Discover the finest spaces
Delen

Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam: klaar voor de toekomst

Dat Postillion Hotels erg goed bezig is in de markt voor zakelijke events, dat hoeven we hier niet te zeggen. De afgelopen jaren opende de hotelketen nieuwe locaties in vrijwel alle grote steden, van Amsterdam tot Rotterdam, en onlangs ook Den Haag, en telkens volgens dezelfde succesformule: moderne congrescentra op ideale plekken in ons land, en altijd met een eigentijds hotel onder hetzelfde dak. Dat laatste, het hotel, is nu na zes jaar wachten ook een feit voor Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam. General Manager Lucas van Krugten geeft ons een rondleiding door zijn gloednieuwe hotel en het vernieuwde Convention Centre!

“Hier onder ons ligt de Meent, met allemaal leuke bars en restaurantjes. Zoals je wel ziet aan de opgestapelde terrasstoelen is het hier normaal gesproken één groot terras.” Lucas van Krugten wijst door het raam naar buiten vanuit een van de gloednieuwe hotelkamers in Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam. Tsja, de opening van het hotel had hij zich wel wat bruisender voorgesteld. Net als het uitzicht. Op het moment van deze rondleiding, die vlak voor de opening plaatsvond, is het binnen in het hotel met de werklieden die hier bezig zijn haast drukker dan buiten op straat. En dat ligt zeker niet aan de locatie, omsloten door de Meent aan de ene kant en de Coolsingel aan de andere. Maar ook deze tijd gaat voorbij en dan zijn hotel én convention centre er klaar voor.

Overigens heeft het Postillion Hotels nooit aan verbeelding ontbroken in haar openingscampagnes, en kun je het prima aan hen overlaten om van deze opening toch iets bijzonders te maken. Het hotel werkt nu voor de openingscampagne samen met de eerste ‘virtuele influencer’ van Nederland: Esther Olofsson. Geheel in stijl met die campagne wordt er voor de opening een heuse ‘Esther Sleepover’ georganiseerd, waarbij 168 ‘Esthers’ een verzorgde dag en nacht krijgen in het nieuwe hotel.

Foto rechts: ‘Virtuele influencer’ Esther Olofsson

Het eerste congreshotel van Rotterdam

Zes jaar geleden nam Postillion de exploitatie over van het WTC Convention Centre, het Rijksmonument in het hart van Rotterdam dat bijna een eeuw geleden werd gebouwd als graanbeurs. In het afgelopen jaar onderging het gebouw een grootse renovatie, waarbij niet alleen de zalen van het beursgebouw volledig werden vernieuwd, maar ook een van de kantoortorens werd ingericht als hotel. “We zijn daarmee het eerste congreshotel van Rotterdam”, vertelt Lucas trots. “In een Rijksmonument midden in het centrum van de stad, een capaciteit tot 1200 gasten en een viersterrenhotel met 168 kamers: dat maakt dit een uniek product. Voorheen moesten congresbezoekers naar een hotel in de buurt; nu lopen ze binnendoor van hun hotelkamer naar de zaal. Onze positie voor internationale congressen is hierdoor vele malen sterker.”

Wat ook gezegd mag worden: het convention centre ziet er echt waanzinnig mooi uit. Het beursgebouw is prachtig gerenoveerd, waarbij de oorspronkelijke monumentale elementen alleen maar nog mooier uit de verf komen. “Vroeger was dit een graanbeurs”, vertelt Lucas terwijl we door de grote hal lopen en hij naar de opvallende hoge, ronde dakconstructie wijst. “Je moest het graan kunnen keuren op je hand, dus licht was erg belangrijk. Zo is dit bijzondere dak ontstaan, met al die ronde raampjes waardoor licht binnenkomt. In de loop der jaren zijn er aanpassingen gedaan waardoor dat gevoel van licht en ruimte deels teniet werd gedaan. In de zalen langs de beurshal waren zwevende vloeren gemaakt. Die zijn er nu weer uitgehaald, waardoor je zalen hebt van zeven meter hoog met ramen van de vloer tot aan het plafond en uitzicht op de binnenstad. Het mooie is dat het nu ook interessant is voor andere bijeenkomsten dan trainingen en congressen. Je zou hier nu ook een heel gezellig diner kunnen hebben, of een feestavond voor een intiemer gezelschap. Zeker ’s-avonds, als het licht binnenkomt vanuit het centrum, dan heb je hier een onwijs mooie zaal.”

Grote ruimten en goede ventilatie

Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achterkant van de locatie is veel veranderd. Zo werd in alle zalen nieuwe AV ingebouwd, nieuwe laser led-projecteren, schermen en geluid. “Alles is plug and play, je sluit je laptop aan en het werkt. Niets is zo frustrerend als wanneer je een training komt geven in een zaal waar het nog niet klaar staat. Het moet gewoon werken.” Alle ruimten zijn naar wens in te richten en met flexibele wanden zo groot of klein te maken als jij wilt. Vooral dat is in deze tijd natuurlijk erg handig, erkent Lucas. “We hebben veel grote ruimten, dat is erg prettig. Zeker in de grote beurshal kun je gemakkelijk grote groepen mensen op afstand van elkaar ontvangen. En een andere fijne bijkomstigheid is dat we alle klimaatinstallaties vervangen hebben. De luchtcirculatie is daarmee nu hypermodern, een project waar we bijna een jaar mee bezig zijn geweest. Daarmee zijn we weer toekomstbestendig.”

Tot slot heeft Postillion flink geïnvesteerd in de mogelijkheden voor online en hybride evenementen, en dat is in Rotterdam niet anders. Met een vaste studio en een speciale XR-studio is het aanbod hier zelfs nogal bijzonder. Lucas: “XR staat voor extended reality. Vaak zie je in studio’s een tafel in een V-vorm met een leuk decor en een vaste camerapositie. Hier zit of sta je voor een groot ledscherm, wat gefilmd wordt vanuit meerdere cameraposities. Wat binnen het vlak van het scherm gebeurt komt in beeld en alles daaromheen is extended reality. Dat is er niet, maar zie je wel in beeld. Dat is echt uniek, het maakt het mogelijk om de studio volledig te branden naar je eigen omgeving. Je kan in principe een achtergrond maken waarbij je op een groot, bombastisch podium staat, in de stijl en kleur van jouw bedrijf, maar in werkelijkheid sta je gewoon in deze studio.”

Foto boven: General Manager Lucas van Krugten

Hybride ziet Lucas sowieso als een mooie toevoeging op het aanbod van de locatie. “En ik denk zeker als je kijkt naar de associatiemarkt dat het voor een betere verdeling van de kennis gaat zorgen. Wat je veel ziet bij internationale congressen, is dat er beperkt plaats is voor fysieke deelname en daarmee blijft kennis deels buiten bereik. Met een hybride event kun je zeggen: er komen 1100 delegates hier op locatie, terwijl er nog 5000 meekijken van waar ook ter wereld. De studio’s blijven hoe dan ook tot september staan, maar ik kan me goed voorstellen dat het daarna weer wordt verlengd.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.