Het is tijd voor fysieke meetings en events
Nederland is goed op weg met het openingsplan wat de regering heeft opgesteld. De eerste stappen zijn gezet en de cijfers zijn goed. Met name dankzij de resultaten van het onderzoek van de Fieldlab Evenementen zijn de verwachtingen positief en kunnen de volgende stappen vervroegd gezet worden.
De eerste stap werd gezet op 28 april, de tweede volgde op 19 mei. De eerste stappen hebben vooral te maken gehad met zaken die in de buitenlucht plaatsvinden of die van groot belang zijn voor de samenleving. De volgende stappen maken activiteiten binnen meer mogelijk, wat goed nieuws is voor de evenementenbranche. Stap 3 ging in op 5 juni.
NB: De genoemde data zijn een richtlijn en vormen geen garantie. Voorwaarde is dat er minder mensen met corona in de ziekenhuizen worden opgenomen. Laatste update: 21/06.
Openingsplan
Stap 3: 5 juni
De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open. Dit geldt voor concertzalen, theaters, musea, monumenten, bioscopen, poppodia, horeca binnen, locaties voor lasergamen, paintball en escaperooms, casino’s, rondvaartboten, locaties voor zaalverhuur, congrescentra en locaties voor overige educatieve activiteiten.
Voorwaarden
In het algemeen geldt dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Het beheer is verantwoordelijk voor hygiënemaatregelen. Een gezondheidscheck is verplicht en de bezoeker wordt gevraagd zich te registreren. Bij het verplaatsen door het gebouw is het dragen van een mondkapje verplicht.
- Een vaste zitplaats is verplicht. Dit geldt voor alle locaties waar er geen doorstroom van mensen is. Dat is waar mensen veelal zitten en niet veranderen van plek tijdens hun bezoek.
- De capaciteit voor locaties wordt per zaal of ruimte maximaal 50 personen op basis van 1,5 meter.
- Voor locaties die meer dan 1.000 zitplaatsen hebben, geldt een maximum van 250 bezoekers.
- Doorstroomlocaties binnen waar je doorheen loopt, zoals beurzen en musea, mogen 1 bezoeker per 10 m2 ontvangen.
- Voor eten en drinken in congrescentra en zalen gelden de horecavoorwaarden. Tussen 06:00 uur en 22:00 uur mag er alcohol geschonken worden.
- Huwelijksceremonies gaan van 30 naar 50 personen.
Met toegangstesten:
Als locaties gebruik maken van toegangsbewijzen kunnen ze hun capaciteit verruimen. Er zit geen maximum op het aantal bezoekers en de grootte van de locatie bepaald dus hoeveel gasten ontvangen kunnen worden. Hierbij moet wel de 1,5 meter in acht worden genomen en moeten de bezoekers blijven zitten op hun vaste zitplek. Het testen voor toegang gebeurt op officiële punten en een zelftest is dus niet voldoende. Vanaf 23 juni wordt het volledige vaccinatiebewijs toegevoegd als geldend testbewijs.
Voor locaties waar geen toegangsbewijzen worden gebruikt, blijft een maximum gelden van 50 bezoekers per ruimte. In grote zalen met meer dan 1.000 stoelen geldt een maximaal bezoekersaantal van 250 personen.
Vergunde publieksevenementen mogen door toegangstesten en vaste zitplaatsen plaatsvinden.
Hoe Testen voor Toegang werkt voor organisaties en bezoekers
Doorstroomlocaties binnen
Voor locaties waar mensen niet blijven zitten, maar doorlopen zoals beurzen, geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Coronatoegangsbewijzen zijn niet van invloed op het aantal bezoekers dat is toegestaan. Het gaat hier dus om het aantal bezoekers per vierkante meter.
Horeca
Er mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten. Dit is exclusief kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
Binnenkort mogelijk
Vanaf 26 juni mogen alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publiek plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, doorgaan. Festivals, bruiloftsfeesten en -diners kunnen vanaf 30 juni doorgaan. Alle evenementen kunnen dan doorgaan als er gebruik gemaakt wordt van toegangstesten. De 1,5 meter kan worden losgelaten.
Stap 4: 26 juni
Het kabinet gaat de versoepelingen eerder doorvoeren. In eerste instantie zouden ze ingaan op 30 juni, maar dat wordt 26 juni voor evenementen die plaatsvinden in een reguliere, publieke setting. Evenementen met een vergunningsplicht zijn vanaf 30 juni, onder voorwaarden, toegestaan met een capaciteit van 100%. Dit in verband met de voorbereidingstijd van gemeenten.
Het kabinet gaat de lessen van de Fieldlab onderzoeken toepassen. Hiermee zien zij een bredere toepassing dan alleen voor evenementen. Dit geldt namelijk voor alle activiteiten waar in de routekaart bezoekersmaxima voor gelden en waar toegangsbewijzen worden toegepast, geplaceerd en ongeplaceerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om horeca, culturele instellingen of publiek bij professionele sportwedstrijden.
