Discover the finest spaces
Delen

DRU Industriepark Ulft denkt aan hotel, museum en evenementenhal

Het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft is een van de meest geslaagde voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland. Op deze locatie in de Achterhoek tierde de ijzerindustrie in vroeger welig, maar vandaag de dag vormen de vele oude bedrijfsgebouwen een broedplaats voor cultuur en innovatie. De zogeheten SSP-hal krijgt als laatste in het rijtje nu eveneens een permanente bestemming maar dan als evenementenlocatie.

Het ambitieniveau ligt hoog in Ulft want het streven is om te komen tot een langdurige duurzame exploitatie van het DRU Industriepark om zich zo te scharen in een illuster rijtje van locaties die dat al voor elkaar wisten te boksen zoals de Van Nellefabriek, Verkadefabriek en Westergasfabriek.

Tweede leven

Door de aanwezigheid van ijzerhoudende grond groeide het gebied langs rivier de Oude IJssel in de 18e eeuw uit tot de bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie. In het Gelderse Ulft werden bijna 2,5 eeuw lang ijzerproducten als kachels, pannen en badkuipen geproduceerd die bestemd waren voor wereldwijde export. Inmiddels is de industriële bedrijvigheid van het complex verdwenen en hebben de oude fabrieksgebouwen sinds 2009 volgtijdelijk een nieuw, tweede leven gekregen. Een ensemble van zeven industriële rijksmonumenten herinneren vandaag de dag nog aan die hoogtijdagen. Het meest recent is in 2020 het voormalig Loonbureau verbouwd tot bezoekerscentrum.

Revitalisatie SSP-hal

De als rijksmonument aangemerkte SSP-hal op het park wordt incidenteel ingezet voor middelgrote publieksevenementen, maar is nu nog het enige monument zonder een duurzame permanente functie en exploitatie. Stichting DRU Industriepark heeft daarom samen met de gemeente Oude IJsselstreek het initiatief genomen om te komen tot revitalisatie van de SSP- hal.

De afgelopen jaren is gezocht naar de meest geschikte functie voor dit 5500 vierkante meter tellende rijksmonument. Uit verkenningen blijkt de potentie van deze locatie op zijn sterkst als evenementenhal met onder andere ruimte voor kunstexposities en overnachtingsplekken.

Historische waarde

Momenteel wordt er gewerkt aan een aansprekend ontwerp met behoud van de historische waarde van het gebouw. Het DRU Industriepark richt zich daarbij op de doorontwikkeling van de SSP-hal tot goed geëquipeerde evenementenhal, de haalbaarheid van bijzondere verblijfs- en overnachtingsmogelijkheden op het park en het door ontwikkelen van het museale karakter van het park aan de hand van bijvoorbeeld ‘experiences’.

Nominatie Gulden Feniks

DRU Industriepark was in 1997 het eerste grote project van BOEi (organisatie voor het herbestemmen en restaureren van cultureel erfgoed), is door de jury van de NRP Gulden Feniks 2021 onlangs uit 54 inzendingen verkozen tot één van de acht genomineerden in de categorie ‘Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie’. Op 16 november volgt de uitslag.

Het DRU Industriepark deed een inzending in de categorie gebiedstransformatie, op basis van de ontwikkeling van de zeven rijksmonumenten op het complex. Bij de inzending ligt de focus echter niet enkel op wat er sinds 1997 onder meer door BOEi herbestemd is op het park, maar wordt ook gekeken naar de toekomstplannen die er zijn voor een hotel, museum en evenementenhal in de SSP-hal.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.