Discover the finest spaces
Delen

Bazelmans AVR reist de wereld rond met Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race, één van de grootste zeilevenementen ter wereld, komt deze week naar Nederland. Donderdag 18 juni komen de zeilers aan in Scheveningen, naar ruim acht maanden. Het is de laatste stop voor de finish van de race in het Zweedse Gothenburg.

Twee Nederlandse technici van Bazelmans AVR zijn al net zo lang van huis als de zeilers. Het Nederlandse AV-bedrijf met vestigingen in Veldhoven en Amstelveen is verantwoordelijk voor de techniek in de hospitality dorpen die de schepen aandoen, en reist voor de schepen uit de wereld over. Een gigantische klus, waar Bazelmans AVR trots op mag zijn. Aart Habraken, projectleider van de Volvo Ocean Race voor Bazelmans AVR, vertelt ons over het mega-project.

[box title=”Zwaarste zeilrace ter wereld” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”4/5″ el_position=”first”]

De Volvo Ocean Race 2014-2015 is op 4 oktober 2014 van start gegaan in het Spaanse Alicante. De race wordt gezien als de zwaarste en meest uitdagende zeilrace ter wereld. Negen maanden lang strijden zeven teams om de ultieme overwinning in zeezeilen voor teams.

[/box]

“De Volvo Ocean Race is een zeilwedstrijd over de hele wereld. De zeilers maken zogezegd het hele rondje af. In totaal doen ze daarbij elf locaties aan, inclusief Den Haag. Bazelmans AVR verzorgt de techniek in de aanlegplaatsen. Overal waar de schepen aanleggen, daar wordt een dorp gebouwd waar wij de techniek doen. Twee van onze technici zijn negen maanden van huis om op locatie de techniek te verzorgen. Als de boten hun zeilen hijsen, blijven zij achter op locatie om alle apparatuur te demonteren. Daarna stappen ze in het vliegtuig en vliegen naar de volgende haven. Daar begint de opbouw van het promodorp van voor af aan. We hebben een groot gedeelte van de apparatuur nieuw moeten aanschaffen, want onze bestaande techniek konden we moeilijk negen maanden missen.”

Werken met techniek

Ruim acht maanden is de race inmiddels onderweg; de apparatuur van Bazelmans AVR ging de hele wereld over. Wonderbaarlijk genoeg verliep het toch nog toe vlekkeloos voor het Nederlandse bedrijf.

“We maken een heel bijzondere projectie op negen zeecontainers van Maersk, een LED-wall voor het rankingboard, daarnaast lichten we de torens uit, we doen de techniek op de hospitality boten… Je moet het eigenlijk zelf zien, vanaf 18 juni staat het dorp twee dagen in Den Haag.”

“We hadden door het vele transport in de buitenlucht meer problemen verwacht”, vertelt Aart Habraken. “Tot nu toe is er één van onze schermen stuk gegaan, die is gevallen. Terwijl het gaat om heel veel apparatuur, dat telkens moet worden opgebouwd en afgebouwd, in een container over zee wordt vervoerd en dan weer uitgeladen. Onze apparatuur gaat de hele wereld over. Natuurlijk, er is weleens een lampje stuk gegaan, maar dat kunnen we repareren. Vooralsnog hebben we geen zendingen hoeven nasturen. Het blijft toch werken met techniek. Wij hebben daarom alleen apparatuur van hoog niveau gekocht, we verpakken het zo goed mogelijk in beschermend materiaal als het op transport gaat. We hebben er wel rekening mee gehouden dat alle apparatuur van een merk is dat over de hele wereld verkrijgbaar is.”

Twee sets

Tijdens de hele race werkt Bazelmans AVR met twee gelijke sets, voor twee dorpen. Liggen de zeilers in de haven bij het dorp in Alicante, dan komt de tweede set net aan in Kaapstad. Vertrekken de zeilers uit Abu Dhabi, dan wordt de set uit Kaapstad alweer opgebouwd in Sanya (China).

“In het begin waren de afstanden tussen de aanlegplaatsen groter, en hadden we dus meer tijd om op- en af te bouwen. Tussen het vertrek uit Alicante en de aankomst in Kaapstad zaten drie weken. Momenteel wordt de etappe gevaren  van Lorient (Frankrijk) naar Den Haag. Daar zitten maar twee dagen tussen vertrek en aankomst. Eén van onze technici blijft bij vertrek uit Lorient achter om het dorp af te breken, de ander reist vast vooruit om in Scheveningen op te bouwen. Donderdag gaat het dorp in Scheveningen open, maar inmiddels zijn we alweer aan het opbouwen in Gothenburg.”

Racedorp

In de racedorpen kan het publiek het Volvo Ocean Race-gevoel krijgen. Tijdens het driedaagse Volvo Ocean Race Festival Den Haag is veel te doen in en rondom de haven en bij het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Uiteraard kun je de spectaculaire raceboten bewonderen. Daarnaast zijn er optredens van bekende Nederlandse topartiesten, live acts, lekker eten en allerlei watersportactiviteiten. De echte zeilfans kunnen zelf ervaren hoe het leven aan boord is van een oceaanracer dankzij simulatoren en diverse experiences.

“Ruim acht maanden is de race inmiddels onderweg; de apparatuur van Bazelmans AVR ging de hele wereld over.”

“De dorpen bestaan uit twee gedeeltes: een deel van Volvo Ocean Race zelf, en een gedeelte waar de sponsoren hun paviljoens hebben staan. Wij doen alle techniek voor Volvo Ocean Race. Bijvoorbeeld de Dome-show, een interactieve show in een halve koepeltent. Het is een interactieve spelshow waarbij het publiek actief bij de race betrokken wordt. De organisatie van Volvo Ocean Race wil mensen meer betrekken bij de race en bij de zeilers. We laten zien hoe die zeilers leven op zee, wat ze allemaal meemaken. Met een stemsysteem kan het publiek vragen beantwoorden, met een race simulator kunnen ze zelf zeilen. Daarnaast doen we de techniek in het Sailors terrace, in de ‘Cross section VO65’, een doorsnede van een wedstrijdboot waarin je kan zien hoe het dagelijks leven er binnen uitziet. We maken een heel bijzondere projectie op negen zeecontainers van Maersk, een LED-wall voor het rankingboard, daarnaast lichten we de torens uit, we doen de techniek op de hospitality boten… Je moet het eigenlijk zelf zien, vanaf 18 juni staat het dorp twee dagen in Den Haag.”

[box title=”Pitstop in Scheveningen” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1″ el_position=”first”]

Het Volvo Ocean Race Festival in Scheveningen is een tussenstop in de laatste etappe, van Lorient naar de finish in Gothenburg. De verwachting is dat de schepen op 18 of 19 juni in Scheveningen arriveren. De havenhoofden zijn daarbij de ‘finishlijn’. Op zaterdag 20 juni vertrekken de schepen in exact dezelfde volgorde, met dezelfde tussentijd waarop ze binnenkwamen. Een spectaculair gezicht. Speciaal voor de fans zeilen de boten nog een extra ronde voor de Scheveningse kust, alvorens koers te zetten naar de eindfinish in Gothenburg.[/box]

[Foto’s: Volvo Ocean Race | Carmen Hidalgo | Ainhoa Sanchez]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.