Discover the finest spaces
Delen

De Slaapfabriek print vergaderruimte

Geheel adaptieve werkomgeving

Ontbijthotel De Slaapfabriek in Teuge zet op bijzondere wijze een nieuwe vergaderruimte neer: met een 3D printer. De komende maanden wordt er hard gewerkt om tot een succesvolle uitdraai te komen. In de zomer van 2017 moet het gebouw in tien dagen volledig worden geprint en gebouwd.

De Slaapfabriek

Het hotel wil met het nieuwe 3D-geprinte gebouw de vergadercapaciteit van de locatie vergroten. Op de website van De Slaapfabriek staat een video waar Arvid Prigge, eigenaar van de Slaapfabriek, meer vertelt over het project: “We willen ervoor zorgen dat er iets ontstaat wat bouwend Nederland, wat redelijk klassiek is, gewoon eens wakker schudt. Het kan ook anders tegenwoordig.”

Dutch Construction Hackathon

Op 27 mei deed het hotel mee met de Dutch Construction Hackathon in Oss. Tijdens deze hackathon daagden opdrachtgevers startups uit om samen tot de oplossing te komen voor maatschappelijke kwesties in de bouwsector. De Slaapfabriek gaf de opdracht: ontwerp het eerste 3d-geprinte gebouw van Europa met zero footprint. Er werd bij de uitvoering van het ontwerp vooral gelet op duurzaamheid, schone technieken, vorm en beleving.

AAEAAQAAAAAAAAhkAAAAJDc0NDdjZTZjLTkzNTctNDU0NC05NmI0LTZhYzU2ZjEyN2YxYw

Het resultaat

De hackathon leidde tot een winnend ontwerp, dat de komende maanden verder ontwikkeld zal worden met het doel om het gebouw daadwerkelijk neer te zetten. Het exterieur van het gebouw heeft zijn vormen te danken aan de werveling van vliegtuigen, geïnspireerd door het internationale vliegveld Teuge dat vlakbij De Slaapfabriek ligt. “Je wordt als het ware het gebouw ingezogen”, vertelt Arvid. “Het heeft enorme mooie glaspartijen, zowel aan de voor- en de achterzijde, als ook aan de bovenkant.”

De werkomgeving in het gebouw is geheel adaptief. Op de muren in het interieur kunnen projecties getoond worden waarmee de omgeving, de stemming in de ruimte, helemaal zelf te bepalen is. Het gaat zelfs zo ver dat de geur in het gebouw aangepast kan worden. Het gebouw zal in juli 2017, na tien dagen printen en bouwen, helemaal klaar zijn.

AAEAAQAAAAAAAAkyAAAAJGI2MzVlNWE1LTJlZGMtNGYyNi1iYTA0LTZlMDkxYTA3MTM2Yw

Recyclebaar

De Slaapfabriek is niet het eerste bedrijf met het idee een gebouw te printen. In Dubai staat bijvoorbeeld al ’s werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw en in Amsterdam wordt gewerkt aan de uitdraai van een grachtenpand. Wat dit gebouw onderscheidt van de rest is dat deze met zero footprint gebouwd wordt. Het streven naar een duurzaam ontwerp zorgt voor een radicale verandering van de klassieke, milieubelastende fabricage. Het biedt de mogelijkheid in de toekomst gebouwen te versnipperen, om vervolgens van het zelfde materiaal een nieuw gebouw neer te zetten. Dat is nog eens recyclen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.