Discover the finest spaces
Delen

‘Mensen gaan echt onder de indruk zijn van Breepark’

‘Doen, wat je leuk vindt. Dat is de slogan van Breepark, het langverwachte nieuwe leisure gebied aan de rand van Breda. Begin 2015 was GreaterVenues al aanwezig bij het slaan van de eerste paal van deze grootse nieuwe evenementenlocatie, op wat toen nog een leeg en modderig terrein was aan de rand van de stad. Inmiddels is de evenementenhal al helemaal klaar en wordt de laatste hand gelegd aan het entreegebouw en de vergader- en congreszalen die in oktober 2017 de deuren openen.

Hier, op de plaats waar het allemaal gaat gebeuren, ontmoeten wij commercieel directeur Anneke Stins, die al vanaf een vroeg stadium – ruim tien jaar geleden – bij de locatie betrokken is en sinds kort eindelijk mensen kan rondleiden door de locatie.

“We zijn al best veel in de pers geweest de afgelopen jaren, maar voor veel mensen is Breepark toch nog wel een vraagteken.” Anneke Stins loopt ons voor door de immense evenementenhal in Breepark. En inderdaad, het is moeilijk te beschrijven hoe groot die is. In cijfers is het 8300 vierkante meter vloeroppervlak, met een vrije overkapping en tot de rigging zo’n 14 meter hoogte. “Het leuke is dat iedereen die hier komt meteen onder de indruk is van de grootte van de hal. Dan kijken ze: ‘Wow, ik wist niet dat het zó groot was, dit had ik echt niet verwacht!’. We krijgen heel veel positieve reacties tot nu toe.”

Breepark Breda
Breepark is bijna klaar voor de grote opening. De evenementenhal is al helemaal klaar en wordt de laatste hand gelegd aan het entreegebouw en de vergader- en congreszalen. Fotocredit: Breepark

Je bent tien jaar geleden begonnen bij Breepark – toen heette het project nog Bavelse Berg. Is het niet gek om al die tijd alleen op papier een locatie te hebben gehad?

“Ja dat was heel raar. Je moet je voorstellen dat er hier toen nog niks was, alleen maaiveld, akkerland. Er zou een grote evenementenhal gebouwd gaan worden omdat Breda nog geen grootschalige evenementenlocatie had. Toen ik begon was het plan om op 9/9/9 te openen, maar toen kwam er een financiële crisis waardoor het werd uitgesteld en vervolgens zijn we samen met VolkerWessels tot 2015 met de hele ontwikkeling van het gebied bezig geweest. Stel je voor dat je een gebied gaat ontwikkelen van 44 hectare. Dat is immens groot. Op jaarbasis verwachten we straks twee miljoen bezoekers. Dat betekent dat er een volledig plan moest worden goedgekeurd op het gebied van verkeersveiligheid, natuur, omgeving en dergelijke. Er heeft een complete aanpassing van het viaduct plaatsgevonden, er zijn nieuwe wegen aangelegd – alleen de vergunningaanvragen en planmaking hiervan kost al meer dan een jaar tijd. En daarnaast hebben we nog veel meer onderzoeken en vergunningen moeten voltooien. Acht jaar ontwikkelen is lang, heel lang. Maar voor zo’n groot project…”

Hoe zou je uitleggen wat Breepark is aan iemand die er nog niets over heeft gelezen?

“Wij zeggen: Breepark is een plek waar altijd iets te doen is. Je vindt hier alles om een dagdeel uit te gaan. Je kunt naar de film in bioscoop Kinepolis, een hapje eten bij het Pannenkoekenrestaurant, in ons eigen Grand Café, bij Restaurant Vandaag, Happy Italy of McDonald’s, of een rondje lopen door sportwinkel Decathlon. Dan ben je al gauw vijf tot zes uur weg. Op zaterdagochtend zie je mensen vanuit de Decathlon met een yogamatje het evenemententerrein oplopen, om daar een bootcamp te doen. Dan is er Vier Hoog, op de bovenste verdieping van het complex, met bowlingbanen, lasergame en escaperooms. Dus het kan heel klein en kosteloos zijn, tot grote publieksevenementen binnen met 13.000 man. Je kunt bijvoorbeeld dus makkelijk bij ons in de congreszalen vergaderen, dan teambuilden, en ’s avonds een hapje eten – er zijn heel veel combinaties te maken.”