Voorwaarden
Met toegangsbewijzen mag je de 1,5 meter dus loslaten. Hierdoor wordt het mogelijk om staande evenementen zoals festivals en bruiloftsfeesten te organiseren. Ook discotheken en nachtclubs mogen met een toegangsbewijs open. Voorwaarden daarvan zijn de volgende:
- Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten) waardoor er sprake is van een gecontroleerde evenementenlocatie;
- Maximale capaciteit van 100% reguliere bezetting is mogelijk;
- Verplichte registratie en triage binnen 4 uur voor aanvang;
- Werken met gecontroleerde in- en uitstroom;
- Dringend advies aan medewerkers een zelftest af te nemen;
- Dringend advies om deelnemers en medewerkers achteraf bij (lichte) klachten te laten testen.
Stap 5: reëele kans begin september
Volgens demissionair minster de Jonge is het een reëel perspectief dat we in september van alle maatregelen af zullen zijn. “In de tweede helft van augustus heeft iedereen een tweede prik gekregen en 1 september zijn we dan van alle maatregelen af,” aldus De Jonge.
Nieuwsupdates
[21/06] Stap 4 van het openingsplan gaat in vanaf zaterdag 26 juni
De vierde stap van het openingsplan wordt op 26 juni gezet in plaats van op 30 juni. Het kabinet acht de meeste coronamaatregelen niet meer nodig. De mondkapjesplicht vervalt in de meeste gevallen en het is weer mogelijk om op kantoor te werken. Dat werd bekend gemaakt tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag.
Werknemers mogen de helft van de tijd naar kantoor, maar ze dienen wel 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
[17/06] Eind in zicht voor thuiswerken en dragen van mondkapjes
Haagse bronnen melden aan de NOS dat de mondkapjesplicht vanaf eind volgende week verleden tijd is. Ook voor thuiswerkers is er goed nieuws, want zij mogen binnenkort weer op kantoor werken als zij dat willen. De 1,5 meter maatregel moet wel in acht worden gehouden.
[14/06] Kans op eerdere ingang versoepelingen
In eerste instantie zouden de versoepelingen in gaan op 30 juni, maar door de positieve cijfers wil het kabinet de datum vervroegen naar 26 juni. Aanstaande vrijdag volgt er waarschijnlijk een persconferentie waar demissionair premier Rutte en minister De Jonge dit toe zullen lichten.
[11/06] Vanaf 30 juni gaat de 1,5 meter af bij elk (zakelijk) evenement bij inzet van toegangstesten
Dat blijkt uit een kamerbrief over de voorwaarden aan evenementen vanaf stap 4 van het openingsplan. Het kabinet heeft besloten de aanbevelingen van de Fieldlab onderzoeken toe te passen. Daarbij voorziet het kabinet een bredere toepassing voor alle evenementen. Dit geldt namelijk voor alle activiteiten waar in de routekaart bezoekersmaxima voor gelden en waar toegangsbewijzen worden toegepast, geplaceerd en ongeplaceerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om horeca, culturele instellingen of publiek bij professionele sportwedstrijden.
[10/06] Vaccinatiebewijs geldt vanaf 23 juni als alternatief voor toegangstest
Als je gevaccineerd bent, hoef je vanaf 23 juni geen testen meer te doen om toegang te krijgen tot evenementen. Via de CoronaCheck App maak je met jouw vaccinatiebewijs een QR-code aan, die geldt als coronatoegangsbewijs. Hieraan valt niet te zien of het gaat om een toegangsbewijs gegenereerd uit een test of vaccinatiebewijs. Ook persoonsgegevens zijn niet zichtbaar om zo de privacy te bewaren.
[31/05] Nederland sneller open, vanaf 30 juni opnieuw meer versoepelingen
Het kabinet wil Nederland sneller openen dan in het openingsplan gepland stond. Dit houdt in dat stap 4, de ene laatste stap, op 30 juni in zal gaan. Voorwaarde daarvoor is dat het aantal besmettingen en IC-opnames komende weken niet toeneemt.
[26/05] Ook Eerste Kamer akkoord met verplichte toegangstesten en quarantaineplicht
De Tweede Kamer stemde half mei in met beide wetten, waarbij verplichte toegangstesten gelden en een quarantaineplicht ingevoerd wordt voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico. De Eerste Kamer heeft afgelopen nacht ingestemd met de tijdelijke wetten. GroenLinks gaf de doorslag maar wil dat de testwet wordt losgekoppeld van de coronawet. De wetten gaan begin juni in.
Met de invoering van de testwet kunnen bepaalde sectoren eerder of verder open als bezoekers of klanten een negatieve test kunnen laten zien. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld theaters, bioscopen en restaurants, maar ook om grotere bijeenkomsten zoals festivals. Demissionair minister De Jonge zegt: “Met de wet coronatoegangsbewijzen maken we het voor culturele instellingen, horeca en festivals mogelijk om zo snel mogelijk terug te keren naar ‘het oude normaal’. Dat is een belangrijke stap voor cultuurmakers, ondernemers, en festivalgangers. Waar we al zo lang naar snakken komt nu sneller dichterbij.”