Discover the finest spaces
Delen

EURO 2016: Dit zijn de stadions!

Nederland heeft bar weinig te zoeken op het EK in Frankrijk. Maar dat betekent niet dat we niet kunnen meegenieten van alle pracht en praal waarin de andere landen elkaar ontmoeten. Dat zou zonde zijn van de 1.7 miljard euro die geïnvesteerd is in de nieuwbouw en vernieuwing van de stadions. Voor het sportevenement werden zes bestaande voetbalstadions gerenoveerd en vier steden kregen een gloednieuw stadion.

Wij zetten de modernste stadions op een rij!

1. Stade de France – Saint Denis

stade de france

  • Stad: Saint-Denis
  • Capaciteit: 81.338
  • Kosten: 10 miljoen

In het grootste stadion van Frankrijk worden zowel de openingswedstrijd als de finale van het EK 2016 gespeeld. Het stadion in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, werd speciaal gebouwd voor het WK van 1998 en kan maar liefst 81.338 bezoekers kwijt. Bij het Stade de France valt met name het dak op; dat is een grote schijf die over het stadion hangt. Het dak is groter dan het stadion zelf, waardoor het mogelijk is om de onderste tribune naar achteren te verplaatsen om zo plaats te maken voor een atletiekbaan.

2. Stade Velodrome – Marseille

stade velodrome3

  • Stad: Marseille
  • Capaciteit: 67.548
  • Kosten: 267 miljoen

Het Stade Velodrome is thuisbasis van voetbalclub Olympique Marseille. Het stadion werd al in 1935 ontworpen en gebouwd, en beschikte ooit over een wielerbaan, die in 1985 werd verwijderd. In de loop der jaren voor grote sportevenementen telkens uitgebreid. Het stadion werd voor het EK van 2016 nogmaals gerenoveerd. De capaciteit werd verhoogd tot ruim 67.000 man, daarnaast werd het stadion voorzien van een dak. Tijdens het EK worden er in het Stade Velodrome zes wedstrijden gespeeld, waaronder een van de kwartfinales en de tweede halve finale.

3. Stade Pierre Mauroy – Lille

Stade Lille

  • Stad: Lille
  • Capaciteit: 50.000
  • Kosten: ongeveer 711 miljoen

Het stadion Pierre Mauroy werd in 2012 gebouwd en beschikt over een uitschuifbaar dak dat geopend en gesloten kan worden in een half uur tijd. De kosten werden ingeraamd op 324 miljoen euro, maar door een wijziging in de infrastructuur liep dat op tot 613 miljoen euro. Na de aardbeving in Japan in 2011 moest alle nieuwbouw beveiligd zijn tegen aardbevingen, waardoor de kosten nog eens toenamen met 91 miljoen. Bijzonder aan het stadion is dat een helft van het veld omhoog kan schuiven en op de andere helft kan worden geplaatst. Tijdens het EK zullen hier vier groepswedstrijden gespeeld, een achtstefinale en een kwartfinale.

4. Matmut Atlantique – Bordeaux

stade bordeaux2

  • Stad: Bordeaux
  • Capaciteit: 42.000
  • Kosten: 184 miljoen

Het Stade de Bordeaux werd net als het stadion in Lyon nieuw gebouwd, speciaal voor het EK 2016. Voetbalclub FC Girondins de Bordeaux zal het gebouw als nieuwe thuisbasis in gebruik nemen. Het nieuwe stadion wordt gebruikt voor slechts vijf wedstrijden, waarvan één kwartfinale en vier groepswedstrijden.

5. Grand Stade du Parc OL – Lyon

stade de lyon impressie

  • Stad: Lyon
  • Capaciteit: 59.000
  • Kosten: 405 miljoen

Stade de Lyon is één van de grootste stadions tijdens het EK en zal dan ook gebruikt worden voor één van de halve finales. Het stadion werd volledig nieuw ontworpen en gebouwd voor het toernooi. De nieuwbouw vervangt het oude stadion van voetbalclub Olympique Lyonnais, die het stadion inmiddels al in gebruik heeft genomen. Rond het stadion is een complex gebouwd van ruim 50 hectare, met daarop ook een hotel en kantoorgebouwen.

6. Allianz Riviera – Nice

allianz-riviera-nice-07-2013-03075

  • Stad: Nice
  • Capaciteit: 35.000
  • Kosten: 204 miljoen

Stade de Nice, oftewel Allianz Riviera, is een multifunctioneel stadion en de thuisbasis van voetbalclub OGC Nice. Het stadion is milieuvriendelijk: het gebouw beschikt over vierduizend zonnepanelen, die meer dan genoeg energie opleveren om het hele stadion van stroom te voorzien. Tijdens het EK2016 worden in Allianz Riviere vier wedstrijden gespeeld, waarvan één achtste finale.

 

7. Parc des Princes – Parijs

Stad: Parijs

Capaciteit: 48.000

Kosten: 75 miljoen

 

8. Stade Geoffroy Guichard – Saint Etienne

Stad: Saint Etienne

Capaciteit: 42.000

Kosten: 75 miljoen

 

9. Stade Bollaert-Delelis – Lens

Stad: Lens

Capaciteit: 38.000

Kosten: 70 miljoen

 

10. Stadium de Toulouse – Toulouse

Stad: Toulouse

Capaciteit: 33.000

Kosten: 35 miljoen

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.