Breepark Evenementenhal
De evenementenhal heeft een oppervlak van 8.300 vierkante meter, met een vrije overkapping en tot de rigging zo’n 14 meter hoogte.

Via de centrale entree, waarin nog druk wordt gewerkt, lopen we naar de congreszalen. De ontvangsthal in het voorgebouw is hoog en open, met veel glas waardoor daglicht binnenkomt en je mooi zicht hebt op de verschillende etages. Op de begane grond bevinden zich onder meer enkele horecazaken; boven vinden we de ruimtes voor zakelijke meetings en congressen. “Aan de kant van de evenementenhal liggen de vip-tribunes, waar je kleinere groepen kunt ontvangen met zicht op de zaal. Het is een beetje het skybox-idee. In de dagelijkse situatie zullen we die ruimtes met name gebruiken voor lunches en borrels, of als vergaderruimte. Met muziek- of sportevenementen kun je die ruimtes inzetten voor je vip-gasten. En bij beurzen kan je daar lezingen geven of pers huisvesten. Je kijkt uit over de hal, dus je hebt een sterke connectie met wat er op de beursvloer gebeurt. En op het vip-deck zijn alle faciliteiten aanwezig, zoals aansluitpunten voor catering, maar zijn we met onze leverancier Satelliet ook heel flexibel in de inrichting met het meubilair.”

Op de tweede etage liggen de congres- en vergaderruimtes. “Drie kleine vergaderruimtes, met een vaste board room-opstelling, een grote zaal die is op te delen in drie kleinere ruimtes, en nog één hele grote zaal van bijna 500 vierkante meter en zes meter hoog. Alles is hier door MK2 voorzien van basis av-middelen. Als je een congres hebt hoef je dus niet nog voor alles los av in te huren. Je betaalt de zaalhuur en al dan niet de catering, en dan heb je een basis waarmee je aan de gang kunt.”

Breepark luchtfoto
Op het Outdoorterrein van Breepark worden al sinds voorjaar 2016 evenementen gehouden. In totaal kunnen er 55.000 bezoekers terecht. Fotocredit: Breepark

Dit gedeelte is in oktober af, maar jullie doen inmiddels al een jaar evenementen op het buitenterrein toch?

“Ja, van de totaal 44 hectare die Breepark telt, is zo’n 5,5 hectare in gebruik als outdoor evenemententerrein. Daar worden al sinds het voorjaar van 2016 evenementen op gehouden. Van kleinschalige met een paar duizend bezoekers  tot dance events en wielersportevenementen met 15.000 bezoekers. Dat is iets wat we gaan uitbreiden als de rest van de locatie klaar is. In totaal kunnen er 55.000 bezoekers terecht. Onze organisatie bestond een jaar geleden nog uit vier man; nu zijn we met twintig – en komende maand starten er weer nieuwe collega’s. We zijn nu heel snel en hard aan het groeien, maar we moeten daardoor goed kijken wat onze prioriteit heeft. Willen we deze winter al een winters evenement organiseren, Amerikaans over the top met een sleebaan vanaf de berg? Dat lijkt mij heel gaaf, maar daar moeten we wel de mensen voor hebben. Uiteindelijk willen we het hele terrein jaarrond gebruiken.”

Maar nu ligt de focus nog even op het gebouw afkrijgen?

“En ook al op een paar eigen producties. We willen bijvoorbeeld met kerstnacht de minder bedeelden uit de regio een heel groot kerstdiner aanbieden. En in de openingsweek, half oktober, geven we meerdere feesten voor een breed publiek. Op donderdag 12 oktober is de grote officiële opening. De wow-factor hebben we in ieder geval wel, mensen gaan echt onder de indruk zijn van wat hier allemaal staat!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.