Discover the finest spaces
Delen

6 Redenen om Pokemon Go in je marketingstrategie op te nemen

Pokémon Go een hype en niks voor jouw locatie? Guess again. Uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat Nederland binnen een week na lancering van het spel al 1,3 miljoen gebruikers telt (85% dagelijks actief). Ter vergelijking: Twitter bestaat al tien jaar en heeft 2,6 miljoen gebruikers (35% dagelijks actief). Hoog tijd dus om mee te gaan in de roes die het land overneemt!

Pokémon Go is officieel nog niet eens uit in Nederland, maar is al duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Groepen spelers komen bijeen op belangrijke punten in het spel om virtuele diertjes te vangen of items te verzamelen. Belangrijke punten in het spel zijn meestal ook plekken met een bepaalde status in de echte wereld, zoals monumenten, kunstwerken of belangrijke locaties. Dit maakt Pokémon Go tot een unieke tool voor locatie marketing.

“Onder de Pokémon spelers bevinden zich misschien niet die senior eventmanagers waar je je als locatie normaal op richt. Maar vergis je niet in het publiek: Pokémon trainers zijn fanatiek en loyaal.”

De gebruiker

Onder de Pokémon spelers bevinden zich misschien niet die senior eventmanagers waar je je als locatie normaal op richt. Maar vergis je niet in het publiek: Pokémon trainers zijn fanatiek en loyaal. Ruim 85 procent speelt het spel dagelijks of meerdere keren per dag. Zes op de tien trainers zijn speciaal gaan wandelen om Pokémon te vangen. En het verveelt nog lang niet: vier op de tien Pokémon trainers verwacht het spel nog zeker een half jaar te spelen. Daarnaast verwacht nog eens 9% van de Nederlanders dat ze binnenkort Pokémon gaan spelen. Als de app straks live staat in de stores zal er een heel nieuwe groep starten met Pokémon Go. Daarnaast zijn de trainers intensief bezig tijdens het spelen: het ideale moment om jouw reclameboodschap te pluggen. Maar hoe speel je hier nou slim op in als locatie?

1. Het nieuwe wachten

Stel: je hebt een publieke locatie, waar je regelmatig te maken hebt met wachtrijen. Je zou de waardering van jouw bezoekers een stuk verbeteren als je het wachten leuker kunt maken. Kijk ook naar ‘De wachtverzachter’ die in de wachtrij bij het Top2000 Café werd ingezet. Als je bezig bent, gaat de tijd sneller. Maak gebruik van een Lure (lokaas) om Pokémon naar de wachtrij te lokken, zodat je bezoekers tijdens het wachten virtuele beestjes kunnen vangen. Hoe het werkt? Koop voor €19,99 euro 2.500 Pokécoins en wissel deze in voor 50 Lure modules. Je kunt nu totaal 25 uur aan wachttijd verzachten.

2. Mobiele locaties (foodtrucks, ijscowagen, schepen)

terrasactie

[Verplaats je foodtruck naar een gym om gemakkelijk een groot publiek te trekken]

Heb jij een mobiele locatie, dan kun je hélemaal je geluk niet op. Gyms en Pokéstops staan verspreid door het hele land op mooie plekken. Vooral Gyms trekken massaal spelers van Pokémon Go, die daar ook nog eens al snel een half uur doorbrengen. Verplaats die foodtruck of ijscowagen dus naar een gym om gemakkelijk publiek te trekken. Bedenk er een mooie actie bij. Bijvoorbeeld: de Gymleider krijgt gratis ijsjes/biertjes/broodjes pulled pork. Zo moedig je ze ook nog aan om langer te blijven. Heb je een schip, dan is de kans dat je in de buurt weet te komen van een Gym of Pokéstop natuurlijk aanzienlijk kleiner. Dan kun je altijd nog overwegen om een event te organiseren, bijvoorbeeld om diepzee Pokémon te gaan vissen. Uiteraard kan dit ook op de Amsterdamse grachten of de vele rivieren.

3. Free publicity

pokemon ah

[Trainers delen maar wat graag hun vangsten op social media]

Speel in op de hype en er is een grote kans dat jouw Pokémongerelateerde nieuws in de komkommertijd wordt opgepakt door de landelijke media. Daarnaast is social media de beste vriend van Pokémon Go. Trainers delen maar wat graag hun vangsten met hun volgers, zeker als die op een mooie locatie is gedaan. Zo delen dus straks honderden mensen foto’s van jouw locatie op social media!

4. Mobiele oplaadpunten

Charge to go 2

[Deze mobiele telefoonopladers straks bij een gym? Foto: Charge to go]

Al dat zoeken naar Pokémon, vechten in Gyms en Pokéballs verzamelen bij de stops slurpt de accu van telefoon snel leeg. Een oplaadpunt zal dan ook al snel in dank worden afgenomen. Maar doe het dan wel goed: plaats een mobiel oplaadpunt in jouw eigen huisstijl bij de Gym, Pokéstop of op jouw locatie zodat de spelers zich geen zorgen hoeven maken over hun accuduur.

5. Kortingsacties

pokemon hema

pokemon mediamarkt

[HEMA geeft een gratis powerbank aan mensen die pokémon vangen in een filiaal]

Geef bezoekers een mooie korting voor elke Pokémon die ze vangen op jouw locatie, of geef aan het eind van de dag een prijs aan diegene die de zwaarste/grootste/sterkste pokémon heeft weten te vangen. Nog beter: geef de winnaars gratis toegangskaarten. Dit is een mooie incentive om nog eens terug te keren.

Antimarketing

pokemonvrijezone

Bezoekers van een vergaderlocatie hebben misschien meer behoefte aan rust dan aan virtuele monstertjes, en bij een brainstorm sessie wil je waarschijnlijk juist zo min mogelijk afleiding. Past het vangen van Pokémon niet bij jouw doelstellingen als locatie? Dan is er altijd nog die andere goede tactiek: antimarketing. Biedt je bezoekers een Pokémon-vrije locatie. Installeer bijvoorbeeld een GPS-jammer om het signaal van je bezoekers te blokkeren.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.