaam uitbreidt. Door met leveranciers in een speciale Facilitaire Coalitie samen te werken, waarbij iedereen zich aan de circulaire doelen heeft verbonden, is Circl echt uitgegroeid tot een living lab voor nieuwe circulaire innovaties en verspreiden deze ideeën zich ver buiten de muren van de locatie.

Een goede evenementenlocatie is méér dan een plek waar events plaatsvinden. Het is een plek die inspireert en je een bijzondere beleving bijbrengt; een locatie waar bezoekers worden ondergedompeld in een verhaal dat ze nog lang bijblijft. Aan verhalen is geen gebrek in Circl. Ze zijn overal, zichtbaar en onzichtbaar aanwezig. Van de draaideur (die je zelf moet duwen – want dat is duurzamer dan elektrisch) tot de catering (waar Vermaat Groep verrast met originele én verantwoorde gerechten), en van de ‘gebarista’ – de coffee corner waar je met gebarentaal koffie bestelt bij een dove barista – tot de plafonds die zijn geïsoleerd met stof van oude spijkerbroeken aan toe. Ieder detail heeft een verhaal en is het waard om te horen en door te vertellen.