Discover the finest spaces
Delen

Van der Valk Online: Hoe een bij uitstek fysiek hospitality-bedrijf online omarmt

Je zou maar de eigenaar zijn van 70 hotels, in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Curacao en Bonaire. En net hebben geïnvesteerd in de zalen voor meetings en events, op een moment dat online vergaderen steeds populairder wordt. Van der Valk buigt dit met haar sterke visie om naar een unieke positie in de markt en komt zelfs met een eigen streamingplatform voor online events: Valk Online. Wij spreken met Gerk van der Poll, Directeur Van der Valk Business, die vertelt hoe een echt fysiek hospitality-bedrijf als Van der Valk online is gaan omarmen.

Je zou wellicht kunnen denken dat Van der Valk geen goed woord over heeft voor online meetings. Immers, met ruim 70 hotels, is Van der Valk een van de grootste aanbieders van locaties in Nederland. Het bedrijf heeft bovendien al ruim 150 jaar ervaring in fysieke ontmoetingen. “Dat is waar, onze deur heeft altijd open gestaan om mensen fysiek in onze panden te ontvangen en dat is waar we sterk in zijn”, vertelt Gerk van der Poll. “Natuurlijk, op het moment is online vergaderen onmisbaar. Maar wij zien online niet als een volledige vervanging. Het is de combinatie van fysiek bij elkaar komen en deze nieuwe techniek waar de winst zit, voor zowel de opdrachtgever als voor ons.”

Om die winst van online events optimaal te maken, voor beide partijen, boog Van der Valk zich over een aantal behoeften in de markt. Voor elke behoefte biedt Valk Online een slimme oplossing.

Oplossing 1: kosten inzichtelijk maken

Wat volgens Van der Poll veel mensen vooralsnog afschrikt om hun event geheel of gedeeltelijk om te buigen naar online, zijn de prijzen. “Door de benodigde techniek en de complexiteit van een online event zie je dat offertes vaak snel heel duur worden. De enige manier om dat aan de opdrachtgever uit te leggen, is door de offertes heel goed uit elkaar te knippen en bij ieder onderdeel heel duidelijk aan te geven wat het is, waarom het nodig is, en waarom het kost wat het kost.”

Maar dat alleen verandert nog niets aan de hoge prijzen zelf. Daarom wil Van der Valk de prijzen drukken door het hele traject van het organiseren naar zichzelf toe te trekken. Een van de kostbare onderdelen van online events is het streaming-gedeelte. “Als je een grotere setting nodig hebt dan een Teams of Zoom, dan kom je al gauw terecht bij de platformen van de commerciële aanbieders. Die vragen voor elk extra onderdeel dat je nodig hebt een bedrag en daardoor lopen de kosten van een online conferentie snel op.”

Oplossing 2: streamingplatform in eigen beheer

Een andere ergernis bij het organiseren van online events is volgens Gerk van der Poll de stabiliteit van streamingplatformen – zowel de ‘fysieke’ stabiliteit als van het netwerk. “Deze streamingplatforms hebben een flinke sprong gemaakt in populariteit. Daardoor merken we dat veel aanbieders moeite hebben om de vraag uit de markt bij te benen. Dat komt hun dienstverlening niet ten goede, en dat merk je doordat er minder flexibiliteit is om het platform aan jouw wensen aan te passen. Daarnaast is het ook niet goed voor de kwaliteit van de streams. Op het moment dat er veel evenementen tegelijkertijd plaatsvinden, kan dat ten koste gaan van de stabiliteit van de verbinding.”

De oplossing die Van der Valk hiervoor bedacht? Een geheel eigen streamingplatform bouwen: Van der Valk Online. White label, dus volledig te personaliseren voor elk event; gebouwd voor gebruik in de medische wereld, dus super stabiel en extreem veilig; op een eigen server om de kwaliteit van de verbinding te waarborgen; en makkelijk in het gebruik voor AV-partners. Het voordeel hiervan voor de opdrachtgevers is dat Van der Valk niet aan het gebruik van het streamingplatform hoeft te verdienen. “De streaming techniek zien wij als een verlengstuk voor jouw fysieke evenement, en dat willen we zo laagdrempelig mogelijk in de markt zetten. Wij zien het als een extra ‘service’ en niet als verdienmodel. Wij verdienen aan degenen die fysiek bij het evenement aanwezig zijn, aan de verhuur van de studio’s en de catering. Het gaat ons erom dat er evenementen bij ons worden gehouden. En als er toevallig online mensen meekijken, dan vinden we dat prima.”

Bijkomend voordeel: op deze manier houdt Van der Valk de gehele customer journey van een evenement in eigen beheer. Van de aanvraag tot het uitnodigingstraject, het maatwerk maken voor het streamingplatform en de uitvoering van het evenement zelf. Bij Van der Valk ben je afhankelijk van maar één partij.

Oplossing 3: fysieke spreiding over meerdere locaties

Van der Valk heeft zich voor Valk Online heel goed laten informeren door experts op het gebied van techniek en streamingplatformen. “Wie nu een online evenement organiseert moet het vertrouwen hebben dat wij snappen waar we mee bezig zijn. Kennis en expertise zijn daarom heel erg belangrijk. Wij hebben ervoor gekozen om een aantal mensen in te huren die heel goed zijn in het organiseren van evenementen, en die brengen we al in het voortraject met de klant in contact.”

Maar alleen een streamingplatform en expertise bieden zouden meer locaties kunnen doen. De echte onderscheidende factor van Van der Valk Online is de keuze die je hebt uit ruim 40 locaties in Nederland – en nog eens tientallen in Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Spanje en het Caraïbisch gebied. Gerk van der Poll: “We zien nu een grote behoefte aan ‘multi-locatie-aanvragen’, evenementen waarbij de deelnemers verspreid over meerdere locaties zijn. Daar krijgen we nu al veel aanvragen voor. Waar je sprekers ook vandaan komen, in elke regio in het land hebben we een locatie waar we een studio kunnen plaatsen. En kijkplekken waar de gasten, wanneer dat straks weer mogelijk is, het evenement fysiek kunnen volgen. Op die manier beperk je de reisbewegingen en spreid je je deelnemers. Dat is al langer de kracht van Van der Valk, en nu helemaal.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.