Discover the finest spaces
Delen

Leora Boot (Stadsherstel Amsterdam) – Een kerk behoudt altijd zijn aantrekkingskracht

De Duif, Vondelkerk, Posthoornkerk, Amstelkerk, Museum Werf ’t Kromhout, NedPhO-Koepel, Het Zonnehuis, Schellingwouderkerk, Van Houtenkerk (Chocoladekerkje), Schuilkerk De Hoop, Kerk van Ransdorp, Bakenesserkerk… Het zijn locaties die iedereen kent, maar lang niet iedereen weet dat al deze locaties van Stadsherstel Amsterdam zijn. Met twaalf monumentale locaties in en rondom Amsterdam is Stadsherstel een van de meest diverse locatieaanbieders van de hoofdstad. Leora Boot van de afdeling ‘Bijzondere Locaties’ vertelt het verhaal van Stadsherstel Amsterdam!

Wie regelmatig door het centrum van Amsterdam loopt, kent ze wel: de kleine blauwe bordjes van Stadsherstel. Het bordje prijkt vandaag de dag op maar liefst 600 monumentale panden. Zo ook op de Amstelkerk, het eigenzinnige houten kerkgebouw aan de Prinsengracht waar wij Leora ontmoeten. Stadsherstel verwierf het pand dertig jaar geleden toen het in heel slechte staat verkeerde; tegenwoordig is het een populaire evenementenlocatie en tevens de plek waar Stadsherstel kantoor houdt.

Hoe komt een organisatie aan 600 panden – waarvan 12 evenementenlocaties?

“Stadsherstel is opgericht in de jaren ’50. Er was de crisis geweest in de jaren ’30 en daarna kwam de Tweede Wereldoorlog, dus grote delen van Amsterdam waren verkrot. De gemeente had in die tijd het plan om van Amsterdam een moderne werkstad te maken: de grachten moesten gedempt, de oude panden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De bewoners trokken naar de buitenwijken, want in de stad moest gewerkt worden. Een aantal bevlogen Amsterdammers met een toekomstvisie zijn tegen die plannen opgestaan en zijn begonnen om monumentale panden op te kopen en weer bewoonbaar te maken. Mensen verwarren Stadsherstel Amsterdam vaak met de gemeente, maar het is een private onderneming, in eerste instantie zelfs opgericht tegen het toenmalige gemeentebeleid.”

Een van de meest spraakmakende aankopen van Stadsherstel was de aankoop van het door één van de oprichters van Stadsherstel Geurt Brinkgreve geredde pand Huis de Pinto.. De gemeente wilde het pand in de jaren 70 slopen voor de aanleg van een autoweg. Het gebouw markeert nog steeds de grens tussen oud en nieuw aan het eind van de Jodenbreestraat, waar de stedelijke vernieuwing een halt werd toegebracht. Stadsherstel restaureert nu al tientallen jaren met succes. Vorig jaar vierde de organisatie haar zestigjarig bestaan. “In die zin zijn we al zestig jaar duurzaam bezig. We restaureren verwaarloosde monumentale panden die de markt laat liggen en geven ze een tweede leven door ze te herbestemmen als woning, kantoorruimte en in ons geval als evenementenlocatie. Die combinatie van wonen, werken en verhuur voor evenementen maakt ons uniek.”

Vandaar de naam van de afdeling, ‘Bijzondere locaties’.

“Die locaties verhuren we zowel voor commerciële als culturele doeleinden. Het doel is altijd om die mix te houden, we willen nooit puur commercieel of puur cultureel verhuren. Het grappige is dat de verhuur hier op deze locatie is ontstaan, dertig jaar geleden, toen wij in dit prachtige monument trokken. De secretaresse van de directeur deed de verhuring van de Amstelkerk erbij en dat groeide uit tot een hele afdeling die de verhuur doet van locaties als de Amstelkerk, Vondelkerk en De Duif. Het zijn heel verschillende locaties, op plekken door de hele stad, en aan dit rijtje topmonumenten worden nog steeds nieuwe locaties toegevoegd.”

