Discover the finest spaces
Delen

Zwitsal-terrein in Apeldoorn krijgt nieuwe eigenaar en invulling

Het Zwitsal-terrein in Apeldoorn krijgt een nieuwe eigenaar die een herontwikkeling gaat doorvoeren. Daarbij wordt er naast de noodzakelijke renovatie van oude gebouwen ook gedacht aan woningbouw. De locatie blijft echter beschikbaar voor de organisatie van binnen- en buitenevenementen. De gemeente Apeldoorn gaat er vanuit dat de herontwikkeling vanaf 2023 zijn beslag krijgt.

Het is de bedoeling dat het Zwitsal-terrein transformeert tot ‘een uniek en levendig stukje Apeldoorn’ waar wonen, werken en beleven centraal staan. In 2010 viel het doek voor het voormalige farmaciebedrijf Diosynth aan de Vlijtseweg in Apeldoorn. De gemeente werd eigenaar van het terrein en richtte zich vervolgens op behoud en verhuur van in beginsel alle gebouwen en het investeren in het openbaar gebied.

Toekomstbestendig

“Nu de verhuur stagneert, het toenemend verval en onderhoud aan de cultuurhistorische panden grote investeringen vraagt en de levendigheid achterblijft is dit het moment om over te gaan tot een toekomstbestendige ontwikkeling van het terrein,” zo schrijft de gemeente in het opgestelde Ontwikkelperspectief. De gemeente ziet de herontwikkeling als een mooie taak voor een externe partij.

Als het gaat om de organisatie van evenementen (die kunnen plaatsvinden in de oude gebouwen en op het grote grasveld) heeft de gemeente een duidelijk doel voor ogen: “Evenementen zijn belangrijk voor de Zwitsal. Ze brengen reuring en verrijken het culturele leven. Een diverse programmering is daarbij van belang. De verschillende buiten- en binnenruimtes passen als gegoten bij die gewenste diversiteit. Zowel grootschalige als kleinschalige evenementen en zowel dag- als avondprogrammering vinden hun plek op de Zwitsal. Nu èn in de toekomst.”

Industriële omgeving

Creatieve, culturele, innovatieve en ambachtelijke evenementen krijgen daarbij volgens de gemeente de voorkeur: “De Zwitsal biedt een context die uniek is. De industriële omgeving zorgt voor karakter en identiteit die mensen aantrekt. Het Zwitsalpark is groot, grotendeels vrij in te delen en logistiek goed bereikbaar. Het Zwitsalpark is een locatie die geschikt is voor stadsbrede en bovenregionale evenementen en festivals. Die zijn van groot belang voor de identiteit en aantrekkingskracht van de Zwitsal. Uitgangspunt is dat de toekomstige Zwitsal zoveel mogelijk ruimte blijft geven aan de huidige en nieuwe evenementen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.