Discover the finest spaces
Delen

Nederland net niet in de top 10 congreslanden

Vorig jaar viel Nederland buiten de top-10 van de statistiekenlijst van de Union of International Associations en zakte naar de 14e plaats met 177 congressen, maar nu is Nederland weer een plaatsje gestegen naar de 13de plek met 282 internationale congressen, aanzienlijk meer congressen dan vorig jaar.

ICCA Ranglijst
Dit aantal is ook meer in lijn met de recent gepubliceerde ICCA ranglijst, waar Nederland nog net in de top 10 staat met 302 internationale congressen. Het verschil tussen deze twee ranglijsten wordt veroorzaakt doordat dat UIA net even wat andere criteria stelt t.a.v. een internationaal congres.

Vorig jaar deed Eric Bakermans, Manager Marketing Meetings, Conventions & Events NBTC Holland Marketing een oproep: “UIA baseert zich volledig op de aangeleverde data en daar ontbreekt het in onder andere Nederland aan. Een deel van de congresdata wordt simpelweg niet aan UIA aangeleverd en kan dus ook niet meegeteld worden.” Het NBTC zou zich hard gaan maken om dit samen met stedelijke congresbureaus en andere stakeholders beter op te pakken.

In totaal ging het in 2013 om 11.135 congressen (2012: 10.498), die in 174 landen gehouden werden (2012: 167).

Landen top-10
Singapore bezet ook dit jaar weer de eerste plek (994 congressen), terwijl de VS weer gestegen is naar de tweede positie (vorig jaar op plek 3 na vele jaren aan kop te hebben gestaan). Opvallend is de opmars van Korea die van plek 5 (563 congressen) naar plek 3 (635 congressen) is gestegen. Daarbij is Groot Britannië terug in de top 10.
Als we naar Europa kijken dan heeft België de hoogste notering op de 5de plek met 505 congressen (was vorig jaar plek 5 met 597 congressen). Na België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Groot Britannië en Italië staat Nederland op de 8ste plek in Europa, net als vorig jaar.

Steden top-10
Ook bij de congressteden bezet Singapore de eerste plek, gevolgd door Brussel en Wenen. Opvallend is dat Parijs gezakt is van plek 4 (276 congressen) naar plek 7 (180) congressen. Nieuw is Busan in de top 10 op plek 9. Samen met Seoel op plek 4 is de Koreaanse republiek sterk vertegenwoordigd.

Nederlandse steden
Amsterdam is opnieuw de belangrijkste Nederlandse congresstad, maar is met 114 internationale congressen net buiten de top-10 terug te vinden op plek 13. Na Amsterdam komt Rotterdam met 30 congressen, op de voet gevolgd door Den Haag met 26 congressen. Maastricht, Noordwijk en Utrecht volgen met respectievelijk 16, 15, en 11 congressen.

Bron: UIA en Congreswereld.nl

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.