Discover the finest spaces
Delen

Succes van 1931 Congrescentrum dient als lichtend voorbeeld binnen Libéma

Alhoewel het 10-jarig bestaan van 1931 Congrescentrum in 2020 naar de achtergrond werd gedrongen door de coronapandemie, zaten ze bij de aan de Brabanthallen in Den Bosch grenzende locatie de afgelopen tijd zeker niet stil. Zo werden met Studio 1931 en Studio 1931 XL twee instapklare high-end tv-studio’s ingericht. Het zakelijke succes en de verdere ontwikkeling van Congrescentrum 1931 dient binnen het Libéma-concern als lichtend voorbeeld. De formule wordt nu immers ook doorgevoerd bij Expo Haarlemmermeer en Omnisport Apeldoorn.

Libéma-manager Beurzen & Evenementen, Esmé Stoffelen, kijkt nog even terug op het afgelopen jaar: “2020 is door corona heel anders verlopen dan we allemaal gedacht en gehoopt hadden. Toch zijn we als team positief gebleven. Daar zijn mooie dingen uit voortgekomen. Omdat we onszelf goed op de hoogte stelden van alle nieuwe regelgeving rond corona konden we onze opdrachtgevers goed bijstaan. Bijvoorbeeld door het organiseren van ‘het nieuwe congres’. Want wij wisten heel vlug precies hoe dat eruit moest zien op 1,5 meter en konden snel schakelen. Uiteindelijk hebben we in september nog enkele  congressen gedraaid met ruim 450 aanwezigen op 1,5 meter afstand. Rijk zijn we er niet van geworden, maar zo bleven we wel lekker bezig en het bracht de nodige creativiteit naar boven.”

Tv-studio’s

Goed voorbeeld daarvan is volgens Stoffelen het inrichten van twee speciale studio’s die een belangrijke rol speelden bij de ontwikkeling van online en hybride evenementen in combinatie met de vele vierkante meters en talloze ruimtes die 1931 nog meer herbergt. “Gedurende de coronacrisis werd online steeds belangrijker. Daarom realiseerden we al snel een kleine tv-studio van waaruit online en hybride events werden gemaakt. Dat bleek al snel een schot in de roos want online werd alsmaar groter. Daarom hebben we toen samen met onze partners de grotere 1931 Studio XL gebouwd. Die beschikt over drie settings: een desksetting, huiskamersetting en talkshowsetting waarbij het heel eenvoudig is om de huisstijl van de opdrachtgever door te voeren. Doordat onze locatie enorm ruim van opzet is, kunnen en konden we medewerkers en gasten van de online en hybride projecten veilig en met de juiste hospitality op 1,5 meter ontvangen.”

Stoffelen verwacht dat nu we langzaamaan weer terugkeren naar het ‘oude normaal’ live bijeenkomsten weer de boventoon zullen gaan voeren: “Maar de stap naar online en hybride is nu wel veel gemakkelijker geworden. Daarom blijven de studio’s sowieso staan zolang er behoefte aan is bij onze opdrachtgevers.”

Expo Haarlemmermeer

De werkwijze van 1931 Congrescentrum wordt nu ook op andere Libéma-locaties doorgevoerd. Na het nodige verbouwwerk en andere aanpassingen zullen in september alle zakelijk te gebruiken ruimtes van Omnisport in Apeldoorn en Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen (nabij Schiphol) volledig vernieuwd zijn. Stoffelen: “Vanaf dat moment horen ook die locaties er echt bij binnen de zakelijke congresmarkt in Nederland. Bijkomend voordeel hiervan is dat wij als Libéma opdrachtgevers door heel het land optimaal kunnen faciliteren en hen dus aan ons kunnen blijven binden, ook als zij om welke reden dan ook verplicht zijn om te wisselen van locatie.”

De voorbereidingen bij Expo Haarlemmermeer en Omnisport zijn al in volle gang. Stoffelen vertelt: “Expo Haarlemmermeer heeft een industrieel karakter en ligt midden in het groen. Dat is natuurlijk een heel ander profiel dan een rijksmonument als 1931. Omnisport heeft weer een heel andere uitstraling vanwege het feit dat er topsport wordt bedreven door bijvoorbeeld de nationale volleybalteams en de Nederlandse baanwielrenners. Beide locaties waren al goed bezet maar na uitwerking van de nieuwe plannen en door optimaal gebruik te maken van alle beschikbare ruimtes zijn ze straks nog beter te gebruiken voor vergaderingen en grote zakelijke bijeenkomsten.”

Mainstage

Het grote voordeel van 1931 Congrescentrum is natuurlijk dat het gebruik kan maken van de faciliteiten van de aangrenzende Brabanthallen die ook onderdeel zijn van Libéma. De in mei 2020 in gebruik genomen nieuwe Mainstage-hal kan enerzijds worden gebruikt als entertainmentzaal maar is anderzijds ook in te zetten als grote plenaire zaal van 1931. In coronatijd kwam Mainstage nog goed van pas voor de organisatie van een aantal congressen in aanwezigheid van toch nog 1000 personen die zittend werden ontvangen op 1,5 meter afstand. Ook artiesten als cabaretier Najib Amhali traden er vanaf september op binnen de destijds geldende coronaregels.

Als de coronasituatie nog verder verbeterd en over een tijdje ook de 1,5 meterregel komt te vervallen, kan de vlag bij 1931 volgens Stoffelen helemaal uit: “We merken nu al dat veel aanvragen waar we al langer mee bezig waren, nu echt concreet bevestigd worden. Dat voelt goed en geeft ons een extra boost om alles nog beter voor elkaar te hebben voor onze opdrachtgevers.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.