Discover the finest spaces
Delen

Zoete Inval: tijdelijk stadspark met ruimte voor evenementen in Breda

Volop bedrijvigheid dezer dagen op de Zoete Inval, onderdeel van ’t Zoet, het voormalige terrein van de suikerfabriek in Breda. De Zoete Inval is een deel van een terrein van ongeveer 2 hectare rondom de voormalige ‘bietenbak’ langs de  Markkade. Dit gebied wordt ingericht als –  tijdelijk –  stadspark waar ook ruimte zal zijn voor evenementen.

Wethouder Paul de Beer was op dinsdag 31 augustus getuige van het storten van de eerste van zes scheepsladingen zand op de Zoete Inval. Het zand voor de bietenbak (circa 6.000 m3) wordt per schip aangevoerd. Nog tot en met donderdag 2 september lossen twee schepen dagelijks elk 1.000 m3 zand. Dit zand wordt met een transportband over de Markkade in de bietenbak gestort. “We kunnen dit zand prima per boot aanvoeren”, aldus wethouder Paul de Beer, “dat scheelt ongeveer 200 vrachtwagens die niet door de stad hoeven te rijden.”

Stedelijke ontwikkeling

“Begin dit jaar kochten we samen met de provincie Noord-Brabant ’t Zoet”, vervolgt Paul de Beer. “Dat was een belangrijke stap in de stedelijke ontwikkeling van Breda. We kunnen er nu echt serieus werk maken om deze locatie tegen het Bredase stadscentrum en op een steenworp afstand van het station te ontwikkelen. Het duurt nog wel even voordat de plannen voor dit gebied klaar zijn en we met de daadwerkelijke uitvoering starten.”

Tot die tijd wil de gemeente zoveel mogelijk mensen op allerlei manieren kennis laten maken met het unieke gebied. “We hebben als eerste stap op het hekwerk van ’t Zoet een schutting van 165 meter lengte gemonteerd die het verhaal van verleden, heden en toekomst vertelt. Verder worden er door Breda Promotions wekelijks rondwandelingen over ’t Zoet georganiseerd en vond er met succes in juli het evenement ‘Bij Ons in Breda’ plaats. En nu leggen we dus een tijdelijk stadspark aan. Een mooie plek centraal aan het water als nieuwe ontmoetingsplek in Breda.”

Prettige verblijfsplek

De bietenbak – de grote betonnen bak langs de Markkade – heeft een gunstige ligging ten opzichte van de zon. Ideaal dus om er een leuke en prettige verblijfsplek te maken: daarom wordt deze gevuld met zand. Ook worden boomstammen neergelegd als zitgelegenheid.

De gemeente voert op dit moment ook gesprekken met verschillende partijen uit Breda om te onderzoeken of op de locatie tijdelijke kleinschalige horeca en bijbehorende voorzieningen geëxploiteerd kunnen worden (voor de duur van zo’n vijf jaar en mogelijk langer). Ook is er ruimte voor het houden van evenementen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.