Discover the finest spaces
Delen

Zomer Excursie 2018 – OCEANDIVA: Nederlands avontuur in Londen

Dit jaar haalde OCEANDIVA het nieuws met het bericht dat ze zich gaat vestigen in Londen. Evenementenschip OCEANDIVA Original maakt letterlijk de oversteek, en zal in 2020 naar Engeland vertrekken. Het schip krijgt een ligplaats in de Royal Docks, vlakbij de O2 Arena, en een in het centrum: vlak naast the Tower Bridge. Maar tot 2020 vaart het schip nog gewoon in Nederland, België en Duitsland. We stappen in Amsterdam aan boord van The Ocean Diva Original, waar we spreken met eigenaar Edwin Petersen. In Londen zijn zoveel locaties! Waarom zou je je als locatie willen mengen in al dat geweld?

Edwin Petersen: “We zijn begonnen in Nederland, en vervolgens hebben we ons vaargebied uitgebreid naar België en Duitsland. Toen ontbrak er nog maar één buurland. Een aantal jaar geleden zijn we daar ook al gaan rondkijken, en ik kwam tot de conclusie dat er in Londen, hoe groot die stad ook is, dat er niemand dat aanbiedt wat wij aanbieden. Evenementenschepen kennen ze daar niet. Mooie corporate events zijn niet op schepen, want het aanbod is er niet. Dat was hier eerst ook zo, en in België en Duitsland. We proberen zelf een markt te creëren die er nog niet is. Dat, samen met de omvang van de economie, kwam ik tot de conclusie: dit moet goudmijn zijn voor ons concept.”

Oceandiva Amsterdam

Die markt in Londen is zelfs zó groot: het schip bestrijkt daar op een paar kilometer een net zo grote doelgroep als hier in Amsterdam, Frankfurt en Brussel samen.

“Nu bevaren we het gebied tussen Amsterdam, Brussel en Frankfurt, en daardoor verliezen we op jaarbasis veel dagen aan het varen van plaats naar plaats. Londen is groter dan dat hele gebied bij elkaar, we kunnen daardoor drie keer zoveel evenementen doen dan nu. We hebben twee ligplaatsen, die 20 kilometer bij elkaar vandaan liggen. Verder dan dat hoeven we niet te varen. We zouden iedere dag een evenement kunnen doen, even afgezien van de op- en afbouw. Qua efficiency is dat fantastisch.”

Maar kan je een locatie als Ocean Diva zomaar in Londen neerleggen? Edwin stuitte in het begin op een muur van weerstand. De Havendienst, het stadsbestuur, iedereen had er iets over te zeggen. Maar de aanhouder wint.

“Na 2 jaar knokken viel het kwartje bij aantal mensen: dit is iets dat nog niet bestaat en wat Londen nodig heeft. Londen heeft veel vraag maar niet zoveel aanbod. Ook in verband met de Brexit, vinden ze het wel prettig dat er een omgekeerde beweging wordt gemaakt. Dus sindsdien worden we niet meer tegengewerkt, maar is de rode loper uitgegaan.”

Betekent dit dat de Ocean Diva in 2020 rechtstreeks de oversteek kan maken?

“Nee, dat helaas niet, dat heeft vooral te maken met de nautische regelgeving. Ze schrokken van het aantal gasten dat we kunnen ontvangen, 1500. Het grootste schip dat daar nu ligt heeft plaats voor 400 personen. We moeten daarom aan alle nieuwbouweisen voor schepen voldoen. Dat betekent flinke technische investeringen in het schip. Maar we gaan ook een flinke corporate upgrade doen. Het schip is nu al mooi, maar het wordt alleen maar nog mooier.”

In 2020 vertrekt de Ocean Diva Original naar Londen, op tijd voor het EK voetbal waarvan veel wedstrijden in de Britse hoofdstad zullen worden gespeeld. Maar OCEANDIVA laat de Nederlandse evenementenmarkt niet vallen. Uiteraard blijft de OCEANDIVA Futura hier gewoon varen. Daarnaast werkt OCEANDIVA ook aan een nieuw project. “We hebben hier in Nederland, België en Duitsland een enorm databastand, en veel teveel werk en goodwill voor één schip. We zijn daarom parallel hieraan iets nieuws aan het ontwikkelen. Dat zijn heel concrete plannen en het project is zelfs al klaar van de tekentafel. Op dit moment kan ik nog niet meer zeggen, maar dat zal niet meer zo lang duren.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.