Discover the finest spaces
Delen

Amsterdam en Rotterdam stijgen op wereldranglijst congressteden

Amsterdam en Rotterdam stijgen dit jaar flink in de lijst van populaire congressteden. Uit de nieuwste ranglijst van de International Congress en Convention Association (ICCA) blijkt dat in beide steden dit jaar meer congressen werden georganiseerd. Beide steden zijn vijf plekken geklommen op de ranglijst, en staan nu op de 7e en 52ste plaats. Nederland behoudt zijn plek in de top tien van populairste congreslanden.

Amsterdam is gestegen naar de zevende positie wereldwijd in 2016, terwijl de hoofdstad in 2015 nog voor het eerst buiten de top tien viel, met de twaalfde plaats. In 2016 telde ICCA in 144 internationale congressen in de stad tegenover 120 congressen in 2015.

Rotterdam

Groei voor Rotterdam

Ook Rotterdam doet het goed: de aanhoudende groei van congressen in Rotterdam zorgt ervoor dat de stad wereldwijd de 52e plaats op de ranglijst bekleedt. Het aantal internationale associatiecongressen in Rotterdam  heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen: van 11 in 2006 naar maar liefst 49 in 2016. In 2012 stond de stad nog op plek 88 in de wereldwijde ranglijst, sindsdien steeg Rotterdam jaarlijks een paar plaatsen, naar de huidige 52e plaats.

De toenemende internationale bekendheid van Rotterdam speelt een rol in de populariteit als congresbestemming, maar de stad is ook steeds beter toegerust om grotere congressen aan te trekken. Zo is het aantal hotelkamers de afgelopen jaren gestegen en is ook het aantal congreslocaties toegenomen. De komst van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre in 2020 biedt Rotterdam kansen om in de toekomst meer en grotere congressen aan te trekken.

ICCA Ranking 2016
Bron: www.iccaworld.org

Congressen van groot belang

Een groot aantal congressen is voor steden van groot economisch belang. Grote congressen genereren inkomsten uit de toeristenbelasting en het levert banen op in de horeca, vervoersector en congreslocaties. Daarnaast zijn de uitgaven van een congresbezoeker twee keer zo hoog als die van een toerist. Congresbezoekers leggen ook minder druk op de binnenstad, omdat congressen over het algemeen buiten het centrum plaatsvinden.

Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing: “Amsterdam Marketing heeft de afgelopen jaren hard gewerkt de positie van Amsterdam als congresbestemming in stand te houden met een relatief laag budget, zeker als dat wordt vergeleken met de budgetten van andere congressteden nationaal en internationaal. De ICCA ranglijst laat zien dat onze inspanningen resultaat boeken. Iets om trots op te zijn.”

Toch bestaat de kans dat Amsterdam volgend jaar een stuk lager zal scoren, waarschuwt Van der Avert: “Sinds dit jaar ontvangt Amsterdam Marketing geen subsidie meer voor congresmarketing. Dit stelt ons teleur, aangezien onze positie op de ranglijst en de inkomsten voor de stad hierdoor, op lange termijn, kunnen teruglopen. Dit is zorgelijk, want Amsterdam is de afgelopen jaren juist goed op weg zich te positioneren als ideale congresstad. Die naam en faam moet wat ons betreft structureel opgebouwd worden samen met onze partners als RAI Amsterdam, de Beurs van Berlage, Westergasfabriek en andere congreslocaties, de hotellerie en culturele instellingen.”

ICCA ranglijst

In de ICCA ranglijst worden niet alle congressen opgenomen. ICCA verwerkt alleen de associatiecongressen met een minimum van 50 participanten. Deze congressen moeten bovendien op reguliere basis plaatsvinden in minimaal drie verschillende landen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.