Discover the finest spaces
Delen

Locatieonderzoek: Budget voor events blijft stijgen, maar minder dan voorgaande jaren

Het gaat goed met de evenementenbranche – heel goed zelfs. Maar na de grote groei die we de afgelopen jaren doormaakten, lijkt het komend jaar weer wat rustiger te worden. Dat is een van de conclusies van het nieuwe Locatieonderzoek, dat werd ingevuld door 626 Nederlandse opdrachtgevers van meeting- en eventlocaties. Het Locatieonderzoek verschijnt komende vrijdag, 7 december. GreaterVenues deelt alvast enkele highlights uit de resultaten!

74% van de deelnemers verwacht dat het budget vanaf nu gelijk blijft

Evenementenbudgetten stijgen, maar beginnen te stabiliseren

De eerste keer dat het Locatieonderzoek werd uitgevoerd, in 2012, zaten we nog midden in de crisis. Het was de eerste, en laatste keer dat we zagen dat het budget voor evenementen daalde. Sinds die tijd nam het ieder jaar toe. Wel zien we dit jaar dat de stabilisatie van de markt zoals we die vorig jaar al voorspelden langzaam begint in te treden. Voor komend jaar geeft 21% van alle event managers aan dat het budget nog zal stijgen; 74% verwacht dat het vanaf nu gelijk blijft. Event managers bij evenementenorganisatie bureaus en zzp’ers zijn iets optimistischer: Respectievelijk 40% en 30% verwacht dat het budget komend jaar verder zal toenemen.

Hotels voor het eerst in top 3 populaire locaties

Ieder jaar geven de deelnemers aan het Locatieonderzoek aan in welke locatiesoort zij het meest geïnteresseerd zijn. Daarbij zagen we de afgelopen zes jaar dat industriële locaties langzaam in populariteit omhoog klommen en sinds 2017 zelfs op de eerste plaats staan, boven conferentie- en congreslocaties. Dit jaar hebben we een nieuwkomer in de Top 3: Hotels! Het ligt in lijn met de ontwikkeling van hotels: steeds vaker hebben nieuwe hotels bijzondere event spaces en mogelijkheden.

We zijn best loyaal aan locaties

Hoewel we het liefst ieder event uitpakken met een nieuwe locatie, zijn we stiekem best wel loyaal aan locaties waar we goede ervaringen mee hebben. Gemiddeld keert 43% van alle opdrachtgevers regelmatig terug naar eerder bezochte locaties. De redenen daarvoor lopen uiteen: prijsafspraken en kortingsdeals spelen een belangrijke rol. Maar we kunnen ook vaststellen dat dit grotendeels een verdienste is van de locaties zelf: vertrouwde, hoge kwaliteit, goede service en betrouwbaarheid van de locaties worden heel vaak genoemd als reden om vaker terug te keren. Een mooier compliment kan je als locatie niet krijgen!

Hoe boekt een event manager, en hoe boekt een (directie-)secretaresse? Illustrator Rachel Ericsson bracht de cijfers uit het onderzoek prachtig in beeld.

Eerst komt sfeer, dan de prijs

Het is een teken dat het goed gaat met de economie: de kwaliteit en sfeer van de locatie worden belangrijker gevonden dan prijs. Het valt op dat de manier waarop we evenementenlocaties zoeken erg verschilt met hoe we bijvoorbeeld naar een restaurant of hotel zoeken op internet. Op de meeste hotel boeking sites kijk je eerst naar beschikbaarheid en prijs, vervolgens pas naar ligging en foto’s. De beschikbaarheid en de prijs van de locatie komen voor de deelnemers van dit onderzoek pas op de respectievelijk zevende en achtste plaats. Het is een duidelijk contrast met de resultaten van het vorige onderzoek, toen we juist meer vraag zagen naar dat soort ‘harde’ informatie.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.