Inspirerende locatie: Museum MORE
Aan zee, in een bos, of juist midden in de stad: inspirerende vergaderlocaties zijn overal te vinden. GreaterVenues bezoekt voor u de meest verrassende en inspirerende locaties. Dit keer brengen we een bezoek aan Museum MORE, het gloednieuwe museum voor modern realisme in het Gelderse Gorssel vlakbij Deventer.
Het verhaal van Museum MORE begint in 2012, als de boedel van het drie jaar eerder failliet verklaarde DSB Bank onder de hamer gaat. In de boedel bevinden zich ruim 1200 kunstwerken van Nederlandse modern realisten uit de collectie van Dirk Scheringa. Miljardair en belegger Hans Melchers ziet er meteen wat in – hij bezit zelf al een collectie werken van kunstenaar Carel Willink, die mooi aansluit op de modern realisten van Scheringa. Vanaf dit moment gaat het snel: in maart is de kunstdeal rond, in april neemt Melchers het oude gemeentehuis van Gorssel over, eind 2013 start de bouw en op 2 juni 2015 opent het gloednieuwe Museum MORE zijn deuren.
“De uitstraling van het pand, de gebruiksmogelijkheden van de zalen en de beleving van de kunst staan garant voor een exclusieve en bijzondere ervaring.”
Museum MORE is een bijzonder gebouw, ontworpen door architect Hans van Heeswijk – bekend van de verbouwing van het Mauritshuis in Den Haag, de Hermitage Amsterdam en de nieuwe entree van het Van Gogh Museum. Het gebouw van Museum MORE bestaat uit het oude raadhuis van Gorssel uit 1914, dat behouden bleef en als startpunt diende bij het ontwerp. Het monumentale gebouw wordt omringd door nieuwbouw: een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de omgeving waarin het staat. Van de buitenkant ligt de nadruk op het oude gebouw; binnen bevindt het grootste deel van het museum zich in het nieuwbouwgedeelte.
Inspirerende events
Het nieuwe museum wordt al veel ingezet als inspirerende locatie voor events, vertelt Ellen van Slagmaat namens MORE. De locatie kent twee ruimtes in het monumentale raadhuis die inzetbaar zijn voor evenementen: de brasserie, die zich goed leent voor een ontvangst.”Bovenin het monumentale pand bevindt zich de oude Raadszaal, die we van binnen hebben gemoderniseerd. Net als de rest van het oude gebouw, met respect voor het originele ontwerp. Deze zaal is geschikt voor meetings en presentaties. Er ligt een mooie lichte houten vloer en staan Italiaanse designstoelen.” Daarnaast zijn ook de ontvangsthal, de passage en diverse museumzalen geschikt voor meetings, private entries en diners. “De uitstraling van het pand, de gebruiksmogelijkheden van de zalen en de beleving van de kunst staan garant voor een exclusieve en bijzondere ervaring.”
“Uit onderzoek is gebleken dat je door te kijken naar kunst beter gaat werken. Dat werkt zelfs als je niet van kunst houdt”
Blikveld verruimend
Verder kunnen professionele gidsen een tour samenstellen langs de collectie, wanneer mogelijk ook in het thema van de bijeenkomst, en is het mogelijk om private diners te houden op de museumvloer, omgeven door de kunstcollectie. Het combineren van kunst en vergaderen biedt een groot voordeel, vertelt Slagmaat: “Uit onderzoek is gebleken dat je door te kijken naar kunst beter gaat werken. Dat werkt zelfs als je niet van kunst houdt. Er is een speciale methode ontwikkeld om te kijken naar kunst, waardoor je je blikveld kunt verruimen. Binnenkort komt een universiteit hier die methode testen.”
MORE heeft een expositie van 200 werken, dat slechts een gedeelte is van de totale collectie van het museum. Om die reden wordt al gewerkt aan een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. De restauratie van dat kasteel vindt plaats onder leiding van architect Cor Bouwstra, die eerder het Anne Frank Huis en Kasteel de Haar restaureerde. Ook deze locatie zal worden verbouwd met respect voor het oude gebouw en met moderne invloeden. Kasteel Ruurlo opent naar verwachting in 2017.