In het Locatieonderzoek zien we dat steeds meer vraag is naar bijzondere locaties. Ook naar tijdelijke locaties, of naar plekken die normaliter niet worden gebruikt voor events. Zien jullie dat ook?

“Onze klanten zijn vaak op zoek naar de nieuwste plekken. Er is een modemerk dat ons jaarlijks belt of we nog een pand beschikbaar hebben dat nog in ontwikkeling is, waar zij hun nieuwe collectie kunnen laten zien. Maar om dat te kunnen bieden moet een locatie wel al veilig zijn en voorzien van basisvoorzieningen als toiletten, verwarming en stromend water. Het heeft vaak meer voeten in aarde dan mensen denken. We zien zeker bewegingen in de markt. Maar mensen blijven altijd terugkeren naar kerken. Dat staat los van de tendensen in de markt. Zo’n mooi inspirerend monument behoudt altijd zijn aantrekkingskracht.”

Aan de overkant van de Prinsengracht, dertig stappen van deur tot deur, ligt De Duif. Leora gaat ons voor naar deze locatie, die van binnen weer totaal anders oogt dan de Amstelkerk. De Amstelkerk is met het witgeschilderde hout licht en open, terwijl het van oorsprong tot de Rooms-Katholieke Kerk behorende De Duif juist weer statiger oogt. “Het mooie is dat alle locaties een eigen stijl hebben, er is voor ieder wel wat wils. Als je het één helemaal niks vindt, dan vind je het ander juist geweldig. De voorkeur voor een locatie is heel persoonlijk, en voor ons altijd heel leuk om te ontdekken wat bij de opdrachtgever past.”

De Duif Stadsherstel

Bij monumenten denken veel mensen aan strenge regels. Wat is er mogelijk bij de locaties van Stadsherstel, en wat niet?

“Er kan ontzettend veel, de locaties die we verhuren voor commerciële doeleinden zijn heel goed geoutilleerd. De Duif wordt regelmatig volledig omgetoverd tot de meest prachtige settings. Dat is ook fijn aan een professionele organisatie als Stadsherstel: als we een pand restaureren, dan pakken we het ook meteen goed aan. Elke cateraar is blij als ze dit zien. Je hoeft niet eerst tientallen gangetjes en trappetjes door, maar je rolt alles zo naar binnen. En andersom hebben wij ook nooit problemen met de cateraars met wie wij samenwerken, omdat zij veelal in Amsterdam gevestigd zijn. Zij weten heel goed hoe het werkt in monumentale panden.”

“We hebben een hele lijst met wel tien preferred cateraars, zodat onze opdrachtgevers de gelegenheid hebben om elke keer met een andere partij te kunnen werken. We hebben verschillende locaties op plekken in de hele stad, maar ook voor verschillende soort evenementen. De Duif en Posthoornkerk zijn bijvoorbeeld heel goede locaties voor een sit down dinner, en wil je een beurs of festival organiseren dan is de Posthoornkerk vaak de perfecte plek.”

Stadsherstel heeft ten doel om verkrotte monumenten op te kopen en te restaureren. Is dat nog steeds nodig?

“Ja, wij zijn nog steeds nodig. We restaureren en herbestemmen nog steeds verkrotte en verlaten panden en redden zelfs ook nog panden van de sloophamer, zoals onlangs vier panden aan de Foeliedwarsstraat. En er zijn ook veel mooie voorbeelden uit het verleden. Ik vind het heel gaaf om te zien hoe bijvoorbeeld het Amstelveld er in de jaren ‘60 en ‘70 uitzag, en dat vergelijkt met tegenwoordig. We klagen nu over parkeerproblemen, maar in die tijd was het Amstelveld één grote parkeerplaats, dat stond helemaal vol met auto’s.”

“Ons bestaansrecht is meer dan alleen monumenten restaureren. Dat is belangrijk om te vertellen: Door de verhuringen kunnen we zorgen voor continuïteit in de kwaliteit. We kunnen daardoor de stad voor iedereen behouden, ervoor zorgen dat de panden in goede staat blijven, zodat mensen er goed kunnen wonen en ervan kunnen genieten. En dat bijzondere monumenten ook toegankelijk blijven voor het publiek.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.