Discover the finest spaces
Delen

LF Gouda is intieme industriële locatie

Inmiddels alweer een paar maanden open, maar deze bijzondere en intieme industriële locatie in Gouda willen we je toch niet onthouden: LF Gouda, gevestigd in de oude lichtfabriek. Na veertig jaar leegstand kreeg het bijzondere pand in het centrum van Gouda een nieuwe bestemming als restaurant en locatie voor meetings en events.

“Ons doel was een state of the art horecagelegenheid met een grootstedelijk allure. In al zijn puurheid verbonden met zijn verleden.”

Verstild monument

Ruim honderd jaar geleden lieten de Gemeentelijke Lichtfabrieken Gouda het statige pand bouwen aan de Gouwe. Gouda en omstreken werden voorzien van licht, dat via enorme stoomturbines die  hier stonden werd opgewerkt. Maar in de jaren 70 verloor de Lichtfabriek haar functie. Want door de vraag naar meer stroom, onder andere door komst van bijvoorbeeld stofzuigers, wasmachines en haardrogers,  bleek de capaciteit van de lichtfabriek niet groot genoeg. De deuren gingen dicht en het industriële, verlaten gebouw was meer dan 40 jaar lang een geliefd, verstild monument.

Het oude ambacht

Ondernemers Sharon en Lennart van Gastel betrokken dit jaar de oude lichtfabriek, en brachten de vroeger tijden terug, vertaald naar het nu. “Ons doel was een state of the art horecagelegenheid met een grootstedelijke allure”,  vertelt Sharon. “In al zijn puurheid verbonden met zijn verleden. We zijn daarom op zoek gegaan naar een fabrieksarbeider uit de tijd dat de fabriek ‘in werking’ was. Die hebben we gevonden. Zijn naam is Hendrik, met meer dan veertig dienstjaren in de lichtfabriek, poetste hij elke dag vol trots de stroomturbines. Hendrik hield van tradities en het oude ambacht zoals het branden van koffie, het bakken van brood, het brouwen van bier en het fermenteren van groente.”

Twee ruimtes

LF Gouda bestaat uit twee verdiepingen, met ieder een eigen entree en dus apart van elkaar te gebruiken. Op de begane grond ligt de voormalige revisieruimte, met een eigen bar en tafels. Deze ruimte is volledig te blinderen, dus bijzonder geschikt voor presentaties.

Op de bovenste verdieping ligt het spectaculaire restaurant, met een hoog plafond en grote ramen. Beide ruimtes zijn sfeervol ingericht met veel rauwe en natuurlijke materialen. Zo heeft het restaurant een met planten begroeide groene wand, en hangen aan het hoge plafond lange metalen kettingen en oude fabriekslampen. De ruimtes kunnen ook worden samengetrokken voor grotere groepen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.