Discover the finest spaces
Delen

7 klimaatneutrale locaties voor een duurzaam evenement

De motivatie om ‘groen’ te leven en een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de planeet is groter dan ooit. Ook event organisatoren zoeken naar mogelijkheden om hun footprint te beperken. In het High Profile Locatieonderzoek blijkt dat duurzaamheid elk jaar weer in de top van de lijst met trends staat. Maak je event duurzaam op een van deze zeven klimaatneutrale locaties!

Spant!, Bussum

Spant buiten

Evenementenlocatie Spant! in Bussum is al sinds 2012 bezig met het verminderen van de uitstoot en sinds 2014 is de locatie CO2-neutraal. Om dit te bereiken heeft de locatie een aantal energiebesparende maatregelen getroffen: de locatie gebruikt onder andere groene stroom, heeft zonnepanelen geïnstalleerd en bespaart op water. Ondanks al deze maatregelen blijft er toch onvermijdelijke uitstoot. Dit compenseert Spant! met behulp van een externe partij. Door middel van ‘Verified Emission Reduction credits’ wordt op een andere plek het energieverbruik van het bedrijf gecompenseerd. In dit geval door de aanleg van duurzame fornuizen in Ghana. Niet voor niets is Spant! de komende jaren de locatie van het Nationaal Sustainability Congres!

geWoonboot, Amsterdam

geWoonboot

De geWoonboot is een verassende vergaderlocatie in een omgebouwde woonboot, drijvend op het IJ bij de NDSM-werf in Amsterdam. De locatie is volledig zelfvoorzienend, zuivert haar eigen afvalwater en wekt energie op met zonnepanelen en warmtewisselaars. Deze locatie is zo ver ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid dat het in de zomer zelfs energie produceert. Deze overtollige energie wordt opgeslagen in een buffervat en in de accu van een elektrische sloep. De locatie is een mooie plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en geeft een gevoel van ruimte en rust. Het uitzicht over de rivier en de skyline van Amsterdam maakt het een hele bijzondere locatie!

The Concious Club, Amsterdam

The Conscious Club

The Conscious Club is een vergaderlocatie in het eerste klimaatneutrale grachtenpand van Amsterdam. De locatie bevindt zich in een oude chocolade fabriek die helemaal duurzaam verbouwd is. Zo is het pand uitgerust met een high tech klimaatsysteem, een dak vol zonnepanelen en zijn enkel natuurvriendelijke producten gebruikt bij de inrichting van deze inspirerende ‘stadsoase’. Een locatie met niet alleen een bewust design, maar ook met een mooi verhaal.

Jardin d’Hiverre

Jardin d'Hiverre

Jardin d’Hiverre opent begin 2017 als gloednieuwe evenementenlocatie. De locatie is opgebouwd uit glas, hout en staal. Er is gekozen voor een speciaal, CO2-bindend, soort hout, dat van zichzelf zorgt voor minder uitstoot. Naast de energiebesparende maatregelen speelt vooral het slim uitgedachte ontwerp een grote rol in de klimaatneutraliteit. Grote oppervlakken van glas zorgen ervoor dat het gebouw verwarmd wordt door de zon. Aan de zuidkant van de locatie zijn bomen van tien meter hoog geplant die in de zomer een natuurlijk zonnescherm zijn; in de winter laten ze de zon gewoon door. De locatie wordt door een mechanische ventilatie gekoeld: in de nok zijn twintig ventilatieramen geplaatst. De ruimtes zijn altijd 15-18 graden; de lichaamswarmte van de bezoekers brengt dit vanzelf binnen no time naar kamertemperatuur.

Amsterdam ArenA Congrescentrum

Amsterdam ArenA Congrescentrum

Amsterdam ArenA loopt voorop in innovatieve duurzame ontwikkelingen. Zo zijn er ruim 4000 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, wordt er verwarmd met stadswarmte en gekoeld met water uit de Oudekerkerplas, heeft het stadion een hypermodern gebouwbeheersysteem en bestaat de verlichting voor tachtig procent uit led’s. De innovatie zie je ook terug in de grasmat in het stadion, die aangeeft wanneer het gras water of voedingsstoffen nodig heeft. Het stadion en congrescentrum is per saldo al klimaatneutraal en heeft nog meer duurzame ambities voor 2020. Tijdens het EK Voetbal in dat jaar is Amsterdam een van de speelsteden. Het doel is om voor die tijd de ArenA tot het meest innovatieve en duurzame stadion ter wereld te maken.

Westergasfabriek, Amsterdam

WesterLiefde buiten terras

De Westergasfabriek is hard bezig om het terrein en de evenementenlocaties klimaatneutraal te maken. Het doel is om in 2025 volledig klimaatneutraal te zijn. De locatie is al goed op weg met de aanpassingen die dit jaar gedaan zijn. Zo zijn alle locaties op het terrein geïsoleerd, wordt ledverlichting geïnstalleerd en de energie wordt groen ingekocht. Sinds kort staat op het Westergasterrein een vergister. Deze grote tank zet het organische afval van evenementen op het terrein om in energie.

De Vergaderfabriek, Teuge

De Slaapfabriek

De Slaapfabriek ontwikkelt een CO2-neutrale vergaderlocatie met de naam ‘De Vergaderfabriek’. Deze locatie zal geheel geprint worden met een 3D-printer. Het wordt het eerste duurzame 3D-geprinte gebouw in Europa. De locatie is gebouwd met een zero footprint en is dus klimaatneutraal. Het 3D-printen van het gebouw stoot bijna de helft minder CO2 uit dan de klassieke bouw. De locatie is ook energieneutraal en bij het ontwerpen van de locatie is veel aandacht besteed aan recycling. Dit komt ook terug in het hele gebouw: het is te versnipperen en van ditzelfde materiaal een kan een nieuw gebouw geprint worden. Dat is nog eens recyclen!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.