Discover the finest spaces
Delen

Google-experiment bewijst: locatie heeft invloed op welzijn

Ben jij gek op industriële locaties? Of gaat je hart juist kloppen van een landelijke sfeer? Uit onderzoek blijkt dat het verstandig is om aan dat gevoel gehoor te geven en de locatie te boeken waar jij je op gemak voelt. De sfeer van een locatie doet fysiek meer met je dan je denkt. Tijdens de Milan Fashion Week maakte Google dit aantoonbaar: in samenwerking met het Arts + Mind Lab van de John Hopkins University creëerde het bedrijf een installatie die meet hoeveel invloed een interieur heeft op je lichaam.

A Space for Being omvat drie verschillende kamers, ingericht in een specifieke stijl, waar bezoekers telkens vijf minuten lang moeten verblijven. De ruimtes hebben elk een subtiele variatie in verlichting, geur, muziek, illustraties, materialen en proporties, die een duidelijke zintuiglijke ervaring creëren. Voordat je de ruimte betreedt, krijg je een een speciale armband om die de fysiologische reacties van je lichaam meet. Elke band is uitgerust met vier sensoren die de hartactiviteit, ademhalingssnelheid, huidgeleiding, temperatuur en lichaamsbeweging van de drager meten. De gegevens worden vervolgens gedownload en aan het einde van de ervaring per bezoeker geanalyseerd. Wat blijkt? Je lichaam reageert direct op je omgeving, vaak zonder dat je daar bewust van bent. En: te lang in een omgeving verblijven waar je niet op je gemak bent, kan kwalijke gevolgen hebben voor je lichaam.

Neuro-esthetica

Het onderzoek werkt aan de hand van de basisprincipes van neuro-esthetica, een veld van neuro-wetenschappelijk onderzoek waar ze bij de Johns Hopkins University in voorop lopen. Het onderzoek legt vast hoe design een impact heeft op ons leven. “Met neurowetenschap kunnen we nu bewijzen wat ontwerpers en kunstenaars altijd al hebben geweten: dat esthetiek onze hersenen, fysiologie en welzijn beïnvloedt”, vertelt Ivy Ross, Google’s vice-president en hoofd Ontwerp voor alle hardware-producten in een interview met de website wallpaper.com. “Niet iedereen begrijpt de kracht ervan, maar met deze installatie is dat eindelijk aantoonbaar.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.