Discover the finest spaces
Delen

Amsterdam zakt uit ICCA top 10 internationale congressteden

Barcelona was in 2017 de meest populaire bestemming voor congressen. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van de International Congress & Convention Association (ICCA) die maandag werd gepresenteerd. Van de Nederlandse steden blijft Amsterdam het meest in trek bij de congresorganisatoren. De hoofdstad zakte echter wel uit de top 10: van de 7e naar de 16e plaats. Nederland zakt één positie op de lijst van congreslanden, naar de tiende plaats.

ICCA stelt ieder jaar een ranglijst op van internationale congresbestemmingen. De organisatie registreert echter alleen de congressen van associaties die regelmatig worden georganiseerd, met een minimum van 50 deelnemers en die tussen tenminste drie verschillende landen rouleren. Dit verklaart ook de golfbeweging op de ranglijst die we zien: vorig jaar steeg Amsterdam nog vijf plaatsen op de lijst; dit jaar zakt de stad er weer negen.

Bron: ICCA

Top 5 steden

Hoe veranderlijk de lijst voor de meeste steden ook is; voor de top 5 verandert er al jaren weinig. Al sinds 2015 staan dezelfde vijf steden in dit rijtje. Het is wel voor het eerst sinds 2004 dat Barcelona de eerste plaats op het erepodium bestijgt. De stad laat daarmee Parijs (2), Wenen (3), Berlijn (4) en Londen (5) achter zich.

Utrecht

Binnen ons land neemt Utrecht de vierde plaats in. Een positie die de stad komend jaar denkt te gaan versterken, vertelt Monique André de la Porte namens Utrecht Convention Bureau. Om groei te kunnen faciliteren, neemt de hotelcapaciteit in de stad met ongeveer 1.000 kamers toe tot meer dan 3.000 hotelkamers. “De economische waarde van meerdaagse, internationale congressen is hoog, de internationale congresbezoeker spendeert ongeveer 400 euro per dag. In de komende jaren verwachten we een aanzienlijke toename van het aantal nationale en internationale congressen en bij de acquisitie richten wij ons op congressen die passen bij de belangrijkste speerpunten van de stad.”

Nederland

Voor ons land als geheel blijft de schade beperkt. Binnen Europa neemt Nederland de vijfde plaats in. “Het is goed te horen dat Nederland opnieuw in de wereldwijde ranglijst staat”, reageert Eric Bakermans namens NBTC Holland Marketing. “Voor NBTC is de positie binnen Europa wellicht nog belangrijker en daarom zijn we tevreden dat we onze positie hebben weten te behouden. De ICCA lijst is een graadmeter van hoe we ervoor staan in de wereld van congressen. Zo heeft Nederland afgelopen jaar 307 congressen gehost.”

Bakermans benadrukt dat het om associatiecongressen gaat, en niet om een gehele afname van events in Nederland. “Naast dit type congressen worden er in Nederland veel andere zakelijke bijeenkomsten georganiseerd die niet in deze lijst worden opgenomen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.