Discover the finest spaces
Delen

Onderzoek: de ontwikkelingen op de Nederlandse locatiemarkt

Nederland kent honderden unieke evenementenlocaties, zo niet duizenden. En elk jaar komen er tientallen nieuwe bij. Dat is geweldig als je de bezoekers van je events telkens wilt verrassen met de nieuwste hotspots, of als je ervan houdt om steeds weer nieuwe plekken te ontdekken. Dit grote aanbod kan vervelend zijn, zeker als je snel last hebt van keuzestress. Of als je probeert om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in locatieland. Want wie weet nog hoeveel locaties er eigenlijk zijn anno 2017? In dit artikel brengen wij de ontwikkelingen van de locatiemarkt in kaart*.

Locatiehouders voelen de ontwikkelingen in de evenementenbranche feilloos aan. Is er vraag naar extravagante events, met volledig gethematiseerde en rijk gedecoreerde locaties? Dan is er binnen no-time een ruim aanbod. Willen we de stad ontvluchten voor bijeenkomsten in het groen, met een huiselijke sfeer? De ene na de andere boerderij of hoeve opent de deuren als bijzondere buitenlocatie. Zoeken bedrijven naar stoere plekken die passen bij hun hippe, non-corporate karakter? Dan bloeit het ene na het andere verlaten industrieterrein opnieuw op en worden we overspoeld met industriële locaties. Althans, zo lijkt het. Maar is het ook echt zo?

Waar vind je de meeste locaties?

Het zwaartepunt van de Nederlandse locatiemarkt ligt in het midden van het land. Van het aantal locaties dat High Profile Locaties in kaart heeft gebracht, staat 26% in de provincie Noord-Holland. Zuid-Holland volgt, met 18% van de locaties. De derde plaats wordt gedeeld door Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Het verschil in het aantal locaties tussen deze provincies is minimaal bij het schrijven van dit artikel en kan bij het uitkomen ervan alweer zijn veranderd….

Want de locatiemarkt verandert snel…

Maandelijks komen er tientallen nieuwe locaties op de markt. De meeste nieuwe locaties openen in de Randstad. Van alle nieuwe locaties die de afgelopen drie jaar de deuren openden, staat maar liefst 29% in Noord-Holland. Zuid-Holland volgt, met 18% van alle nieuwe locaties, en daarna komen Utrecht en Noord-Brabant (12%), op de voet gevolgd door Gelderland (11%). Kijken we naar de grote stedelijke gebieden, dan is de regio Amsterdam verreweg het dichtstbevolkt. Zo’n 18% van de nieuw geopende evenementenlocaties bevindt zich in en om de hoofdstad. De regio Rotterdam volgt met 6%, en daarna komen Utrecht (4%) en Den Haag (4%).

locatieland
Waar vind je wat voor locaties? Illustratie: SPORE Creations

Nederland is een congres- en vergaderland

De grootste categorie in de locatiemarkt is die van congres- en vergaderlocaties. Zo’n 10% van de locaties valt binnen die categorie. Ook hotels zijn erg actief op de zakelijke meetings- en evenementenmarkt, met 9% van de markt. De derde plek gaat naar buitenlocaties (8%).

Kijken we alleen naar nieuwe locaties in de laatste drie jaar, dan zien we met name een grote groei bij de drie populairste locatiesoorten van dit moment uit het Locatieonderzoek 2017|2018 (namelijk industriële locaties, Congres- en vergaderlocaties en Buitenlocaties). In de afgelopen drie jaar viel bijna de helft van alle nieuwe locaties in een van deze drie categorieën.

  • Buitenlocaties: 17%
  • Congres- en vergaderlocaties: 17%
  • Industrieel: 12% 

Vooral industriële locaties – of locaties met een industrieel karakter – maakten de afgelopen jaren een sterke groei door: over de afgelopen drie jaar groeide het aantal locaties in die groep gemiddeld met 23%.

Waar vind je welke soort locaties?

Ben je liefhebber van locaties met een industriële uitstraling? Dan ben je het beste af in de provincie Noord-Holland. Maar liefst 39% van alle evenementenlocaties in industriële panden en locaties met een rauwe industriële uitstraling zijn te vinden in die provincie.

Houd je juist van de natuur, of van het platteland? Voor de dichtste bezetting aan buitenlocaties, boerderijen en hoeves moet je naar Drenthe, Overijssel en Groningen. Maar ook in Gelderland, Friesland, Flevoland en Utrecht valt meer dan 1 op de 10 evenementenlocaties binnen die categorie.

Voor conferenties en vergaderingen kun je het beste naar de provincie Utrecht: maar liefst 1 op 5 valt daar in de hoofdcategorie congres- en vergaderlocaties. Voor events op het water kun je het beste naar Friesland en Flevoland; die provincies zijn duidelijk gespecialiseerd in schepen en rederijen. Zoek je een kasteel, dan ga je naar Gelderland of Limburg. Zeeland mikt vooral op meerdaagse events: ruim 1 op de 3 congres- en eventlocaties is daar tevens een hotel.

Waar is de doorloop het grootst?

Er zit anno 2018 nog altijd veel groei in de locatiemarkt. Het aantal nieuwe locaties is vele malen groter dan het aantal locaties dat stopt; al is het in exacte aantallen niet goed bij te houden. Veel locaties die sluiten, openen later onder een nieuwe naam en met een nieuwe eigenaar, al dan niet na een restyling van interieur en concept, de deuren opnieuw. Van het aantal locaties dat sluit, staat het grootste percentage in de provincies die ook het snelst groeien: Noord-Holland en Zuid-Holland. Vooral Amsterdam kent de meeste sluitingen; zo’n 16% van de locaties die stopten staat in de hoofdstad.

De meeste sluitingen zijn te zien bij congres- en vergaderlocaties. Je zou hier een parallel kunnen trekken met de afnemende populariteit van deze locatiesoort (zie p.76), ten koste van industriële locaties. Een andere verklaring is dat deze categorie simpelweg de meeste locaties bevat. Relatief gezien valt het aantal sluitingen in deze categorie mee.

Bij kastelen en landhuizen is het aantal sluitingen ten opzichte van het aantal nieuwe locaties relatief het grootst. Voor elke drie nieuwe locaties in een kasteel of landhuis, gaat er één dicht. Dit hoge aantal valt dan weer te verklaren door het beperkte aanbod: doordat het aantal kastelen en landhuizen beperkt is, kunnen er jaarlijks niet heel veel nieuwe evenementenlocaties in kastelen openen. Daarnaast is er vaak sprake van dat een oude locatie moet worden overgenomen.

Ook industriële locaties hebben een grote doorloop. Deze categorie groeit dan wel het hardst, maar zoals dat vaak gaat is een te snelle groei niet altijd goed. Van elke zeven nieuwe locaties in deze categorie, stopt er ook weer één.


*Over dit artikel

De genoemde cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit de gegevens van de websites Locaties.nl en Inspirerendelocaties.nl, en zijn dus gebaseerd op een gedeelte van de locatiemarkt. De redactie heeft voor dit artikel slechts locaties meegenomen die zakelijke evenementen als hoofdactiviteit hebben. Dit artikel geeft dan ook een interpretatie van de ontwikkelingen in het locatielandschap, maar pretendeert niet het volledige locatieaanbod weer te geven. Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het Locatieonderzoek 2017 | 2018 van High Profile Locaties.

Bestel het Locatieonderzoek 2017|2018!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.