Eerste pilot event 15 februari: 500 bezoekers in Beatrix Theater Utrecht
De Fieldlab Evenementen gaan nu officieel van start! Het eerste pilot event, gericht op het vergaren van inzichten en data rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen, vindt plaats op maandag 15 februari in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar organiseert Eventplatform vanaf 12.00 uur een zakelijk congres voor 500 personen. Fieldlab krijgt de gelegenheid het onderzoek uit te voeren bij acht events.
Event 1: Back to Live
Het eerste onderzoek vindt maandag 15 februari plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar organiseert Eventplatform vanaf 12.00 uur een zakelijk congres. Onder de titel ‘Back to Live’ wordt de toekomst van de zakelijke evenementenbranche besproken. De 500 bezoekers worden uitgenodigd door de organisatie. Fieldlab verdeelt deze in drie groepen van 250, 200 en 50 mensen voor het onderzoek.
Programma
Het pilot event schetst een eigen perspectief op de toekomst van de eventindustrie. Oftewel: Back to Live! Wat is dat ‘nieuwe live’? De organisatie meldt: “Hoe gaan we van online, naar hybride, naar live? Aan het eind van de middag beschik je over een persoonlijk plan – Road to Live Canvas – waarmee je de volgende dag al aan de slag kunt.” Inspiratie voor dit ‘Road to Live Canvas’ krijg je volgens de organisatie niet alleen van je collega-deelnemers, maar ook uit de line-up van sprekers en interviewgasten. Top sprekers als Jitske Kramer, die met een antropologische blik kijkt naar de hybride organisatie, Menno Lanting, die ingaat op het belang van de mens en de fysieke ontmoeting in een digitale wereld én Sako Gatsjatrjan over veerkracht en persoonlijke groei. Daarnaast interviewt dagvoorzitter Pauline de Wilde spraakmakende gasten, waaronder Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, en hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss. Verder treedt cabaretier Dolf Jansen op met een gesproken column over het coronatijdperk. En ook het Metropole Orkest heeft een bijzondere bijdrage.
Event 2: Voorstelling
Na het eerste zakelijke congres volgt op zaterdag 20 februari het tweede pilot event: een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, eveneens in het Beatrix Theater. Bezoekers kunnen via de website van Guido Weijers kaarten voor deze voorstelling bemachtigen. De organisatie hiervan is in handen van Loens Theater BV, het productiebedrijf van de cabaretier, in samenwerking met Stage Entertainment. Fieldlab Evenementen kiest bij dit onderzoek voor drie groepen van respectievelijk 250, 200 en 50 bezoekers.
Event 3: Sportwedstrijd
Het derde pilot event wordt georganiseerd rondom de thuiswedstrijd van N.E.C. in de Keuken Kampioen Divisie tegen De Graafschap. De wedstrijd gaat op zondag 21 februari om 12.15 uur van start in het Goffert Stadion in Nijmegen. Hiervoor worden door N.E.C. 1500 seizoenkaarthouders in de gelegenheid gesteld de wedstrijd bij te wonen. Bij dit onderzoek hanteert Fieldlab Evenementen zes zogenaamde bubbels van 250 supporters.
Event 4: Sportwedstrijd
Op zondag 28 februari speelt Almere City FC om 12.15 uur een thuiswedstrijd tegen Cambuur. Het betreft een reguliere competitiewedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Almere City FC draagt zorg voor de distributie van 1500 toegangsbewijzen onder de seizoenkaarthouders. Deze bezoekers worden ten behoeve van het onderzoek van Fieldlab onderverdeeld in drie zogenaamde bubbels, van respectievelijk 200, 600 en 700 personen.
Pilot events 5, 6, 7 en 8
Verder heeft het kabinet toestemming gegeven voor twee indoor events en twee outdoor festivals. De line up en data van deze testevenementen worden op korte termijn bekend gemaakt.
PCR-testen
Op de website www.backtolive.nl is meer informatie over de opzet van de verschillende pilot events en onderzoeken te vinden, zoals onder andere de algemene voorwaarden. Van bezoekers wordt in ieder geval verlangd een PCR-test te ondergaan, maximaal 48 uur voor het evenement. Om toegang tot het evenement te krijgen moet een negatief testresultaat kunnen worden getoond. Bovendien volgt een tweede PCR-test vijf dagen na afloop van het evenement.
Onderzoek
Er wordt tijdens de pilot events onderzoek gedaan door onder andere RadboudUMC en BUAS in samenwerking met Logistics Community Brabant, naar onder meer contactmomenten in de bubbels en gedrag van bezoekers. Deelnemers aan de onderzoeken ondergaan maximaal 48 uur voor het event een PCR-test en tonen vooraf een negatief testresultaat. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt toegewerkt naar veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, zoals voorheen.
Fieldlab Evenementen
Het doel van Fieldlab Evenementen is om, met behulp van pilot events, te zoeken naar zogenaamde ‘bouwstenen’ die bijdragen aan de preventie van verspreiding van het Covid-19 virus (en eventueel toekomstige varianten). De bouwstenen zijn gebaseerd op de reis (customer journey) die bezoekers van evenementen afleggen. Van het moment van de aanschaf van een ticket en het evenement zelf, tot de reis naar huis en eventueel de periode daarna. Het idee is dat door de bouwstenen samen te brengen, er een stapeling ontstaat van risicobeheersende maatregelen, waarmee je een verantwoorde evenementenomgeving krijgt. De lessen die getrokken worden uit de pilots kunnen de branche helpen de toetsingskaders van het Rijk te verfijnen en te nuanceren, voorstellen te doen voor de Corona-routekaart en maatregelen/bouwstenen verder te ontwikkelen.