Het Witte Theater

Industriële theaterlocatie waar iedereen zich thuis voelt

Stoer en industrieel van buiten, sfeervol en intiem van binnen: Het Witte Theater in IJmuiden is een kleinschalige theaterlocatie in de bijzondere setting van een voormalige energiecentrale. GreaterVenues bracht een bezoek aan deze bijzondere plek onder de rook van Amsterdam.

We kunnen de locatie bijna niet missen, als we richting de haven van IJmuiden rijden. Het is een van de meest opvallende panden in de havenstad; een groot en robuust gebouw, veel steen en weinig raam. In grote witte kapitalen staat de naam op de gevel: HET WITTE THEATER. Het industriële gebouw past perfect in de rest van het landschap. Even verderop wordt gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Direct achter het gebouw ligt het Noordzeekanaal, waar volgeladen containerschepen voorbij varen op weg naar het imposante sluizencomplex. Aan de overkant van het water stijgen pluimen rook op uit de schoorstenen van de Hoogovens.

‘De Foyer heeft een prettige, ongedwongen sfeer met warme kleuren.’

Vernieuwend

Het Witte Theater werd begin 20e eeuw gebouwd als energiecentrale. In de jaren ’70 werd het destijds leegstaande gebouw gekraakt. De bovenste etage werd in gebruik genomen door de theatergroep Orkater, die de locatie omdoopte tot ‘Het Witte Tejater’. De groep was actief met experimenteel theater, ‘Wit’ staat voor vernieuwend. Enkele jaren later werd dit culturele gebouw door de gemeente IJmuiden opgeknapt en volledig ingericht voor een functie als theater. Sinds 2013 is Het Witte Theater geprivatiseerd, minder experimenteel, maar nog steeds staan er veel vernieuwende stukken in de programmering.

Prettig en ongedwongen

Aan de binnenkant is Het Witte Theater dan ook geen klassiek theater. De Foyer doet eerder huiselijk aan dan als ontvangstruimte van een theater – alleen de wanden, beplakt met oude theateraffiches, herinneren aan de rijke culturele geschiedenis van de locatie. De Foyer heeft een prettige, ongedwongen sfeer met warme kleuren. In de ruimte staat een houten bar en bistro tafels met zitjes. In een nisje aan de Foyer is de Herenkamer ingericht, een nostalgische zithoek met comfortabele fauteuils, Perzisch kleed op de vloer en schemerlampen.

Direct aan de Foyer grenst de Theaterzaal, de grootste zaal van de locatie – al is die met 149 zitplaatsen een stuk kleinschaliger en intiemer dan de meeste grote theaters. De voorste rij stoelen staat direct aan het podium. De zaal beschikt over een groot presentatiescherm en een beamer. Bijzonder is dat de tribune uitschuifbaar is, en dus ook in een mum van tijd kan worden ingeklapt om de zaal voor andere doeleinden te gebruiken. Ook is de zaal een officiële professionele filmzaal, wat de mogelijkheid biedt om films naar keuze te draaien.

Studiozaal en Zolderzaal

Middenin de Foyer staat een grote stalen trap, het industriële tintje aan het geheel, die naar de overige zalen leidt. Op de eerste verdieping is het balkon van de Theaterzaal, maar aan de achterkant van het pand vinden we ook een andere ruimte: de Studiozaal. Deze zaal heeft vijftig zitplaatsen en een groot scherm. De ruimte is erg geschikt als subzaal, vergaderzaal of werksessieruimte.

Op de zolder is het industriële verleden van het gebouw het meest intact gebleven. Het plafond steunt op stevige stalen balken, de vloer van grauw beton. Hier bovenin het pand vinden we nog twee ruimtes: een kleine theaterzaal met een eigen foyer. In de foyer staan artefacten uit de (film-) theatergeschiedenis: oude filmprojectoren, bedieningspanelen en lampen. De Zolderzaal beschikt over theaterverlichting en geluid en is standaard voorzien van een kleine tribune met vijftig stoelen.

Een sympathiek theater met vele mogelijkheden voor events. Het Witte Theater is zo’n locatie waarin iedereen zich direct thuis voelt.