Discover the finest spaces
Delen

Dutch Design Week 2016: De toekomst van vergaderen

Hersenen activeren door design

Dutch Design Week is al vijftien jaar een begrip in de internationale designbranche. Eindhoven staat tijdens dit jaarlijkse evenement negen dagen lang in het teken van design. Met meer dan 300 evenementen op bijna honderd locaties is er ook dit jaar veel te zien. Wij gingen op zoek naar inspirerende exposities en stelden de vraag: Hoe ziet de vergaderruimte van de toekomst er uit?

LivingLabEnrichersTheBase-Set3_photo-MarkKuipers

We reizen tijdens de Dutch Design Week naar Sectie-C, een community in de lichtstad waar creatieve doeners en denkers samenkomen. Daar bezoeken we de expositie van Enrichers, een team van designers en psychologen die de hersenen wil activeren met afwijkend design. Wij spraken oprichter Govert Flint over wat zijn visie is voor vergaderruimtes en kregen de kans twee prototypes te ervaren: De Bambata en de Elephunk.

Govert licht het project toe: “De ontwikkeling van onze omgeving en de digitalisering is erg snel gegaan. Ons brein heeft moeite om deze ontwikkelingen te volgen en is nog steeds druk bezig zich aan te passen. We willen mensen terugbrengen naar hoe het vroeger ging, toen onze omgeving meer structuur had, minder strak was. Door textiele variatie toe te passen in onze producten willen we sociaal contact activeren en het denken stimuleren. We hebben op de Universiteit van Cambridge uitgebreid onderzoek gedaan met als resultaat deze prototypes.”

Bambata waterbank

Bambata_DesignByEnrichers_still-IntroductionByVideoAliceWong_noframe

De Bambata waterbank is een tweezitsbank waar water in zit. Hetzelfde idee als een waterbed, maar dan in de vorm van een bank. Flint legt uit: “We hebben deze bank ontworpen om het zitten een andere ervaring te geven. We hebben bewust gekozen om er een tweezits van te maken. Door het water in de bank ervaar je elkaars bewegingen, wat sociale interactie oproept.”

Elephunk tactiele statafel

Elephunk_DesignByEnrichers_still-IntroductionByVideoAliceWong_noframe

Bijzonder aan de Elephunk tactiele statafel is dat de bovenkant niet glad is zoals bij de statafels waar je normaal aan staat. Het tafeloppervlak heeft een soort uitstekende ‘flapjes’. Govert: “Mensen houden nou eenmaal van friemelen. Wij geloven dat dit bevorderend werkt voor het gesprek. Daarom breken we met deze tafel met de gewoonte van een gladde ondergrond.”

De toekomst zelf ervaren

Enrichers experimenteert momenteel op Schiphol met het Living Lab, waar bedrijven de toekomst van vergaderen al kunnen ervaren. Deze ruimtes zijn ingericht met de producten van het bedrijf. Govert vertelt: “Aan de hand van dit onderzoek willen we de producten verder ontwikkelen om zo de stimulerende omgevingen te creëren die we voor ogen hebben.”

LivingLabEnrichersTheBase-Set1_photo-MarkKuipers

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.