Discover the finest spaces
Delen

Inspiratie uit Londen: dit zijn de trends voor locaties

De nieuwste trends, de laatste ontwikkelingen, als je wilt weten wat er de komende jaren gaat spelen in Nederland, kun je het beste kijken naar de grote wereldsteden. Deze zomer bracht GreaterVenues een bezoek aan Londen om inspiratie op te doen. Wat kunnen we leren van de Britse locaties en horeca?

Immersive theatre: de bezoeker maakt deel uit van de beleving

Video: The Vaults Theatre

Beleving is in Nederland al jaren het sleutelwoord in evenementenland en voor komend jaar wordt het genoemd als een van dé trends. In Londen is beleving op indrukwekkende wijze doorgevoerd, met name met interactief theater – dat zijn vleugels al lang heeft uitgeslagen buiten de theaterdeuren naar de horeca en andere plekken. Locaties als The Vaults worden regelmatig volledig omgebouwd tot één grote sprookjeswereld waar je als bezoeker wordt ondergedompeld in het avontuur. Of je nou een avondje uitgaat, een bezoek brengt aan het theater of aan de bioscoop, steeds meer word je bij de beleving betrokken. Een avondje naar de pub? Dat kan heus nog wel, maar in een groeiend deel van de Londense horeca kun je niet zomaar stilletjes op je stoel plaatsnemen. Waarom zou je een avondje met vrienden gaan pokeren in een pub, als dat ook kan in een ware wild west Saloon? Terwijl jij geniet van een drankje en een kaartje legt, voltrekt zich onder je neus een heel toneelstuk met professionele acteurs. Waarom zou je een cocktail drinken in een gewone bar, als je je ook met je groep kan laten opsluiten in Alcotraz Penitentiary, waar je gehuld in oranje overall de lekkerste cocktails krijgt voorgeschoteld? Of in volledig piratenkostuum een avontuur kan beleven op een echt historisch schip? Of als je kan feesten ín de setting van The Great Gatsby, terwijl de acteurs letterlijk voor je neus langs lopen?

Streetfood is nog lang niet passé

Foodfestivals en streetfood zijn hier ook al jaren bekend terrein, en al lang niet meer alleen voor een bezoek in de vrije tijd. Op menig bedrijfsevenement sieren foodtrucks de borrelplaats. Maar betekent dat ook dat streetfood het hoogtepunt is gepasseerd? Niet als je kijkt naar de foodcultuur in Londen, waar streetfood een permanente plek in het straatbeeld heeft! In de Britse hoofdstad is het al veel langer een goed gebruik om onderweg op straat te stoppen bij een eetstalletje of op een van de vele ‘night markets’. Plekken als Borough Market zijn zes dagen per week afgeladen met toeristen, maar ook met mensen die rechtstreeks vanuit kantoor hier nog een hapje en drankje komen doen. En de streetfood cultuur is nog lang niet klaar, als je kijkt naar het aantal nieuwe locaties dat de afgelopen tijd haar deuren opende. Zo kent Street Feast veel succes met maar liefst zes locaties in Londen, op de meest waanzinnige plekken, die ook nog eens af te huren zijn voor bedrijfsevenementen. GreaterVenues bezocht hun locatie Dinerama, een voormalig wagenpark in de wijk Shoreditch, en zagen hoe deze locatie in de winter een overdekte markthal is en in de zomer een tweelaagse outdoor locatie.

Speciale en tijdelijke locaties

Net als in Nederland zijn speciale eventlocaties in Londen enorm in trek. Een tijdelijke locatie, of een locatie die nog niet eerder is gebruikt voor events, is het ideaal. Een ‘gewone’ locatie, met wat vergaderzaaltjes en een beamer, zul je buiten enkele hotels dan ook niet snel vinden in Londen. Het zorgt dat iedere locatie wel iets speciaals heeft: een club is tevens een ballenbak, een rooftop bar is in de zomer ook een bioscoop, cricketbaan, of stadsstrand; alles zolang het maar niet ‘normaal’ is. Dat de locatie een groot deel van de beleving is, dat weten ze in Londen als geen ander. En doordat je wilt blijven verrassen, zijn tijdelijke locaties hier schering en inslag. Het ene na het andere concept opent op geheime, tijdelijke locaties. Van ‘secret cinema’, op locaties die passen bij de film, tot al dan niet leegstaande appartementen die tijdelijk worden omgebouwd tot ‘besloten huisfeest’, waar je in huiskamersetting gaat eten en daarna dansen op de bank.

Hotels zijn de vernieuwende venues

In het Locatieonderzoek is het dit jaar een van de opvallendste ontwikkelingen: hotels zijn binnengedrongen in de top 3 populairste locatiesoorten. Door het succes van enkele vernieuwende hotels ontstijgen hotelbars en de bijbehorende evenementenruimtes hun stoffige imago. Met name in Amsterdam zien we sinds een paar jaar dat hotelbars ineens tot de meest trendy plekken van de stad behoren. In Londen is de hotelcultuur al verder. Dat is deels wat de stad zo geliefd maakt voor event organisatoren, vertelt Anupa White, mede-oprichter van Principal – een van de bekendste event management bureaus in Engeland, met een afdeling die gespecialiseerd is in evenementen in Londen. “Waar Londen heel goed in is, is het telkens opnieuw uitvinden de hotels, de venues en alles waar het zijn handen maar op kan leggen.” Als voorbeeld noemt ze The Ned, een van de nieuwste hotels in Londen, gevestigd in het oude hoofdkantoor van The Midland Bank. Met tientallen horecagelegenheden en mogelijkheden voor events is het een van de coolste hotels van de stad, met een heel bijzondere sociale vibe. Anupa: “Dit soort hotels en locaties zorgt dat mensen telkens naar The City blijven komen. Het zijn niet per se de bekende plekken zoals Park Lane, The Savoy, de traditionele hotels die iedereen kent. Er zijn nieuwe hotelgroepen die in het spel komen, die meer out of the box denken en de klant iets nieuws te bieden hebben.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.