Discover the finest spaces
Delen

In beeld: Theater Het Speelhuis in Helmond is geopend

Het vernieuwde Theater Het Speelhuis in Helmond is geopend. Iedereen heeft nu de kans om het bijzondere glazen paviljoen, dat rondom de Onze Lieve Vrouwekerk is gebouwd, met eigen ogen te zien. Het is ook een goed moment om alvast de nieuwe zalen te bekijken die straks verhuurd worden voor vergaderingen en evenementen. 

Het Speelhuis heeft wat roerige jaren achter de rug. Op 29 december 2011 brandde het oude theater, dat ontworpen was door Piet Blom, compleet af. Het theater kon toen tijdelijk terecht in de Onze Lieve Vrouwekerk, die destijds ook nog in gebruik was. Na 13 maanden was de eerste voorstelling er al te zien. Doordat het Speelhuis zo goed bleek te passen in de kerk, werd in 2015 besloten om het theater er definitief te laten vestigen. Omdat er meer capaciteit nodig was, werden architecten Van Dongen en Koschuch ingeschakeld om het nieuwe Speelhuis te ontwerpen.

Theater Het Speelhuis

Voor de uitbreiding van het theater werd gekozen voor een paviljoen van glas voor de kerk. Hierdoor is het historische kerkgebouw nog steeds erg goed te zien. Een van de glazen gevels, grenzend aan het Speelhuisplein, kan helemaal worden geopend waardoor acteurs in de open lucht lijken te spelen. Deze nieuwe zaal, de Pleinzaal, kan ook gehuurd worden voor evenementen. “Alle zalen die we hebben kunnen afgehuurd worden. Er moet alleen wel rekening gehouden worden met de programmering van het theater, die gaat namelijk altijd voor”, legt Lotte Schwerzel van Het Speelhuis uit.
Vanwege de verschillende afmetingen van de zalen, is van alles mogelijk in het nieuwe theater. De Spelerij en de Pastoriekamer zijn bijvoorbeeld geschikt voor meetings of borrels, terwijl in de enorme Foyer ruimte is voor grootse feesten of congressen. Ook biedt het theater mogelijkheden om een zakelijk diner te verzorgen in het Theatercafé of in een aparte ruimte.

Momenteel is in Het Speelhuis een 9-daags openingsfestival waarin er van alles te zien en te doen is rond het heropende theater. Zo waren er afgelopen weekend bijvoorbeeld bijzondere rondleidingen door het nieuwe gebouw. Schwerzel: “Deze rondleiding is speciaal voor ons ontwikkeld. Er is geen gids, maar mensen mogen in hun eigen tempo het theater ontdekken. In elke ruimte is wat te zien en te horen. Zo liggen er in de artiestenruimten bijvoorbeeld kostuums en make-up zodat het net lijkt of de acteurs er een moment geleden nog waren. Ook zie je een kleine voorstelling tijdens de tour.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.