Discover the finest spaces
Delen

Trend: particuliere musea duiken op evenementenbranche

Een event organiseren in een museum stijgt al jaren in populariteit. Voor veel musea wordt de evenementenbranche aantrekkelijker aangezien subsidies steeds minder vanzelfsprekend zijn. Toch start de verhuur van zalen als iets voor ‘erbij’ dat vervolgens verder uitgebreid wordt. Des te opvallender is de komst van een aantal particuliere musea die de mogelijkheden voor evenementen meteen al scherp in beeld hebben. Vanaf dag één bieden zij zalen te huur aan en denken mee over de invulling van events in hun musea. GreaterVenues diept deze trend verder uit.

Een presentatie, beurs of congres in een museum is niet iets wat je dagelijks meemaakt. In een deel van het museum zijn waar niet iedereen mag komen, of zelfs na sluitingstijd, voelt exclusief. Bovendien zorgt de kunst voor een bijzonder decor én is er altijd wel een link te vinden met het thema van het event of vergadering. Voor organisatoren van evenementen en vergaderingen worden musea dan ook steeds interessanter. De onderstaande particuliere musea speelden hier de afgelopen jaren slim op in en lanceerden, naast hun kunstcollectie, ook allerlei mogelijkheden voor evenementen.

De kunstcollectie van miljardair en belegger Hans Melchers staat centraal in Museum MORE in Gorssel dat in de zomer van 2015 opende. Je vindt er werken van Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop en andere modern realisten. Daarnaast kun je er dineren in privésfeer tussen de kunst, vergaderen of een exclusieve rondleiding krijgen. Wie toch niet kan vinden wat hij zoekt, kan sinds 2017 ook terecht bij de tweede vestiging van het museum in Kasteel Ruurlo waar ook verschillende zalen te huur zijn.

Museum Voorlinden meetings

In Museum Voorlinden in Wassenaar is sinds 2016 de kunstcollectie die Joop van Caldenborgh de afgelopen vijftig jaar bijeen bracht te zien. Het gebouw is compleet nieuw en erg bijzonder vanwege het ontwerp van Kraaijvanger Architects. Naast de wisselende en vaste collectie moderne kunst is een groot aantal zalen beschikbaar voor allerlei soorten evenementen. Zo zijn er zeven vergaderruimten en kunnen er recepties en diners gehouden worden in het restaurant. Een walking dinner tot 120 personen behoort hier tot de mogelijkheden. Ook kan het hele museum na sluitingstijd gehuurd worden voor presentaties, vergaderingen of recepties.

Museum No Hero Delden

In de voormalige Rentmeesterij op Landgoed Twickel in Delden opende in het voorjaar van 2018 Museum No Hero. Hier is de collectie vol beeldende kunst en tentoonstellingen over kunstgeschiedenis van verzamelaar Geert Steenmeijer te zien. Verder zijn verschillende zalen, of het hele museum te huur voor vergaderingen, bedrijfsfeesten, borrels, presentaties of diners. Ook de bijzondere tuin biedt verschillende mogelijkheden voor events. Het restaurant is opgezet door de bekende chef-kok Lars van Galen, dus aan de catering zal niets ontbreken.

LAM Lisse bibi Veth

Het Lisse Art Museum (LAM) in Lisse is het meest recent geopende particuliere museum. Afgelopen zomer presenteerde de VandenBroek Foundation, opgericht door supermarkttopman Jan van den Broek, haar eigen museum vol moderne kunst over voedsel en de natuur. Het is de bedoeling dat er binnenkort een zaal beschikbaar komt voor verhuur. Ondertussen verwijst LAM naar Kasteel Keukenhof en Het Tussenstation als evenementenlocatie waarbinnen het museum een onderdeel kan vormen van het programma.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.